Wspomnienia w kolorze sepii

- literatura obyczajowa, romans
- Saga małopolska (tom 2)
- 2020-02-05
- 2014-09-10
Mimo wielu życiowych kłopotów oraz tragicznej śmierci ojca, Joanna stara się nie poddawać smutkowi. Nie jest to jednak łatwe. Każdego dnia na nowo musi szukać w sobie siły, by wspierać siostrę oraz matkę i radzić sobie z codziennością małego miasteczka nad Czarnym Potokiem. Żeby zapomnieć o złamanym sercu, coraz więcej czasu poświęca nowemu hobby - genealogii - w czym wspierają ją przyjaciółki: Marta i Elwira. Szukając informacji o urodzonej we Lwowie babci Danusi, Joanna zaczyna odkrywać, że losy jej rodziny były trudne i równie pogmatwane jak jej własne. Zakazana miłość, porzucenie, wojenne tragedie, niebezpieczeństwa i cudowne ocalenia - skrawki rodzinnej historii powoli zaczynają się układać w całość, tworząc opowieść o kobietach, które nie poddawały się losowi bez walki nawet w najbardziej dramatycznych okolicznościach. Szukając śladów z przeszłości, Joanna nie podejrzewa jednak, że czeka ją kolejna ciężka próba - gdy na jej drodze staną nagle dwaj mężczyźni: były narzeczony oraz tajemniczy Filip.
Jak skończy się walka z duchami przeszłości? Czy Joanna stawi czoła swym lękom i na nowo uwierzy w szczęście?
Kup Wspomnienia w kolorze sepii w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wspomnienia w kolorze sepii
912 użytkowników ma tytuł Wspomnienia w kolorze sepii na półkach głównych- Przeczytane 497
- Literatura polska 10
- Obyczajowe 7
- 2015 7
- Z biblioteki 6
- Saga rodzinna 5

Opinie i dyskusje o książce Wspomnienia w kolorze sepii
Interesująca i wzruszająca.
Interesująca i wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, nie dałam rady przebrnąć.
Duże rozczarowanie po zachwycie pierwszą częścią serii...
Akcji brak, język infantylny , wszystko jakieś takie niespójne. Absolutnie nie potrafiłam "wejść" w tą książkę :(
Niestety, nie dałam rady przebrnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuże rozczarowanie po zachwycie pierwszą częścią serii...
To moja ulubiona saga Anny Szepielak , przeczytana kilkukrotnie. Prawdziwe klimaty opisywanych epok, ujmujące rozumienie świata dziecka, poczucie humoru. Cykl angażuje emocjonalnie, wciąga, a zarazem tchnie spokojną mądrością. Czytam kolejny raz i odkrywam coś nowego co mi umknęło. Książka z duszą, chciało by się mieć takie własne wspomnienia. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała saga małopolska jest dość ciekawa. Wątki z czasów współczesnych przedpłatają się z retrospekcjami czasów wojny. Druga część uważam, że ciekawsza od poprzedniej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zeszłym roku przeczytałam książkę Anny J. Szepielak ,,Młyn nad Czarnym Potokiem”. Może pamiętacie, że bardzo mi się podobała i przypominała mi trochę powieści Małgorzaty Musierowicz w wersji dla dorosłych. Podobała mi się do tego stopnia, że postanowiłam sięgnąć po dalszy ciąg.
Tym razem główną bohaterką jest Joanna, przyjaciółka Marty. Jej życie nie jest kolorowe – jej małżeństwo zakończyło się rozwodem, matka ma problemy zdrowotne, a siostra jakiś czas temu przeżyła ogromną tragedię i pochowała własne dziecko. Aby odciąć się od codzienności, Joanna postanawia zgłębić dzieje swojej rodziny i tak cofamy się do końca XIX wieku, gdy pewna służka Katarzyna zaszła w ciążę z panem domu i została przez jego żonę odprawiona i wydana za prostego mężczyznę z okolic Lwowa.
Niestety, ten tom podobał mi się dużo mniej niż wcześniejszy. Tam bardzo zżyłam się z rodziną Marty, ich ciepło i bliskość wylewały się z kartek, tutaj natomiast nie przywiązałam się ani do Asi, ani do jej mamy czy siostry (swoją drogą, trochę dziwne nazwać córki Joanna i Janina – to dwie formy tego samego imienia). Może jest to realne, skoro to ludzie niemogący poradzić sobie z rodzinną stratą, ale mi utrudniało czytanie. Z kolei historia sprzed lat była trochę zbyt chaotyczna i chwilami już się gubiłam w tym, kto jest gdzie i co go łączy z pozostałymi bohaterami.
Oczywiście, nie jest tak, że ta książka jest zła. Nadal bardzo podoba mi się styl Joanny Szepielak, który sprawia, że całość czyta się bardzo lekko i przyjemnie. Doceniam poruszenie tak trudnego i objętego tabu tematu jak śmierć malutkiego dziecka i jej wpływ na rodzinę. I mimo tego chaosu w części historycznej, była ona jednak dość interesująca i oryginalna. Szepielak nie skupiła się na jednej epoce, a stworzyła coś w stylu sagi, zaczynając od czasów sprzed I wojny, a kończąc na pierwszych latach komunizmu. Ciekawa jest postać Piotra głęboko przywiązanego do przybranej córki, Katarzyny, która chyba nigdy do końca nie pogodziła się z utratą szansy na bycie panią dworku, a także relacja Józka i Danusi. Te elementy trzymały mnie przy lekturze i sprawiały, że znów się angażowałam.
Mimo że nie przepadam za obyczajówkami, to poprzednia część pokazała mi to, co w tym gatunku najlepsze. Ta niestety bardziej przypominała te dla mnie ,,przeciętne” powieści obyczajowe, które trochę mnie nudzą, ale absolutnie nie jest zła i mam zamiar sięgnąć po trzeci tom.
,, Patriotyzm polega też na tym, że naród musi przetrwać. Jeśli nas wszystkich pozamykają albo pozabijają, to kto nauczy dzieci, czym była Polska?”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem główną bohaterką jest Joanna, przyjaciółka Marty. Jej życie nie jest kolorowe – jej...
Piękna, wciągająca. nie można się oderwać.
Piękna, wciągająca. nie można się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest z rodzaju tych, które wciągają i nie można się oderwać . Współczesność przeplata się z przeszłością . Bohaterka tworzy drzewo genealogiczne dla swego chrześniaka i wciąga ją odkrywanie rodzinnych historii. Autorka ukazuje tragiczne losy naszych rodaków, żyjących na kresach na początku XX wieku. Jest to kolejna książka pani Anny J. Szepielak po którą sięgnęłam i na pewno nie ostatnia.
Książka jest z rodzaju tych, które wciągają i nie można się oderwać . Współczesność przeplata się z przeszłością . Bohaterka tworzy drzewo genealogiczne dla swego chrześniaka i wciąga ją odkrywanie rodzinnych historii. Autorka ukazuje tragiczne losy naszych rodaków, żyjących na kresach na początku XX wieku. Jest to kolejna książka pani Anny J. Szepielak po którą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Śpiesz się, bo niedługo sam będziesz przodkiem" - Stanisław Pieniążek. Myślę, że w wielu z nas, gdzieś w środku, przemyka się ciągle myśl o naszych przodkach, O babciach, dziadkach i o pytaniach, których nie zdążyliśmy zadać. Być może planujemy zająć się naszym drzewem genealogicznym, ale ciągły ruch, praca, obowiązki, którym musimy podołać jako społeczeństwo XXI wieku, sprawiają, że ciągle to odkładamy. Joanna, główna bohaterka powieści “Wspomnienia w kolorze sepii” @aszepielak, rozpoczyna wędrówkę w przeszłość, gdy jej teraźniejszość zostaje mocno zachwiana przez zwolnienie z pracy. Całej sytuacji nie ułatwia wizyta w miasteczku byłego narzeczonego, który powraca z piękną i idealną żoną, oraz tajemniczy Filip, który mocno namiesza w życiu Joanny.
Podróż Joanny do przeszłości rozpoczyna się od impulsu, którym jest zbliżający się chrzest siostrzeńca. Im bardziej Joanna zanurza się w historię swojej prababci Marii tym więcej pytań się pojawia, ale niespodziewanie okazuje się, że przeszłość babci Danusi, osoby przecież nie tak odległej, jest wielkim znakiem zapytania.
Cała opowieść snuta jest dwutorowo - pierwsza część dotyczy wydarzeń od 1903 roku, a druga od 2012 roku. Uwielbiam taki styl pisania! Przeszłość przeplatającą się z teraźniejszością, gdzie uświadamiamy sobie, że wydarzenia z życia naszych przodków nie pozostają bez wpływu na to kim dziś jesteśmy. Cała historia jest wzruszająca, pełna wspomnień, ciepła. Przeszłość i teraźniejszość nie jest czarno-biała, jest pełna odcieni szarości. Jeżeli lubicie takie wolno rozkręcające się historie, które pozwalają złapać oddech podczas życiowego biegu, to bardzo, bardzo mocno polecam Wam tę książkę i w ogóle wszystkie książki Anny J. Szepielak <3
"Śpiesz się, bo niedługo sam będziesz przodkiem" - Stanisław Pieniążek. Myślę, że w wielu z nas, gdzieś w środku, przemyka się ciągle myśl o naszych przodkach, O babciach, dziadkach i o pytaniach, których nie zdążyliśmy zadać. Być może planujemy zająć się naszym drzewem genealogicznym, ale ciągły ruch, praca, obowiązki, którym musimy podołać jako społeczeństwo XXI wieku,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna lektura pełna rodzinnych wspomnień .
Przyjemna lektura pełna rodzinnych wspomnień .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejną osobą, która odnajduje pasję w odkrywaniu tajemnic przeszłości jest Joanna. Młoda, ambitna kobieta, którą spotkało w życiu wiele nieszczęścia. Teraz, wraz z powrotem do korzeni, odnajduje satysfakcję i wiarę w siebie. A tajemniczy mężczyzna, który pojawia się w jej życiu niesie nieprzypadkowe szczęście.
W zawierusze życiowych, doczesnych problemów warto znaleźć odniesienie do spraw ponadczasowych. Miłość, przyjaźń i przywiązanie do ziemii- tutaj jest tego mnóstwo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zawierusze życiowych, doczesnych problemów warto znaleźć...