Wojna i wojna

Okładka książki Wojna i wojna autora László Krasznahorkai, 9788374149075
Okładka książki Wojna i wojna
László Krasznahorkai Wydawnictwo: W.A.B. Seria: Don Kichot i Sancho Pansa literatura piękna
Don Kichot i Sancho Pansa
Háború és háború
2011-02-02
2011-02-02
2016-05-12
Elżbieta Sobolewska

Kup Wojna i wojna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojna i wojna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna i wojna

Po lekturze drugiej już książki Laszlo Krasznohorkaia mam wrażenie, że Nagroda Nobla - podobnie jak w przypadku kilku poprzednich jej edycji - służy jednak głównie celom politycznym. Autor jest znany ze swoich liberalnych, a za trzy miesiące na Węgrzech są wybory parlamentarne, więc decyzja lewicowych liberałów z Komitetu Noblowskiego nieszczególnie dziwi.... "Wojna i wojna" to kolejny popis autora w zakresie umiejętności budowania długich zdań, które w przypadku tej powieści nie tworzą zupełnie żadnego sensu. Nie trzyma się to wszystko kupy, w porównaniu do "Melancholii sprzeciwu" nie skłania też do żadnych głębszych refleksji.

Bardzo dobra książka. U mnie przeleżała na półce dość spory czas, sięgnąłem po nią w momencie, kiedy zrobił się boom na autora, nie mniejszy niż na Miłosza, kiedy otrzymała Nagrodę Nobla.
Jak zaznaczyłem na wstępie, książka jest bardzo dobra, ale jednocześnie bardzo wymagająca. Autor tworzy bardzo długie zdania, co wymaga dużego skupienia. Świetny popis erudycji na trochę ponad 300 stronach zawarł sporą dawkę informacji z zakresu filozofii, mistycyzmu, mitologii, historii i mógłbym tak wymieniać i wymieniać.
Książka opowiada o Korimie, węgierskim starszym archiwiści, który odnalazł dzieło literackie, które uważa za najważniejszy dokument, jaki do tej pory widział. Pragnie go opublikować w Internecie przed planowanym samobójstwem. Nie wszyscy, którzy porzucają wszystko i udają się do Nowego Świata to ludzie, którzy chcą zacząć wszystko od początku, są tacy, którzy chcą skończyć w centrum świata. Centrum świata dla Korima jest właśnie Nowy Jork. Być może to początki szaleństwa, bo zatracamy stopniowo różnicę między światem realnym i pełnym mistycznych przeżyć i wędrówek poprzez epoki za znalezionego dokumentu. Takim bogiem, który miesza wszystko ludziom, jest Hermes, ale jak powiedzieć komuś, np. lekarzowi, że wszystkiemu winny jest grecki bóg? Zastanawia się Korim.
Dla mnie cały rozdział, w którym autor rozprawia na temat możliwości Hermesa, jest wręcz intrygujący. Podobnie jak przywołanie Wieży Babel obrazu Pietera Bruegla Starszego, którego malarstwem jestem zafascynowany. Obraz ten służy za zilustrowanie współczesnego NY.
Książkę warto przeczytać, choć łatwa w odbiorze nie jest, z pewnością do nie wrócę jeszcze raz, bo jest niczym labirynty czy lustra Jorge Luisa Borgesa.
Polecam

Mam spory problem z oceną tej książki. Z jednej strony przeczołgała mnie i długo ją czytałam, a z drugiej, czytało mi się ją bardzo dobrze. Nie jestem pewna czy to była kwestia stylu, czy raczej treści. Jeśli chodzi o styl, to podobało mi się, że zdania były bardzo długie. Lubię takie. Wymaga to skupienia i zogniskowania uwagi w stu procentach na czytanym tekście. Wbrew pozorom, zdania te nie były mocno skomplikowane, ale ich literackość pozostawała na wysokim poziomie. I na pewno nie była to książka, która czyta się sama. Jeśli zaś chodzi o treść, to tu już było trudniej. Pod tym względem było frustrująco i przygnębiająco. Czytając miałam uczucie męczenia się, brnięcia przez jakieś głębokie błoto, bez nadziei na przyszłość. No tak, ja lubię takie książki, ale w tym przypadku było tak, że cały ciężar czułam niemal fizycznie i po lekturze pozostał we mnie swego rodzaju ból. No ale jakby na to nie patrzeć, to doskonała literatura, mocna, emocjonalna. Czy warto czytać "Wojnę i wojnę"? Zdecydowanie tak.

374 użytkowników ma tytuł Wojna i wojna na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Wojna i wojna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wojna i wojna

Cytaty z książki Wojna i wojna