Ludzkie, Arcyludzkie

Okładka książki Ludzkie, Arcyludzkie autora Friedrich Nietzsche, 8372205787
Okładka książki Ludzkie, Arcyludzkie
Friedrich Nietzsche Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Wielkie dzieła filozoficzne filozofia, etyka
filozofia, etyka
Konrad Drzewiecki

Kup Ludzkie, Arcyludzkie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ludzkie, Arcyludzkie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzkie, Arcyludzkie

Nietzschego recenzuje się raz, gdyż jest multiplikowanym składem paru poglądów i obfitą garścią różnych obserwacji, często nieznaczących - egzemplarz za egzemplarzem, kopia za kopią, wydanie za wydaniem. Osobiście czytam obecnie więcej dla przyjemności, niż w imię poznawania prawd.
Tutaj akurat sądzę, że drugorzędne obserwacje w "Ludzkim arcyludzkim" Nietzsche wymienił gorsze - niewiele ołóweczkiem podkreślałem, często też tylko dlatego, że byłem podobnego zdania, nic więcej.
Ostatecznie notę wyższą można dać za formę, poetycką pewność, ale szczerze życzyłem sobie wybiegów więcej, silniejszego ramienia pisarza. Niech będzie.

Książka rewelacyjna, od niej zacząłem przygodę z Nietzschem, jedyny minus to rozdział o kobietach, gdzie mocno czuć preemancypacyjny powiew owych czasów.

Nietzsche jest bardzo problematycznym filozofem. Wiele z jego rozważań jest genialnych, wiele innych zadziwiająco naiwnych lub trącących ignorancją. "Ludzkie arcyludzkie" jest jednym z wcześniejszych jego dzieł i widać tutaj zaledwie zalążki pewnych jego przekonań, od innych wyraźnie odejdzie (jak np. od fascynacji naukowością i racjonalizmem- choć już w samym "Ludzkim arcyludzkim" nie jest to tak jednoznaczne).

Pierwsza połowa książki jest dość nużąca i- moim zdaniem- więcej mówi o samym Nietzschem, niż jest próbą dostrzeżenia jakiejś metaprawdy. Pełen ignorancji wydaje mi się jego stosunek do Kościoła rzymskokatolickiego, chociaż trzeba przyznać, że wiele jego zarzutów było całkiem trafnych. Pierwsze dwa rozdziały są de facto dyskusją z klasyczną filozofią i wyjściem poza myśl Schopenhauerowską z którą wcześniej był dość mocno związany, jest też próbą postawienia człowieka w perspektywie jego natury i zdolności percepcji w kontekście historycznej, jego cywilizacji i zmian z nią związanych. Pojawiają się tu ciekawe wątki, ale chyba nic wyjątkowo przełomowego.

Znacznie ciekawsza jest druga połowa- mniej więcej od kiedy Nietzsche wchodzi w takie dziedziny, jak kultura, relacja człowieka tak z kulturą, naturą, jak i drugim człowiekiem, rozwój cywilizacyjny świata zachodniego, specyfika państwa, czy ludzka podświadomość. Tutaj pojawia się zalążek przekonania, że cywilizacja zachodnia być może nie podąża torem deterministycznej progresji, a być może dąży ku samozagładzie- dzisiaj jest to myśl- może nie powszechna- ale wyraźnie pojawiająca się. W czasach Nietzschego tego typu refleksje były czymś oryginalnym.

Pojawia się tutaj również brutalne, ale w moim przeświadczeniu prawdziwe spostrzeżenie, że ogół ludzi nie posiada tej samej natury i ludzie dzielą się na takich, dla których zbyt duża doza wolności i rozwój cywilizacyjny powodują mętlik i egzystencjalne zagubienie, dla innych z kolei jest to otwarcie intelektualnych i kulturowych perspektyw. Nie zgadzam się z nietzscheańskim określeniem pierwszego typu ludzi "niewolnikami", ale samą obserwację podzielam i dzisiaj widać to znacznie wyraźniej, niż 150 lat temu.

Jak napisałem na początku- Nietzsche jest niejednoznaczny. Ogrom jego filozoficznych rozważań jest dla mnie nie tyle nie do przyjęcia, co po prostu nietrafiony. Myślę jednak, że warto go czytać i odkrywać w nim kwestie, które były trafne, bardzo często zachowują swoją aktualność i być może warto wziąć je pod uwagę w kontekście obecnych problemów kulturowych i cywilizacyjnych Okcydentu.

1392 użytkowników ma tytuł Ludzkie, Arcyludzkie na półkach głównych
290 użytkowników ma tytuł Ludzkie, Arcyludzkie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ludzkie, Arcyludzkie

Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
Filozof, filolog klasyczny, pisarz i poeta. Punkt orientacyjny topografii filozofii nietzscheańskiej stanowi radykalna krytyka chrześcijaństwa oraz współczesnej autorowi zachodniej kultury. Istotny jest także szacunek wobec wartości obecnych w antycznej kulturze greckiej, wraz z postulatem powrotu do niej.

Cytaty z książki Ludzkie, Arcyludzkie