Moby Dick

Bronisław Zieliński

Kup Moby Dick w ulubionej księgarnii

Oceny książki Moby Dick

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moby Dick

Nie dam rady, poddaję się. Jakieś 100 stron przed końcem pierwszego tomu. Rozumiem, że klasyka itd., ale... Ilość opisów, rozważań, porównań mnie przygniotła.

Im bardziej czytałam tym bardziej przekonywałam się jak bardzo w ... mam wieloryby.

Pasja z jaką autor oddaje się porównywaniu zarówno wieloryba jak i wielorybnika do diabła, smoka, potwora, absolutnie wszystkiego z Biblii i absolutnie wszystkiego z dowolnej mitologii dowodzi szaleństwa. Ale jednak szaleństwa pełnego erudycji. Memłanie się w wielorybich wnętrznościach, zanurzaniu łap po łokcie w tłuszczu, węszenie za szarą ambrą i udowadnianie że skoro wieloryb jest najwspanialszy na świecie to trzeba go koniecznie zabić żeby być jeszcze wspanialszym, ach cudo i poezja.
Jednak czy mamy tu patos?
Otóż nie całkiem, jest niezła śmiechawa, bo autor a to sobie kpi, a to popada w obłędne porównania, a to daje życiowe porady (których lepiej nie stosować),a to opisuje przygody.
Prawie od wyruszenia w podróż miałam wielką nadzieję że Moby Dick zamorduje ich wszystkich a statek połamie w drzazgi. Wszystkich oprócz Queequega, rzecz jasna. Czy byłam zadowolona z zakończenia? Przekonajcie się sami.

"Niechaj Bóg mnie strzeże przed ukończeniem czegokolwiek! Cała ta książka to szkic - nie: szkic szkicu!"

Każdy ma swojego Moby Dicka albo każde pokolenie ma własnego. Co prawda książka bardziej powinna wywierać wrażenie na czytelniku amerykańskim - pewne rzeczy będą im bliższe. Polecam posłowie Mikołaja Wiśniewskiego. Nie chcę się rozpisywać, ponieważ o Moby Dicku napisano mnóstwo interpretacji i na pewno lepiej niż ja... ale jest to wspaniała książka. Mnogość "niewiarygodnej" narracji, gatunków literackich, znaczenia, perspektywy, niejednoznaczności, symboliki pozwala odkrywać tę książkę na nowo.

Daję najwyższą ocenę ale chcę też przed czymś ostrzec. Moby Dick w tym wydaniu to wydanie kompletne, nie skrócone. Zawiera 17 rozdziałów o Cetologii i wielorybnictwie. Autor miał mieć płacone "od słowa". Mimo wszystko nie żałuję czytania tych pełnych detali opisów, bardziej to po prostu zaburza narracje pośrodku książki.

222 użytkowników ma tytuł Moby Dick na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Moby Dick na półkach dodatkowych

Okładka książki Morskie przygody. Czytamy w oryginale Herman Melville, Robert Louis Stevenson
Morskie przygody. Czytamy w oryginale Herman Melville, Robert Louis Stevenson
Okładka książki Moby Dick Christophe Chabouté, Herman Melville