ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12

- 1931-01-01
- 1929-01-01
- Martyna Tomczak
- Ekranizacje:
- Pożegnanie z bronią (1957)
- Inne
Amerykański porucznik Frederic Henry służy w korpusie ambulansów armii włoskiej podczas pierwszej wojny światowej. Stacjonując w północnych Włoszech, spotyka piękną angielską pielęgniarkę Catherine Barkley i zakochuje się w niej. Namiętny romans tych dwojga zostaje jednak przyćmiony przez okropności wojny. Frederic rusza na front z niewielkim oddziałem, który traci podczas ofensywy, on sam zaś musi zdecydować, czy zostać dezerterem czy zginąć. Czy w tak ponurych czasach może liczyć na łut szczęścia?
Pisząc Pożegnanie z bronią, Hemingway inspirował się własnymi doświadczeniami wojennymi. W tej porywającej, na wpół autobiograficznej prozie w oszczędnym stylu oddaje surowe realia wojny, jej bezsensowność oraz bezmyślne okrucieństwo, a także cierpienie kochanków uwięzionych w kleszczach sił wyższych niż pragnienia jednostki. Nakreślony przez niego portret głównego bohatera odzwierciedla osamotnienie i rozczarowanie przedstawicieli „straconego pokolenia” – ludzi, którzy wkroczyli w dorosłość podczas pierwszej wojny światowej.
Opublikowana po raz pierwszy w 1929 roku powieść jest jednym z najlepszych dzieł Hemingwaya.
Kup Pożegnanie z bronią w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wyróżniona opinia i
Pożegnanie z bronią
Przyznaję, że chociaż uwielbiam starsze powieści i wszelkie klasyki to z prozą Ernesta Hemingway'a wciąż jestem na bakier. Dopiero niedawno zaczęłam nadrabiać zaległości i "Pożegnanie z bronią" to trzeci tytuł autora, który wpadł w moje ręce. To jak dotąd najlepsza, najbardziej angażująca historia, która zabrała mnie w niezwykle emocjonalną podróż, zdecydowanie wartą do odkrycia przez każdego czytelnika. Nie jest to łatwa historia i na pewno nie przeczytacie jej w jeden wieczór. Wymaga zaangażowania, intensywnego myślenia a także przyswajania dość ciężkiego języka, ale nie są to absolutnie minusy a elementy budujące niezwykłą atmosferę. Trzymając tą powieść w swoich dłoniach warto zatopić się w ulubionym fotelu, odciąć się na moment od codziennych obowiązków i dać porwać opowieści pełnej ukrytych znaków, podszeptów i sygnałów, że to co działo się kiedyś, zaskakująco łatwo przełożyć na teraźniejszość. Frederic Henry to amerykański porucznik służący w korpusie ambulansów armii włoskiej. Spotyka pielęgniarkę Catherine Barkley i szaleńczo się w niej zakochuje. Jednak nie jest to opowieść o romantycznej miłości a o okrucieństwie wojny, trudnych wyborach i jeszcze cięższych perspektywach. Frederic będzie musiał zdecydować czy zostać dezerterem, czy może jednak uciekinierem, jednak każda z tych opcji wydaje się zgubna. Kwestie moralne staną więc na pierwszym planie i podyktują własne warunki udowadniając, że wojna nie uznawała półśrodków. Podczas pisania tej książki Hemingway czerpał inspirację z własnych doświadczeń co można wyczuć niemalże od pierwszej strony. Więcej w tym wszystkim wiarygodności i dodatkowych emocji, więc może właśnie dlatego to jedna z moich ulubionych powieści autora. Czytamy o okrucieństwie wojny, o jej bezsensowności oraz wpływie na pojedyncze osoby, które, gdy do głosu dopuszczona zostaje siła wyższa, nie mogą mieć własnego zdania. Powieść pisana w przeszłości a jakże aktualna i bolesna, pokazująca wojnę w surowych barwach a i tak w żaden sposób nie uciekająca od silnych emocji. W tle przewija się cudownie napisany, ale niestety nie do końca szczęśliwy miłosny motyw, w którym serce i rozum konkurują o uznanie. "Pożegnanie z bronią" to obowiązkowa lektura dla każdego. Demaskuje absurd wojny, daje do myślenia i budzi wiele uczyć podszytych złością oraz bezradnością. Czytamy o człowieku zagubionym we własnych pragnieniach, który chciałby jedynie kochać i ułożyć sobie szczęśliwe życie nie prosząc się o czas wojny i życie w tak surowych realiach. Czytając tą opowieść miałam w głowie wiele myśli a w sercu skrajne emocje i chociaż wszystko to było bardzo ciężkie to nie żałuję ani jednego przeczytanego słowa. Więcej! Jestem pewna, że jeszcze kiedyś, nie raz, nie dwa, odświeżę sobie lekturę.
Oceny książki Pożegnanie z bronią
5190 użytkowników ma tytuł Pożegnanie z bronią na półkach głównych- Przeczytane 2 824
- Chcę przeczytać 2 322
- Literatura amerykańska 28
- Klasyka 23
- Literatura piękna 21
- 2024 20
Tagi i tematy do książki Pożegnanie z bronią

Inne materiały dotyczące książki Pożegnanie z bronią

15 ukochanych książek Philipa Rotha. Polak na liście

Nowości i zapowiedzi tygodnia. Co będziemy czytać?

Dzień Sybiraka i najważniejsze książki o doświadczeniu wojennym

60 lat temu zmarła Marilyn Monroe. Gwiazda kochała literaturę i poetów

Amerykański adwokat wygrał konkurs na sobowtóra Hemingwaya

Książki zakrapiane rumem, czyli o tych, co nie wylewają za kołnierz
Cytaty z książki Pożegnanie z bronią
Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie dają się złamać, świat zabija.
Czułam się bardzo samotna przy nich wszystkich.
Czułam się bardzo samotna przy nich wszystkich.
Wiem, że w nocy nie jest tak samo jak w dzień, że wszystko wydaje się inne, że nocnych spraw nie sposób wytłumaczyć za dnia, bo wtedy nie istnieją, i że noc może być straszna dla ludzi samotnych, gdy już zaczęła się ich samotność.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pożegnanie z bronią
Rozczarowujące pierwsze spotkanie z Hemingweyem, od czasów gimnazjum. Spodziewałam się jednak czegoś lepszego, niż nudnawej, rozciągniętej opowieści o nijakiej miłości i skrawkach wydarzen wojennych. Akurat te drugie wypadły bardziej na plus, bo można wyobrazić sobie, że to autentyczne wspomnienia z wojny Ernesta. Poza tym... Nie znajduję w tej książce nic bardziej wartościowego, niż to, co podstawowe, czyli rodzina, miłość, życie. Takie kluski w rosole czy jak to się mówi na coś rozmemłanego... Ale taka właśnie jest ta książka.
Na razie skłaniam się ku opinii Bukowskiego o Hemingwayu: nijaki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba każdy ma takiego Noblistę którego nie rozumie. I dla mnie jest to Hemingway.
To jest tak bardzo amerykańskie, jak amerykańskie są amerykańskie filmy. Jakby człowiek czytał scenariusz do typowego Hollywoodzkiego filmu. Pocztówka z frontu. Zdjęcie po prostu. Statyczne obrazy, i historia miłosna. Bohater nie moralizuje, nie ocenia, nie wydaje osądów, nie rozmyśla. Po prostu jest, i pisze jak jest.
Może gdybym miał więcej czasu, bujany fotel i dom z werandą ta leniwa historia nad którą trzeba sobie pomyśleć by mnie wciągnęła.
Ale tego nie zrobiła
Ot, żeby się po znęcać jeszcze dodam że zacząłem to czytać odrazu po braciach karamazow.
I jak Dostojewski produkował się żeby ukazać że w Rosji da się żyć, tak Hemingway nie musząc nikomu nic udowadniać bo przecież U-S and A to najlepszy kraj, spędził jakąś 1/3 książki na opisach dziewczynek, wódy i strzelania. Bo w sumie co ciekawszego można w życiu robić niż ruchać, pić i strzelać xd
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest tak bardzo amerykańskie, jak amerykańskie są amerykańskie filmy. Jakby człowiek czytał scenariusz do typowego Hollywoodzkiego filmu. Pocztówka z frontu. Zdjęcie po prostu. Statyczne obrazy, i historia miłosna. Bohater nie moralizuje, nie ocenia, nie wydaje osądów, nie rozmyśla. Po...
Klasyczny Hemingway. Prosty język, zdania pozostawiające dużo przestrzeni na własną interpretację i dobudowanie historii. Treść skutecznie trzyma w napięciu mimo w gruncie rzeczy minimalnej akcji. Ludzko, prosto, ale i do serca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię prozę Hemingwaya, zwłaszcza dialogi. Co prawda odniosłam wrażenie, że kobieca bohaterka jest utkana z męskich marzeń i trochę mnie to raziło, ale poza tym to dobra powieść o bezsensie wojny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzas akcji powieści to I Wojna Światowa.
Książka zarówno antywojenna pokazująca absurd i bezsens wojny, jak i powieść romantyczna - zwłaszcza druga część pozycji.
Bardzo dobra Książka- dla ambitniejszych i mających więcej czasu - do przeczytania w jeden dzień. Subiektywnie: 7/10.
Czas akcji powieści to I Wojna Światowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodporucznik amerykańskiego pochodzenia, służący w armii włoskiej, poznaje dziewczynę ze służby ochotniczej.
To przejmująca opowieść o miłości wystawionej na próbę przez bezlitosny los i bezsens wojny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW młodości pisarz należał do moich ulubionych autorów.
Myślę, że przeczytałem wszystkie jego książki wydane w Polsce.
Wiele z nich zostało sfilmowane.
Książka jest opisana.
Klasyk literatury, osiągnął statut powieści kultowej.
Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To jest jednym z nich.
Z czystym sumieniem
POLECAM !!!
W młodości pisarz należał do moich ulubionych autorów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że przeczytałem wszystkie jego książki wydane w Polsce.
Wiele z nich zostało sfilmowane.
Książka jest opisana.
Klasyk literatury, osiągnął statut powieści kultowej.
Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To jest jednym z nich.
Z czystym sumieniem
POLECAM !!!
Mnie wynudziła...
Mnie wynudziła...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ książki zapamiętałam to, że Frederic (główny bohater) ciągle pił przeróżne trunki, albo był że swoją wybranką, Catherine. To przebijało się na pierwszy plan, przyćmiewając całą resztę. Wielka szkoda, bo fragmenty poświęcone wojennym przeżyciom Frederica są moim zdaniem najmocniejsza częścią tej książki. Są one bardzo przejmujące, często brutalne, zawsze pokazujące okrucieństwo i bezsens prowadzenia wojny.
Relacja Frederica z Catherine jest .... dziwna. Na równo nie nazwałbym jej romantyczna, mimo że są w związku, ale to może też po części wynikało z czasu m, w jakim się ona rozwijała (akcja toczy się w czasie trwania I wojny światowej). Catherine została pokazana jako rozchwiana i infantylna panienka, która przez całą książkę nie powiedziała ani jednego względnie choćby rozsądnego zdania.
No i to zakończenie.... Podobno autor wiele razy je zmieniał, ale mam wrażenie, że wybrał najgorsze z możliwych, najgłupsze, najbardziej bezsensowne.
Z książki zapamiętałam to, że Frederic (główny bohater) ciągle pił przeróżne trunki, albo był że swoją wybranką, Catherine. To przebijało się na pierwszy plan, przyćmiewając całą resztę. Wielka szkoda, bo fragmenty poświęcone wojennym przeżyciom Frederica są moim zdaniem najmocniejsza częścią tej książki. Są one bardzo przejmujące, często brutalne, zawsze pokazujące...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra i mocna książka!
Dobra i mocna książka!