Strażnik tajemnic

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Kiedy bombardują Londyn...

932 55 94

Jest tu wszystko co lubię, czytałam z wielką frajdą (w bardzo długiej podróży, która dzięki temu minęła mi szybko i przyjemnie). Wszystkie bohaterki ciekawe, złożone, wszystkie bardzo ludzkie. No i zwrot akcji na końcu - zaskakujący, a nie przekombinowany. Kate Morton powoli pnie się do topki moich ulubionych autorek.

Przyciągnęło mnie nazwisko autorki, którą bardzo pozytywnie zapamiętałam po lekturze 'Tajemnicy domu Turnerów'. Ta pozycja również ciekawa.
Opowieść rozpoczyna się w roku 1961, w momencie gdy 16-letnia Laurel staje się świadkiem tragicznego zdarzenia z udziałem jej mamy i młodszego brata. Następnie historia rozgrywa się w roku 2011 gdy dojrzała Laurel, w obliczu postępującej choroby matki, próbuje dowiedzieć się co naprawdę wydarzyło się przed 50 laty oraz dlaczego stało się to, co się stało. Poszukiwania Laurel przenoszą czytelników do lat czterdziestych XX w., do bombardowanego podczas II wojny światowej Londynu, gdzie jej mama jako młoda dziewczyna mieszkała i pracowała.
Historia i tajemnica jest bardzo, bardzo ciekawa, świetnie napisana. Im więcej się dowiadujemy, tym bardziej chcemy wiedzieć więcej. Po raz kolejny autorka podprowadza nas i pozwala cieszyć się, że z wyprzedzeniem jesteśmy w stanie odkryć co się wydarzyło i jakie konsekwencje przyniosło. Po raz kolejny dałam się podpuścić i tym bardziej zaskoczył mnie pomysł autorki i twist na zakończenie. Super!

Daję mocne 8. Początkowo książka bardzo mi się dłużyła (za to ujęte 2 punkty),ale później akcja nabiera tempa. Historia przedstawiona jest ciekawa i wciągająca. Zawiera sporo zwrotów akcji, koniec książki zaskakujący, ale też dający ukojenie. Akcja powieści dzieje się w czasach wojennych a mimo to czytelnik odczuwa pewną lekkość podczas czytania. Do samego końca nie udało mi się domyślić zakończenia co jest dużym plusem. Moim zdaniem książka w sam raz nadaje się na wakacyjny wyjazd.

Świetna. Trudno się od niej oderwać.

Świetna. Trudno się od niej oderwać.

Początek może jakoś nie wciąga, ale druga połowa wszystko rekompensuje. Przy ostatnich stu stronach myślałam że przechytrzę autorkę, ale okazało się że jednak nie. Sporo plot twistów.
Historia bohaterów, a szczególnie pewnej dwójki naprawdę porusza, i na samym końcu przyznam że się trochę popłakałam. Zakończenie słodko gorzkie, dlatego chyba tym bardziej chwyciło.
Po tej powieści na pewno sięgnę po inne tytuły autorki.

Po tej...

Ależ książka! Po przeczytaniu połowy miałam mieszane uczucia. Druga część rekompensuje z nawiązką. Bardzo ciekawa fabuła, tradycyjnie - zachwycająco lekko budowany klimat opowieści. Postacie. Rodziny. Historie. Decyzje i ich konsekwencje. Dobry czas.

Rewelacyjna powieść ! Jak prawie wszystkie tej autorki :)

Rewelacyjna powieść ! Jak prawie wszystkie tej autorki :)

Uwielbiam powieści Kate Morton, ona nie pisze ona maluje słowem. Jej książki są takie "czarowne", wciągają bez reszty i chce się więcej.

Świetna. to moja druga powieść tej autorki, ale jest na tyle dobra, że mam ochotę kupić kolejne. Zaskakujące zakończenie.

Wspaniała powieść, nie sposób się od niej oderwać. Słuchałam audiobooka i ta forma sprawia, że czasami, równocześnie zajmując się czym innym, na chwilę się wyłączę i muszę cofać książkę, jednak nie tym razem. Bardzo przyjemnie słuchało mi się losów bohaterki będącej na łożu śmierci, której dorosła już córka postanawia cofnąć się do czasów dzieciństwa by odkryć powody mrocznego wydarzenia, jakie miało miejsce przed laty i do dziś nie daje jej spokoju. Autorka używa kilku linii czasowych. Przenosi nas między innymi do Londynu, wtórym toczy się II wojna światowa. Tam splatają się losy trójki młodych ludzi, które mają decydujący wpływ na ich późniejsze życie i są wyjaśnieniem zagadki. Bardzo podobała mi się kreacja postaci i ich wzajemnych relacji. Historia mimo niesamowitych zwrotów akcji, dzięki nim stawała się naprawdę autentyczna. Dodatkowo autorka nie pomija też pobocznych bohaterów, którzy, mimo że mają mniejszy wpływ na przebieg zdarzeń, nie są nijacy. Zakończenie zaskakujące, chociaż przez moment miałam podejrzenia, że jeden z bohaterów skończy tak a nie inaczej ;) Szczerze polecam i już mam na półce kolejne książki autorki, które czekają na przeczytanie.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane