cytaty z książki "Dieta niskowęglowodanowa"
katalog cytatów
[+ dodaj cytat]
[...]
– Skąd się wzięły mity o szkodliwości tłuszczu?
– Zauważono, że w społeczeństwach, które obecnie mają najwięcej zawałów, wzrosło ostatnio znacznie spożycie tłuszczu. Nie zauważa się jednak, że równolegle w tym samym okresie wzrosło spożycie cukru i węglowodanów. Populacje, które jedzą dużo tłuszczu, a mało węglowodanów, nie cierpią na choroby cywilizacji. Wydawałoby się, że dieta Eskimosów powinna być klasycznie miażdżycorodna. Tak jednak nie jest. Choroby cywilizacji pojawiły się u Eskimosów dopiero ostatnio, kiedy zaczęli jeść mąkę.
𝗠𝗮𝗰𝗶𝗲𝗷 𝗠𝗶𝘀𝘇𝗸𝗶𝗲𝗹 𝘄 𝗿𝗼𝘇𝗺𝗼𝘄𝗶𝗲 𝘇 𝗪ł𝗼𝗱𝘇𝗶𝗺𝗶𝗲𝗿𝘇𝗲𝗺 𝗣𝗼𝗻𝗼𝗺𝗮𝗿𝗲𝗻𝗸𝗼 𝟭𝟵𝟵𝟭r.
[...]
uważam, że straszenie ludzi kolejno wieprzowiną bo cholesterol wołowiną bo priony rybami bo metale ciężkie i nie tylko drobiem bo hormony i antybiotyki a teraz jeszcze mlekiem źródło wszystkiego co najgorsze, nie jest przypadkowe statystyczne prawdopodobieństwo wypowiadania tylu bzdur na raz jest bliskie zeru. Czyżby komuś zależało abyśmy zaczęli odżywiać się na pastwiskach ?! Naszego wypasu pilnował by z pewnością elektryczny owczarek. Najbardziej posłuszne są zawsze zwierzęta trawożerne. Już świni nie namówimy do chodzenia za pługiem, a o tygrysie lepiej nie myśleć. Nie dajmy się zatem zwariować.
[...]
– Co zatem powinno być podstawą pożywienia, skoro warzywa i owoce mogą być tylko uzupełnieniem?
– Najlepszym paliwem dla organizmu jest tłuszcz. Czy organizm odkładałby go przez tyle milionów lat, gdyby był szkodliwy? Mógłby przecież odkładać białka czy węglowodany. Przeżyliśmy jednak w drodze ewolucji, czyli musiało to być niezłe rozwiązanie. Panują poglądy, że węglowodany są głównym paliwem komórki. Okazuje się, że nie. Na zdjęciu wykonywanym przy pomocy mikroskopu elektronowego widzimy, że mięsień piersiowy poruszający skrzydło kolibra spala tłuszcz, mimo, że koliber żywi się nektarem. Jego organizm przerabia najpierw ten nektar, czyli cukier, na tłuszcz i kropelka tłuszczu „wlewa się” do mitochondriów w komórce, powodując, że skrzydło pracuje z ogromną szybkością.
𝗠𝗮𝗰𝗶𝗲𝗷 𝗠𝗶𝘀𝘇𝗸𝗶𝗲𝗹 𝘄 𝗿𝗼𝘇𝗺𝗼𝘄𝗶𝗲 𝘇 𝗪ł𝗼𝗱𝘇𝗶𝗺𝗶𝗲𝗿𝘇𝗲𝗺 𝗣𝗼𝗻𝗼𝗺𝗮𝗿𝗲𝗻𝗸𝗼 𝟭𝟵𝟵𝟭r.
[...]
𝑫𝒊𝒆𝒕𝒆𝒕𝒚𝒌𝒂 𝒘𝒔𝒑𝒐́ł𝒄𝒛𝒆𝒔𝒏𝒂 𝒑𝒓𝒛𝒆𝒔𝒕𝒓𝒛𝒆𝒈𝒂 𝒑𝒓𝒛𝒆𝒅 𝒋𝒆𝒅𝒛𝒆𝒏𝒊𝒆𝒎 𝒋𝒂𝒋𝒆𝒌, 𝒐𝒃𝒂𝒘𝒊𝒂𝒋ą𝒄 𝒔𝒊ę 𝒛𝒂𝒘𝒂𝒓𝒕𝒆𝒈𝒐 𝒘 𝒏𝒊𝒄𝒉 𝒄𝒉𝒐𝒍𝒆𝒔𝒕𝒆𝒓𝒐𝒍𝒖. 𝑱𝒆𝒔𝒕 𝒕𝒐 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒅𝒂, 𝒄𝒉𝒐𝒍𝒆𝒔𝒕𝒆𝒓𝒐𝒍𝒖 𝒋𝒆𝒔𝒕 𝒘 𝒏𝒊𝒄𝒉 𝒛𝒏𝒂𝒄𝒛𝒏𝒂 𝒊𝒍𝒐ść, 𝒂𝒍𝒆 𝒓𝒐́𝒘𝒏𝒐𝒄𝒛𝒆ś𝒏𝒊𝒆 𝒓𝒆𝒛𝒚𝒈𝒏𝒐𝒘𝒂𝒏𝒊𝒆 𝒛 𝒋𝒂𝒋𝒆𝒌 𝒘 𝒅𝒊𝒆𝒄𝒊𝒆 𝒘𝒚𝒅𝒂𝒋𝒆 𝒔𝒊ę 𝒍𝒆𝒌𝒌𝒐𝒎𝒚ś𝒍𝒏𝒐ś𝒄𝒊ą. 𝑱𝒂𝒋𝒌𝒐 𝒋𝒆𝒔𝒕 𝒘𝒚𝒋ą𝒕𝒌𝒐𝒘𝒐 𝒘𝒂ż𝒏ą 𝒄𝒂ł𝒐ś𝒄𝒊ą 𝒑𝒐𝒌𝒂𝒓𝒎𝒐𝒘ą. 𝑷𝒓𝒐𝒔𝒛ę 𝒛𝒂𝒖𝒘𝒂ż𝒚ć, ż𝒆 𝒛 𝒋𝒂𝒋𝒌𝒂 𝒑𝒐𝒕𝒓𝒂𝒇𝒊 𝒘𝒚𝒍ę𝒈𝒏ąć 𝒔𝒊ę 𝒌𝒖𝒓𝒄𝒛ę 𝒊 𝒐𝒅 𝒓𝒂𝒛𝒖 𝒃𝒊𝒆𝒈𝒂ć. 𝑴𝒖𝒔𝒛ą 𝒕𝒂𝒎 𝒃𝒚ć 𝒔𝒌ł𝒂𝒅𝒏𝒊𝒌𝒊, 𝒌𝒕𝒐́𝒓𝒆 𝒔ą 𝒑𝒐𝒕𝒓𝒛𝒆𝒃𝒏𝒆 𝒅𝒐 𝒓𝒐𝒛𝒘𝒐𝒋𝒖 𝒄𝒂ł𝒆𝒈𝒐 𝒌𝒖𝒓𝒄𝒛ę𝒄𝒊𝒂. 𝑶𝒄𝒛𝒚𝒘𝒊ś𝒄𝒊𝒆 𝒏𝒊𝒆 𝒎𝒂 𝒘 𝒋𝒂𝒋𝒌𝒖 𝒘𝒊𝒕𝒂𝒎𝒊𝒏𝒚 𝑪, 𝒑𝒐𝒏𝒊𝒆𝒘𝒂ż 𝒐𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒛𝒎 𝒑𝒕𝒂𝒌𝒐́𝒘 𝒏𝒊𝒆 𝒎𝒖𝒔𝒊 𝒋𝒆𝒋 𝒔𝒑𝒐ż𝒚𝒘𝒂ć, 𝒘𝒚𝒕𝒘𝒂𝒓𝒛𝒂 𝒋ą 𝒔𝒂𝒎. 𝑪𝒂ł𝒌𝒐𝒘𝒊𝒕𝒂 𝒓𝒆𝒛𝒚𝒈𝒏𝒂𝒄𝒋𝒂 𝒛 𝒋𝒂𝒋𝒆𝒌 𝒎𝒐ż𝒆 𝒋𝒆𝒅𝒏𝒂𝒌 𝒈𝒓𝒐𝒛𝒊ć 𝒏𝒊𝒆𝒅𝒐𝒃𝒐𝒓𝒆𝒎 𝒔𝒛𝒆𝒓𝒆𝒈𝒖 𝒔𝒌ł𝒂𝒅𝒏𝒊𝒌𝒐́𝒘 𝒐𝒅ż𝒚𝒘𝒄𝒛𝒚𝒄𝒉 𝒊 𝒘𝒐𝒃𝒆𝒄 𝒕𝒆𝒈𝒐, 𝒑𝒐𝒘𝒊𝒏𝒏𝒊ś𝒎𝒚 𝒋𝒆 𝒖𝒘𝒛𝒈𝒍ę𝒅𝒏𝒊𝒂ć 𝒘 𝒏𝒂𝒔𝒛𝒚𝒎 𝒋𝒂𝒅ł𝒐𝒔𝒑𝒊𝒔𝒊𝒆.
Włodzimierzem Ponomarenko 1991r.