Grzyby w naszej kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Spółdzielcze
- Data wydania:
- 1985-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 1981-01-01
- Liczba stron:
- 183
- Czas czytania
- 3 godz. 3 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 83-209-0446-3
- Tagi:
- grzyby potrawy z grzybów
Oddając w ręce czytelnika niniejszą książkę staraliśmy się przedstawić zarówno wiadomości z towarostawstwa grzybów, jak i zasady sporządzania z nich przetworów i potraw. Jest to szczególnie istotne w przypadku grzybów uznawanych dotychczas za warunkowo jadalne. Przepisy na potrawy z piestrzenicy kasztanowatej, olszówki, a nawet z niektórych mleczajów można znaleźć w starych opracowaniach. Ostatnio nauka, jak i wypadki licznych zatruć po spożyciu tych gatunków grzybów dostarczyły wystarczających dowodów na to, aby uznać je za niejadalne i wykreślić z naszych jadłospisów. Równocześnie wiele wartościowych gatunków grzybów jest często nie docenianych i nie wykorzystywanych, jak np. opieńka miodowa czy twardzioszek przydrożny. Wydawało się więc nam, że zwrócenie uwagi na te m.in. sprawy jest ważne i potrzebne.