Kurhanek Maryli

Kup Kurhanek Maryli w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kurhanek Maryli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kurhanek Maryli

"Kurhanek Maryli" Ewa Bauer

To poruszający dramat psychologiczny, który opowiada losy Marty, kobiety zmagającej się z traumami z dzieciństwa.

Marta w wieku trzech lat traci rodziców w tragicznym wypadku. Wychowuje ją babcia. Jako nastolatka chce zmiany, bo uważa, że jej życie jest monotonne...

Ucieka do miasta z pewnym nieznajomym.
Bardzo szybko przekonuje się, że to była zła decyzja, ale odwrotu nie ma...

Później poznaje Piotra, który oferuje jej pomoc, a potem małżeństwo.
Marta jest przekonana, że spotkała księcia z bajki i teraz jej życie będzie piękne.

Nic bardziej mylnego, ponieważ Piotr z zewnątrz jest perfekcyjnym mężem, a w domowym zaciszu znęca się nad żoną psychicznie.

Kiedy na świat przychodzi ich córeczka, to teściowa przejmuje stery w ich domu, bo zgodnie z Piotrem wmawiają Marcie, że sama sobie nie da rady.

Z boku wszystko wygląda perfekcyjnie: przystojny mąż, piękny dom i ukochana córeczka. Ale tak naprawdę koszmar dopiero się zaczyna...

Czy Marcie uda się wyrwać z tej matni?
Czy pokona swoje lęki i przeciwstawi się Piotrowi?
Czy dokona słusznego wyboru?
I w końcu czy odnajdzie spokój i szczęście?

W tej historii kłębi się od emocji: bólu, rozpaczy i zła, ale widać też kiełkującą nadzieję.

Polecam!

Książkę przeczytałam w booktour który zorganizowała @librariada za co dziękuję ☺️

"Kurhanek Maryli" Ewa Bauer

Ucieka do miasta z pewnym nieznajomym.
Bardzo szybko przekonuje się, że to...

Myślałam, że nie będzie mi się podobać, ale im dalej, tym bardziej mnie wciągała. Czegoś mi w niej brakowało i momentami była inna, niż się spodziewałam, ale i tak było OK. Fajna, życiowa historia ,kupiła mnie jakimś cudem! 😁 Polecam ją dojrzałym kobietom

Kurhanek Maryli to opowieść o młodej dziewczynie, której los od początku nie szczędził. Po stracie ukochanych rodziców jest wychowywana przez babcię , ale w porywie nastoletniego serca porzuca małą wioskę aby poznać świat w większym mieście. Czy to była dobra decyzja dowie się bardzo szybko... Bowiem poznaje pewnego mężczyznę, który oferuje jej pomoc a z czasem i małżeństwo. Czy stabilizacja dla Marty jest miłością czy raczej potrzebą bycia choć trochę potrzebnym czy kochanym? Bo Piotr z wierzchu jest perfekcyjnym mężem a tak naprawdę lubi mieć podległą mu żonę, na którą ma mocny wpływ pod każdym względem. Nie daje zbyt wielkiej przestrzeni żonie do poczucia swojej wartości a także przypomina za każdym możliwym razem jej niechlubna przeszłość i nie tylko. Czy pojawienie się na świecie małej kruszynki zmieni ich losy? Co się jeszcze musi wydarzyć aby przejrzała na oczy i zaczęła myśleć o sobie? I o prawdziwej miłości i radości?

Wyraziste postacie głównie Piotra i jego rodziców powodują za każdym razem drżenie serca o główna bohaterkę. Bo ileż może jeden człowiek przeżyć i zdzierżyć aby móc w pełni żyć. Pisarka dała do wiwatu postaci Marty aby móc pokazać i przekazać, że warto o siebie walczyć. Świetnie przedstawiła marazm kobiet w tzw. dobrych małżeństwach. I że nie jest to łatwa sprawa aby wyjść z toksycznego małżeństwa.
W Kurhanku Maryli nie brakuje także pięknych plastycznych opisów życia na wsi, dzięki którym czytelnik czuje się lekko otulony po dość irytujących i burzliwych wydarzeniach w życiu Marty.
Zakończenie mocno zaskakuje I daje nadzieję....?

Powieść Ewy Bauer to petarda emocjoalna pozostająca na długo w pamięci. Ja dopiero po kilku dniach byłam w stanie spisać swoje emocje po tej pozycji. Książka warta przeczytania i przemyślenia.

396 użytkowników ma tytuł Kurhanek Maryli na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Kurhanek Maryli na półkach dodatkowych

Okładka książki Nim zapłonie pierwsza gwiazdka Ewa Bauer, Agata Bizuk, Karolina Filuś, Izabella Frączyk, Anna Kasiuk, Agnieszka Lis, Agata Suchocka, Sylwia Winnik
Ewa Bauer
Ewa Bauer
Prawniczka z wykształcenia, ale jej miłością jest literatura. Interesuje się psychologią. Choć zawsze mówiła, że pisanie książek pozostawia sobie na emeryturę, postanowiła przyspieszyć ten proces, czego efektem była jej debiutancka powieść „W nadziei na lepsze jutro” wydana przed wydawnictwo Radwan w 2011 r., a następnie w 2012 r. ukazał się e-book o tym samym tytule w wydawnictwie RW2010. W 2013 r. wydała drugą powieść "Kruchość jutra", a w 2014 r. kolejną o tytule "Kurhanek Maryli" (obie nakładem Wydawnictwa Szara Godzina). Autorka włada kilkoma językami obcymi, uwielbia podróże w nieznane, ale korzenie zapuściła w Krakowie. Kocha Małego Księcia i dobrą kuchnię. Oprócz powieści autorka publikowała również opowiadania w zbiorczych antologiach m.in. "O,choinka czyli jak przetrwać święta" (2011) oraz "31.10 Wioska przeklętych Halloween po polsku II"(2012)"31.10 Księga Cieni Halloween po polsku III"(2013). Więcej na temat jej twórczości oraz zainteresowań na www.ewabauer.pl

Cytaty z książki Kurhanek Maryli

Dodaj cytat z książki Kurhanek Maryli