Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało

Okładka książki Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało autora Jared Diamond, 9788374696074
Jared Diamond Wydawnictwo: Prószyński i S-ka popularnonaukowa
popularnonaukowa
Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed
2007-01-01
2007-01-01
2005-12-27
Zofia Łomnicka, Jacek Lang, Marcin Ryszkiewicz, Janusz Margański

Kup Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało w ulubionej księgarnii

Oceny książki Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało

OPINIE i DYSKUSJE o książce Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało

Nie zdawałam sobie do końca sprawy, że ta książka ma tak bardzo ekologiczny wydźwięk. Jared Diamond analizuje upadek ludzkich społeczności - na kilku wybranych przykładach - ich przyczyn upatrując głównie w wyeksploatowaniu środowiska naturalnego. Diamond omawia historyczne już ludy, które upadły/wymarły, takie jak mieszkańców Wyspy Wielkanocnej, Majów czy kolonię Wikingów na Grenlandii. Następnie zwraca się ku współczesności i tu na celownik bierze Dominikanę, Chiny oraz Australię. Rzecz jasna wszystko to zmierza ku zbadaniu w jakim stopniu obecnie jesteśmy narażeni na podzielenie losów owych ludów, które upadły w przeszłości. A dziś świat jest “połączony”, zmiany klimatyczne są globalne, więc grozi to całej naszej cywilizacji, nie tylko pojedynczym krajom.

Dawniejsi naukowcy, np. archeolodzy, odrzucali ekologiczne powody upadku cywilizacji, gdyż: "tego typu rozumowanie opiera się na błędnym (sic!) przekonaniu, że te społeczeństwa spokojnie obserwują postępującą degradację środowiska i nic nie robią, by temu przeciwdziałać". Czyli ludzie są "zbyt mądrzy" i na pewno "coś by zrobili". Aha. Dziś, czytając te słowa można się tylko zaśmiać, choć jest to śmiech przez łzy. Można nasze postępowanie nazwać "głupotą", ale i ono ma racjonalne wyjaśnienie, które przedstawia Diamond - i tę część książki uznaję za najbardziej wartościową. Plus odpowiedź autora na argumenty sceptyków, ignorantów, wszelakiego rodzaju denialistów, kwestionujących potrzebę działań, do której nawołują ekolodzy, a nawet wielu specjalistów, naukowców o hurraoptymistycznym nastawieniu. Owe radosne: “technologia rozwiąże nasze problemy”, “przeludnienie nie jest problemem”, “Ziemia jest w stanie wyżywić dwa razy tyle ludzi”, no i moje “ulubione”: “troska o środowisko to luksus, nas na to nie stać” oraz “my tego nie dożyjemy”. Jak widać owe poglądy sprzed lat nadal pokutują i dobrze się mają, bo słyszymy je nagminnie na co dzień. Trzeba jednak zauważyć, że autor w ogóle nie kwestionuje kapitalizmu oraz wzrościzmu, jako systemu, który jest przecież obecnie źródłem naszych współczesnych problemów (jakkolwiek raczej nie występował w dawnych społecznościach).

Upadek jest książką bardziej “naukową”, niż “pop” - zawiera dużo twardych danych, a momentami wywód jest dość suchy i nużący, więc osoby niewprawione w tematyce mogą mieć kłopot z jej przyswojeniem. Nie jest to książka dla osób liczących na sensacyjną zawartość, jaką sugeruje tytuł. Wziąć też poprawkę trzeba na to, iż książka ta została napisana prawie 20 lat temu. No i w pewnych fragmentach się zdezaktualizowała, ale w niektórych (większości chyba),zupełnie nie, bo problem bynajmniej nie zniknął, a jest coraz bardziej palący. Nasza świadomość ekologiczna wzrosła, działania na rzecz ochrony środowiska weszły do mainstreamu (w rozsądnie myślących państwach...),ale z drugiej strony nadal chyba więcej się mówi, niż robi i ciągle jest wiele osób, które te działania negują i im szkodzą.

Moim zdaniem z uwagi na aktualność tematyki przydałoby się jakieś wznowienie, bo obecnie książka jest trudno dostępna, ale koniecznie w zaktualizowanej wersji (lub chociażby z jakimś posłowiem dotyczącym bieżącej sytuacji).

Książka wydawała się interesująca, ale ciężko się ją czyta. Bardzo dużo detali i nazw, i czasami miałam wrażenie, że tłumaczenie było dosyć kiepskie. Byłaby bardziej przystępna gdyby była o połowę krótsza.

Obszerna analiza upadku lub rozkwitu społeczności - mniejszych i większych, w różnych częściach świata. Mocny i nieco przygnębiający przekaz ekologiczny. Bardzo trafne analizy pokazujące jak nawet współczesne nowoczesne kraje zależne są od przyrody w szerokim pojęciu

595 użytkowników ma tytuł Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało

Jared Diamond
Jared Diamond
amerykański biolog ewolucyjny, fizjolog, biogeograf i wykładowca. Znany jako autor książek o tematyce łączącej antropologię, biologię i historię. Zdobył Nagrodę Pulitzera oraz Phi Beta Kappa Award in Science w 1998 za książkę Strzelby, zarazki, maszyny. Otrzymał również National Medal of Science w 1999. Obecnie jest profesorem geografii i fizjologii na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles (UCLA).

Cytaty z książki Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało

Jared Diamond Upadek. Dlaczego niektóre społeczeństwa upadły a innym się udało Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne