Przeminęło z wiatrem. Tom 3

Okładka książki Przeminęło z wiatrem. Tom 3 autora Margaret Mitchell, 8370250165
Okładka książki Przeminęło z wiatrem. Tom 3
Margaret Mitchell Wydawnictwo: Książnica Cykl: Przeminęło z wiatrem (Świat Książki) (tom 1) Ekranizacje: Przeminęło z wiatrem (1939) klasyka
klasyka
Przeminęło z wiatrem (Świat Książki) (tom 1)
Gone with the Wind
1990-01-02
1990-01-02
Celina Wieniewska
Ekranizacje:
Przeminęło z wiatrem (1939)
Inne

Kup Przeminęło z wiatrem. Tom 3 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przeminęło z wiatrem. Tom 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przeminęło z wiatrem. Tom 3

Wydanie standardowe z 1988 roku, miękka okładka, standardowa czcionka, 381 stron.

Poznajemy niezwykłą- Scarlett O'Harę, Reda Buttlera - zdolnego, przedsiębiorczego biznesmena, obdarzonego taką samą zalet jak i wad, dobrą i bezkrytyczną Melanię, bujającego w obłokach i nieokreślonego Ashleya oraz inne postacie, które ubarwiają tą wspaniała powieść.

Pierwszy tom to w dużej mierze opis życia społecznego na południu w XIX wieku, ale też pokazanie kilku faktów dotyczących prowadzenia działań wojennych po wybuchu wojny.

Jedna rzecz, której trochę mi zabrakło w powieści (mowa o tomie nr 1) to szerszy kontekst przyczynowy dlaczego wojna tak na prawdę wybuchła. Jednak nie ma to wpływu na moją ocenę.

Rewelacyjna 8/10.

Znakomita powieść głównie obyczajowa i trochę historyczna. Wojna Secesyjna. Stany Południowe nie godzą się z polityką rządu Federalnego zmierzającą między innymi do zniesienia niewolnictwa, które na południu stanowi podstawę gospodarki rolnej na plantacjach bawełny i trzciny cukrowej....

KsiążkoweBajdurzenie na yt przypomniał mi o tej pozycji (swoją drogą, to kanał Książkowego również polecam). Wróciły wspomnienia o oglądanym baaardzo dawno temu filmie.

Przeczytałem z bardzo dużą przyjemnością. Zdecydowanie jest to coś więcej niż romans, więc można polecić każdemu.

„Przeminęło z wiatrem” to wciągająca opowieść o Scarlett O’Harze – ambitnej, silnej i bardzo zdeterminowanej młodej kobiecie, która pragnie bogactwa, niezależności oraz miłości. Scarlett jest przekonana, że jedyną osobą, którą może naprawdę kochać, jest Ashley, jednak już na początku powieści mężczyzna żeni się z inną kobietą. Bohaterka pozostaje jednak w centrum zainteresowania wielu mężczyzn i niejednokrotnie wykorzystuje ich uczucia, aby osiągnąć własne cele. Jej charakter jest pełen sprzeczności – potrafi być zarówno egoistyczna i manipulująca, jak i niezwykle zaradna oraz wytrwała w dążeniu do przetrwania.

Powieść pokazuje także różne postawy wobec wojny i ogromnych zmian społecznych, które dotykają bohaterów. Mimo poważnej tematyki książka czyta się bardzo płynnie, a kolejne wydarzenia z życia Scarlett śledziłem z dużą przyjemnością. Szczególnie zaskoczyło mnie zakończenie – zupełnie się go nie spodziewałem. To jeden z tych finałów, który na długo zostaje w pamięci i sprawia, że cała historia nabiera jeszcze głębszego znaczenia.

23976 użytkowników ma tytuł Przeminęło z wiatrem. Tom 3 na półkach głównych
6388 użytkowników ma tytuł Przeminęło z wiatrem. Tom 3 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Przeminęło z wiatrem. Tom 3

Margaret Mitchell
Margaret Mitchell
Margaret Munnerlyn Mitchell Marsh (ur. 8 listopada 1900 w Atlancie, zm. 16 sierpnia 1949 tamże) – amerykańska pisarka. Za swoją, wydaną w 1936 r., powieść Przeminęło z wiatrem (ang. Gone with the Wind) otrzymała w 1937 r. Nagrodę Pulitzera. Film pod tym samym tytułem z 1939 r. z Vivien Leigh i Clarkiem Gable w rolach głównych stał się jednym z najbardziej popularnych filmów wszech czasów. Od lat 40. pracowała wyłącznie honorowo w celach dobroczynnych. Sponsorowała m.in. kształcenie medyczne upośledzonym absolwentom collegów, założyła izbę przyjęć dla czarnych i białych przy Grady Hospital w Atlancie, zaangażowała się w ruch afro-amerykański na rzecz praw i kształcenia czarnych w Atlancie oraz pomagała podczas II wojny światowej w różnych szpitalach. Margaret Mitchell została 11 sierpnia 1949 potrącona przez pijanego taksówkarza podczas przechodzenia przez Peachtree Street; jej obrażenia były tak ciężkie, że nie obudziła się już ze śpiączki. Zmarła 16 sierpnia w Grady Hospital, a pochowana została na cmentarzu Oakland Cementery w Atlancie. W 1965 r. Margaret Mitchell otrzymała pośmiertnie nagrodę Shining Light Award przyznawaną przez Atlanta Gas Light i stację radiową WSB za "Zasługi w myśl człowieczeństwa". W 1989 r. Dom Margaret Mitchell, w którym napisane zostało Przeminęło z wiatrem, został uznany przez burmistrza Atlanty za oficjalny symbol miasta. W 1997 r. został jako muzeum otwarty dla zwiedzających. W 2000 r. ukazała się książka Before Scarlett. Zbiór do tamtego czasu niepublikowanych opowiadań i nowel, które Margaret Mitchell napisała między siódmym a osiemnastym rokiem życia.

Cytaty z książki Przeminęło z wiatrem. Tom 3