Strefa niepamięci

reportaż
2023-11-22
2023-11-22
9788326842054

Kup Strefa niepamięci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Strefa niepamięci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strefa niepamięci

Genialna,poruszająca temat wojny na Ukrainie,uchodzców i roli współczesnych niektórych polaków ,historia roli niektórych dawnych polaków w roli jaką odegrali w mordowaniu swoich żydowskich sąsiadów,,,,Polak katolik ,patryjota,,donosiciel,,,oraz odniesienie do wspóczesnosci,-jacy jesteśmy potwierdzają niskie oceny,efekt działania niektórych partii politycznych a może nie tylko,ja gorąco polecam ale tylko ludziom odważnym w mysleniu

Bardzo chętnie czytam książki o takiej tematyce, ale ta według mnie jest tendencyjna i kłamliwa. Nie jestem antysemitką, szanuję Żydów, lubię ich kulturę i ubolewam nad tym, co spotkało naród żydowski w czasie II Wojny Światowej, ale to co nawypisywał Piotr Pytlakowski w ,,Strefie niepamięci '' jest po prostu oburzające. Przede wszystkim według mnie reportaż powinien być obiektywny, autor nie powinien narzucać czytelnikowi swojego sposobu myślenia. Piotr Pytlakowski od początku atakuje Polaków, że zabijali , dręczyli, okradali Żydów, zajmowali ich mieszkania .Owszem dochodziło do takich incydentów i tego nikt nie neguje, ale nie można żądać odpowiedzialności zbiorowej za tamte wydarzenia. Pytlakowski miał matkę Żydówkę i odnoszę wrażenie, że winą za cały holocaust obarcza Polaków, a nasz naród też doświadczył obozów koncentracyjnych i piekła wojny. Nawet jeśli Żydzi nazywali partyzantów z AK bandytami , autor powinien się trochę zastanowić pisząc takie słowa. Kolejny absurd , pretensje do Polaków o to,że nie mają wiedzy o poprzednich żydowskich właścicielach ich domów. Można nie wiedzieć, co w tym dziwnego? Później pan Pytlakowski miał pretensje do ówczesnego premiera rządu polskiego Mateusza Morawieckiego ,że chce szukać polskich grobów akowców, a nie żydowskich, ze szczątkami pomordowanych w czasie wojny. W końcu to premier POLSKIEGO rządu, więc o co chodzi?!!!! W ogóle autor kilka razy pokazał swój negatywny stosunek do PiS u, co też uważam za nieprofesjonalne. Rażące było również ciągłe porównywanie sytuacji uchodźców na granicy z Białorusią z sytuacją Żydów w czasie II Wojny Światowej !!!!! Szkoda, książka była w sumie interesująca że względu na ciekawe informacje o społeczeństwie żydowskim, za to dałam 2 gwiazdki. Niestety Piotr Pytlakowski skutecznie zniechęcił mnie do niej swoimi jakże tendecyjnymi wnioskami. Polecam jedynie w przypadku jeśli ktoś chce się zdenerwować 😡

Piotr Pytlakowski zaczyna ostro, więc i ja ostro zacznę. Książka jest zła, żeby nie powiedzieć wręcz szkodliwa.
Autor szokuje już na samym początku, porównując zabijanie Żydów w czasie wojny do obecnej sytuacji na granicy z Białorusią. Zrównuje oba wydarzenia!
Szok numer dwa - młodzi ludzie pytani przez autora, czy znają mroczną historię swoich rodzin, odpowiadali zwykle "nie". Co pan Pytlakowski uznał za dowód, że pewnie nie chcą znać tej historii, a może sami próbują ją tuszować. Bo przecież nie jest możliwe, żeby naprawdę nie wiedzieli, co ich dziadkowie czy pradziadkowie robili w czasie wojny, prawda?
Pinkasy - sam autor na początku wyjaśnia, że są to cenne źródła historyczne, ale trzeba do nich podchodzić z dystansem. Po czym prawie cała książka opiera się na nich jako jedynych i wiarygodnych źródłach. Tak ma wyglądać rzetelny reportaż?
Do tego nagminne generalizowanie, obarczanie całego społeczeństwa winą konkretnych ludzi, brak rzetelnych danych (pojawiają się jedynie sporadycznie dane liczebne mieszkańców niektórych wiosek: przed i po wojnie).
I sama forma. Brakuje przypisów, przez co nie wiadomo, co jest czyjąś opinią, a co relacją. Czy autor streszcza jakiś dokument, czy wysuwa swoje wnioski? Są fragmenty, w których Pytlakowski opisuje wydarzenie, w które następnie wplata czyjąś wypowiedź bez cudzysłowu, bez wyodrębnienia i całość jest wówczas niejasna. I zastanawia mnie, czy jest to takie rażące zaniedbanie, czy już manipulacja? Pisanie słowa "Żyd" tylko wielką literą, wbrew zasadom języka polskiego. I gdyby wyjaśnił, dlaczego to robi (bo mogę się tylko domyślać, że chodzi o tę dyskusję, która od lat toczy się w tej kwestii),nie byłoby problemu. Ale tego nie zrobił, więc zlekceważył czytelnika.
Jeszcze tyle słów mi się ciśnie na usta, jeszcze tylu zdaniom autora chcę się sprzeciwić, ale myślę jednak: po co? Szkoda marnowania mojego czasu na negatywne emocje, których w trakcie lektury i tak było dużo, bardzo dużo.

164 użytkowników ma tytuł Strefa niepamięci na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Strefa niepamięci na półkach dodatkowych