Strażnik tajemnic

2019-03-13
Magdalena Koziej

Patronaty LC

Książki autora

Niesamowita historia, wciągnęła mnie bez reszty. To historia o kobietach, które są z sobą związane przez los lub więzy krwi. Akcja dzieje się w dwóch płaszczyznach czasowych.

Vivien i Dolly spotkały się w trakcie II wojny światowej. Obie piękne, dotknięte przez los, są na innym etapie życia. Dolly po odrzuceniu życia jakie wybrał jej ojciec, zaczyna żyć na własną rękę. Vivien jest żoną znanego, szanowanego pisarza, jest bogata, wydaje się, że ma wszystko, ale to tylko pozory. Kobiety łączy osoba Jimmiego.
Po latach córka Dorothy/Dolly wraca do wydarzenia, które miało miejsce gdy była nastolatką. Była świadkiem jak jej matka zabiła mężczyznę. Teraz, gdy Dorothy ma już ponad 90 lat i jest schorowana, próbuje rozwiązać tajemnicę, co się wtedy rzeczywiście wydarzyło.

Książka zaskakuje na każdym etapie, autorka dozuje wiadomości, czytałam z wielką przyjemnością

więcej Pokaż mimo to

Pełna tajemnic historia, która warto poznać! To książka, z która świetnie spędzisz czas! Przeczytaj warto!

Moja trzecia książka Kate Morton, przy której nachodzi mnie myśl, że jak to dobrze, że książki jej autorstwa zostały wznowione w serii książek, którą sobie cenię, bo bardzo możliwe, że przegapiłabym jej twórczość. Samo kolekcjonowanie tych pięknych wydań nie jest niczym złym, ale ja osobiście już dawno, bym tego nie robiła, gdyby ta butikowa seria swoimi historiami tak do mnie głęboko nie trafiała.

Lubię tę nieśpieszność w snuciu historii, którą serwuję nam autorka. Z tego względu zdaję sobie sprawę, że nie każdy się tutaj odnajdzie, bo można jej zarzucić, że przegaduje te opowieści i nie każda scena w książce ma ogromne znaczenie dla fabuły i spokojnie możnaby ją pominąć. Jednak dla mnie w tym tkwi jej urok, bo napisane i przetłumaczone jest to tak, że czuję się jakbym czytała i słuchała bajkę dla dorosłych. Polecam audiobooki książek autorki, bo słuchanie ich do snu jest idealnym ukołysaczem. 😉

Ta bajkowość dla mnie wypływa ze stylu pisania i odkrywania skrywanej tajemnicy, bo samej historii daleko do miłej bajki. Poruszana tematyka nie jest łatwa. Zazwyczaj i tak też tutaj jest, historia opiera się na różnych liniach czasowych. Tym razem dostajemy historię rozgrywającą się w roku 2011, 1941, 1961 i kluczowym pytaniu: jak dziecko (nieważne w jakim wieku) widzi swoich rodziców? Czy wizerunek kochającej matki, może zostać nadszarpnięty przez poznanie jej młodości? Branie się za szukanie odpowiedzi z przeszłości może boleć i zmienić obraz rodzica. Jest to trudna konfrontacja, ale uzmysławia, że każdy jest tylko osobą, która ma się prawo potknąć i chwała jej za to, gdy potrafi wykorzystać otrzymaną drugą szansę.

Znając książki autorki wiedziałam, że na końcu będzie niespodziewany zwrot akcji, który zatrzęsie całą poznaną historią, więc jak już się zabierzecie za czytanie Kate Morton to dajcie jej szansę do samego końca, bo te historie dopiero wtedy nabierają jeszcze zupełnie innego znaczenia. Ta książka była bardzo dobra, ale cały czas czekam na taką historię, która będzie od niej moim totalnym ulubieńcem. Jak nie, to taki poziom przyjemności z lektury też mi w zupełności wystarczy. 🤭

więcej Pokaż mimo to

Czy na pewno znamy swoich rodziców? I cokolwiek o nich wiemy?
Jesteśmy świadkami jak córka jest świadkiem przerażającego zdarzenia, w którym bierze udział jej mama i obcy mężczyzna.
Po latach pragnie odkryć tajemnicę.
Powoli odkrywamy przeszłość wraz Laurel i poprzez retrospekcje,
Nic nie jest oczywiste.
Dla osób wrażliwych jest moment gdzie pojawia się przemoc.
Zakończenie subiektywnie nie mogę ocenić czy jest dobre czy smutne.
Na pewno odcisnęła się w moim sercu, potrąciła struny wzruszenia i pobudziła emocje niepokoju i współczucia.

Czy na pewno znamy swoich rodziców? I cokolwiek o nich wiemy?
Po latach pragnie odkryć tajemnicę.
Powoli odkrywamy przeszłość wraz Laurel i poprzez retrospekcje,
Nic nie jest oczywiste.
Dla osób wrażliwych jest moment gdzie pojawia się...

więcej Pokaż mimo to

Przyjemna lektura napisana eleganckim ale też wciągającym czytelnika językiem. Chociaż dwie równoległe osie czasowe opowieści i historie kobiet różnego pokolenia jednej rodziny, to zabieg szczególnie popularny w ostatnim czasie, w porównaniu do innych książek tego typu, ta wypada bardzo dobrze, a zwłaszcza nie wprowadza czytelnika w zakłopotanie w związku z koniecznością częstych przeskoków między losami bohaterek.

Sama fabuła zaciekawia, ale jest nieco niewiarygodna poprzez liczbę tajemnic i takie zagmatwanie rodzinnych wątków. Ciężko uwierzyć, że nikt z licznej rodziny nie zna choćby części przeszłości swojej matki i nie potrafi nawet minimalnie określić ram miejsca i czasu dziejów jej młodości. Córka rozwiązująca zagadkę tajemnic matki oczywiście bez problemów w kilka dni idzie po nitce do kłębka, wszystko jej się udaje, każda biblioteka staje otworem, każdy człowiek czy pracownik administracji z uśmiechem na ustach wskazuje jej dalszą drogę - generalnie wszystko wydaje się radosną wędrówką bez przeciwności losu. Przeszkadza to nieco w uwierzeniu w taki obrót spraw, ale generalnie nie psuje mojego pozytywnego wrażenia. To lekka lektura, momentami wzruszająca i nie spodziewałam się po niej jakiejś szczególnej głębi. Zakończenie akurat dla mnie nie było zaskakujące, ale doceniam taki obrót spraw.

Najlepszą cechą tej książki jest język jej napisania. W starym stylu, elegancko, ale niezwykle wciągająco i kwieciście. Z przyjemnością czytałam kolejne rozdziały, bo poza klasykami literatury rzadko można spotkać się z takim piórem autora.

więcej Pokaż mimo to

#StrażnikTajemnic autorstwa Kate Morton to prawdziwe arcydzieło, które wciąga jak wir. 🌪️🕰️ Zagadki, tajemnice i przeplatające się losy bohaterów tworzą magiczną mozaikę historii. 💫🔍 Nie mogłam oderwać się od stron, każda kolejna zdradzała nowe detale, a emocje długo po lekturze wciąż mnie przepełniają. 😍📚 #KateMorton stworzyła opowieść, która sprawia, że rzeczywistość zlewa się z fantazją, a czytelnik staje się częścią tego świata. 🌹🗝️ Jeśli kochasz literaturę pełną zagadek, pasjonujących losów i nieoczekiwanych zwrotów akcji, ta książka jest dla Ciebie
Recenzja z mojego ig @zuziawydro

więcej Pokaż mimo to

Bardzo przyjemna, lekka, ale niegłupia obyczajówka. Kate Morton posiada wspaniały talent do tworzenia barwnych opisów miejsc i ludzi, mam wrażenie, że przeżywałam historie wraz z bohaterami. Autorka potrafi doskonale budować atmosferę. To taka leciutka lektura, idealna na okres wakacji. Muszę przyznać, że bardzo mnie wciągnęła, jednak pod koniec zdarzały się fragmenty dłużyzny. Nie jest to może literatura skłaniająca do wielkich przemyśleń, czy wyróżniająca się szczególną oryginalnością, ale zapewniam Was, że nie będziecie się przy tej powieści nudzić.

Rok 1961.
Na angielskiej prowincji dochodzi do zbrodni. Urodzinowe przyjęcie już na zawsze pozostanie w pamięci Laurel, która była świadkiem tego okropnego zdarzenia.
Nastolatka potwierdza zeznania matki, że mężczyzna nagle zjawił się w ogrodzie i chciał zabrać dziecko. To była samoobrona.

Rok 2011.
Laurel jest znaną aktorką i teraz w dziewięćdziesiąte urodziny matki, spotyka się ze wszystkim siostrami w domu rodzinnym w Suffolk. Jest to ostatnia szansa na rozwiązanie zagadki sprzed lat. Postanawia odkryć prawdę o tamtym zabójstwie i wraca do wspomnień, a także poznaje nowe nieznane dotąd wątki z życia matki.
Kim był ten mężczyzna? Czy rzeczywiście nieznajomym?
Prawda okaże się zaskakująca.

Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością Kate Morton i już wiem, że będę sięgać po każdą jej książkę. Świetna historia, genialna zagadka i tajemnicza historia rodzinna. Uwielbiam czytać takie książki, które przyciągają jak magnes swoją wyjatkowścią. Pióro autorki jest nieśpiesznie, ale magiczne. Z bardzo duża dokładnością opisuje, wszystko co nas otacza i tym samym przenosi w inny świat.
Śledztwo, które będziemy prowadzić wciągnie nas bez reszty i nie zatrzymymay się, póki nie rozwiążemy zagadki. Uwierzcie mi, że nie spodziewacie się finału.
Powrót do wspomnień może okazać się bolesny, ale wspaniałe jest dla nas czytelników, poznawać w taki sposób rodzinne tajemnice. Linie czasowe, listy i pamiętniki. Po nitce do kłębka. Będziecie w szoku.

Rok 1961.

Rok 2011.
Laurel jest znaną aktorką i teraz w dziewięćdziesiąte urodziny matki,...

więcej Pokaż mimo to

Książka która napisana jest tak ciekawie, że pragniesz jak najszybciej poznać zakończenie, jednocześnie chcąc czytać tą historię jak najdłużej.
Fascynująca opowieść, wzruszająca i pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji. Całość niesamowicie przemyślana. Z chęcią sięgnę po inne książki Autorki.
Polecam

Polecam

Książka "Dom w Riverton" trafiła do moich ulubionych, a oceniłam ją na 8, a "Strażnika tajemnic" oceniam na 9. Strażnik nie ciągnął mi się aż tak, początek się nie dłużył, od pierwszych stron zatopiłam się w książce. Może też dlatego, że jest to już któraś z rzędu moja przeczytana książka od Kate Morton i się przyzwyczaiłam. Zakończenie totalny szok, zwodzenie cała książkę, dawkowanie informacji, przerywanie w najlepszych momentach, tajemnice, sekrety, kłamstwa, ukrywanie prawdy. Według mnie trochę zbyt przesadzone były niektóre momenty (wysłanie listu, umrzeć chciała jedna kobieta, a umarła druga). Mam mieszane odczucia, porównując obie książki - "Dom w Riverton" i "Strażnika tajemnic", Dom podobała mi się bardziej, ale miała nudny początek, a Strażnik wciągnął mnie od pierwszych stron, ale jednak wolę historię z Domu.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane