Nigdy nie zapomnę

Okładka książki Nigdy nie zapomnę autora Ewa Bauer, 9788366481961
Okładka książki Nigdy nie zapomnę
Ewa Bauer Wydawnictwo: Replika Cykl: Tułacze życie (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Tułacze życie (tom 3)
2021-01-26
2021-01-26
9788366481961

Kup Nigdy nie zapomnę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nigdy nie zapomnę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nigdy nie zapomnę

Saga coraz bardziej się rozkręca choć niestety ma trochę błędów jakby ten , że pisarka wspomina o antybiotykach w osiemnastym wieku gdy antybiotyki to dopiero początek dwudziestego wieku ale akurat trzeci tom to prawdziwe tułacze życie ale trzeba przyznać że Johan jest wśród trójki braci osobą najbardziej pozytywną,

To najlepsza część sagi „Tułacze życie” Tym razem poznajemy losy Jahanna, syna młynarza, którego pasją jest ogrodnictwo. Ta pasja doprowadza go do domu hrabiostwa Korteckich. Hrabina ma jednak wobec niego również inne oczekiwania. Los rzuca go do Anglii i Ameryki. Jednak chłopak postanawia uwolnić się od Korteckich. Czy mu się to uda i jak potoczą się jego losy? Trzeba przeczytać.

Dzisiaj opowiem Wam o trzeciej odsłonie cyklu Tułacze życie autorstwa Ewy Bauer, niniejszy tom nosi tytuł „Nigdy nie zapomnę”. Tym razem autorka skupiła się głównie na losach Johanna Neubinera, który jak wiemy z poprzednich tomów w dosyć niejasnych okolicznościach, nagle opuścił rodzinny młyn i w zasadzie słuch po nim zaginął…

Poznajemy zagmatwane perypetie nastoletniego chłopaka, który żywi ogromną pasję i zamiłowanie do ogrodnictwa, a skutkiem tego, mimo bardzo młodego wieku, podejmuje pracę u Państwa Korteckich, jako ogrodnik.

Początkowo pani domu jest dosyć nieufna wobec syna młynarza. Z biegiem czasu jednak zaczyna mu coraz bardziej matkować (by osiągnąć własne cele),widząc ogromną tęsknotę chłopaka za utraconą we wczesnym dzieciństwie matką. Z biegiem czasu, gdy Johann staje się młodym mężczyzną hrabina Kortecka zaczyna omotywać go coraz ściślej… Chociaż początkowo Johann stara się bagatelizować sytuację, staje się ona dla niego coraz bardziej niekomfortowa… Nie potrafi się jednak z niej wyzwolić, nie chcąc zawieść ojca, który jest bardzo zadowolony, iż syn dokłada się do domowego budżetu, bo jak wiadomo w domu się nie przelewa...

Sytuacja staje się coraz bardziej patowa i Johann zostaje zmuszony szantażem do wyjazdu z Korteckimi za granicę. Wychodząc z młyna po raz ostatni nikomu nie przyznaje się do tego, co dzieje się w jego życiu… Co wydarzy się dalej? Dokąd zawiedzie go los? Szczegółów dowiecie się z książki.

Niewątpliwie jest to opowieść wielopłaszczyznowa. Ewa Bauer opowiada o osamotnieniu i zagubieniu nie tylko młodego człowieka, lecz również osób którym zdawać by się mogło niczego w życiu nie brakuje. Obnażona zostaje także dwulicowość i wyrachowanie pewnej bohaterki. Jak sami widzicie paleta postaci jest mocno różnorodna.

W powieści nie brakuje sekretów, zmagań opisanych postaci z różnymi przeciwnościami losu oraz trudnych rodzinnych relacji, a jednocześnie siły rodzinnych więzi. Jest to historia o odkrywaniu siebie i świata, co niekiedy bywa trudne i bolesne. O miłości, przyjaźni i wsparciu doświadczanym niekiedy z najmniej spodziewanej strony. Ewa Bauer ukazuje hart ducha bohaterów, ich wytrwałość w dążeniu do celu, a zarazem nieustającą pamięć o tym, kim naprawdę są. Poruszony został również temat szukania przebaczenia i zadośćuczynienia za wyrządzone krzywdy.

Jeśli macie ochotę na ciekawą i przepełnioną różnorodnymi emocjami lekturę to z całą pewnością się nie zawiedziecie. Mam też nadzieję, że jeżeli jeszcze nie znacie cyklu Tułacze życie to zdecydujecie się to nadrobić. Ja za jakiś czas sięgnę po 4-ty, a zarazem ostatni jego tom, a Was zachęcam do zapoznania się z całym cyklem.

* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *

Poznajemy zagmatwane perypetie nastoletniego...

185 użytkowników ma tytuł Nigdy nie zapomnę na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Nigdy nie zapomnę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nigdy nie zapomnę

Okładka książki Nim zapłonie pierwsza gwiazdka Ewa Bauer, Agata Bizuk, Karolina Filuś, Izabella Frączyk, Anna Kasiuk, Agnieszka Lis, Agata Suchocka, Sylwia Winnik

Cytaty z książki Nigdy nie zapomnę

Dodaj cytat z książki Nigdy nie zapomnę