Grecja. Gorzkie pomarańcze

Okładka książki Grecja. Gorzkie pomarańcze autorstwa Dionisios Sturis
Okładka książki Grecja. Gorzkie pomarańcze autorstwa Dionisios Sturis
Dionisios Sturis Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Seria: Seria reporterska reportaż
reportaż
Seria reporterska
2019-06-19
2013-06-05
OSOBISTA OPOWIEŚĆ O GRECJI.

Rozszerzone wydanie książki nominowanej do nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego. Polski reporter z greckimi korzeniami, wychowane w Polsce trzecie dziecko Polki i Greka, szuka odpowiedzi na pytania o kryzys w kraju swoich przodków. Szuka też czegoś jeszcze – własnej tożsamości i zrozumienia powikłanej historii swojej rodziny. Dzięki tej mieszance reportażu, wspomnień i narracji podróżniczej Sturis jak żaden inny polski autor przybliża rodzimemu czytelnikowi współczesną Grecję. Ale to coś więcej niż przewodnik po kraju i jego historii.

Autor "Gorzkich pomarańczy" choć częściowo obcy, w portretowaniu Grecji po mistrzowsku unika folkloru. Prezentuje ostre spojrzenie i zachowuje dystans konieczny do prawidłowego opisania zbiorowej świadomości, naszych greckich obsesji, stylu życia i trwającej dziejowej transformacji. Sturis konfrontuje się z własną przeszłością, a przed greckimi czytelnikami stawia lustro jednak nie to zaczarowane, które powie nam, że jesteśmy najpiękniejsi na świecie, a zwierciadło, które odbija naszą prawdziwą twarz - napisał o greckim wydaniu tej książki Tasos Tsakiroglou, recenzent „Efimerida ton syntakton”.

Kup Grecja. Gorzkie pomarańcze w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Grecja. Gorzkie pomarańcze

559 544

Oceny książki Grecja. Gorzkie pomarańcze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Grecja. Gorzkie pomarańcze

Bardzo ciekawa książka w formie reportażu pokazująca Grecję z różnych stron polecam.

Dobra książka. Czytałam z ogromnym zainteresowaniem. Naprawdę warto po nią sięgnąć. Polecam.

To nie pierwszy i zapewne nie ostatni reportaż, który bazuje na wątku prywatnym, od niego startuje aby ponieść historie dalej - takie troche od szczegółu do ogółu. Nic w tym dziwnego. Ma jeden wiodący temat i bawi się czasem, lekko miejscem i bohaterami, ale oscyluje wokół autora i jego emocji. Praca nad tekstem ma pozwolić odnaleźć odpowiedzi na pytania ważne dla pisarza, ale także dla czytelników - oczywiście empatycznie nastawionych.

Tym samym mamy dużo polityki, przeplatanej historią rodzinną, opowieściami ludzi bardziej i mniej przypadkowych.

Tylko niestety brak tu atmosfery, więcej chaosu niż pomysłu, jakby zabrakło głównej tezy. Czyta się szybko, ale bez większego zaangażowania i ze stałym pytaniem „jaką Grecję chcesz pokazać?”.

Niestety nie wiem.

3306 użytkowników ma tytuł Grecja. Gorzkie pomarańcze na półkach głównych
571 użytkowników ma tytuł Grecja. Gorzkie pomarańcze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Grecja. Gorzkie pomarańcze

Dionisios Sturis
Dionisios Sturis
Urodzony w Grecji, wychowany w Polsce. Dziennikarz i pisarz, od wielu lat związany z radiem TOK FM, gdzie zajmuje się polityką zagraniczną. Współpracuje z „Gazetą Wyborczą”, „Dużym Formatem” i „Polityką”. Autor licznych reportaży prasowych i radiowych oraz trzech książek reporterskich opowiadających kolejno o współczesnej Grecji (Grecja. Gorzkie pomarańcze),wyspie Man i miejscowej Polonii (Gdziekolwiek mnie rzucisz…) oraz greckich i macedońskich uchodźcach, którzy w latach 40. i 50. XX wieku znaleźli się w Polsce (Nowe życie. Jak Polacy pomogli uchodźcom z Grecji). Wielokrotnie nominowany do prestiżowych nagród dziennikarskich, m.in. Nagrody Grand Press, Nagrody PAP im. Kapuścińskiego, Nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego za reportaż literacki, Nagrody im. Macieja Płażyńskiego. Mieszka w Warszawie.

Cytaty z książki Grecja. Gorzkie pomarańcze

W demokracji zmiany dokonują się stopniowo, wymagają czasu. Z dnia na dzień można co najwyżej przeprowadzić zamach stanu.

Dionisios Sturis Grecja. Gorzkie pomarańcze Zobacz więcej

A czy ktokolwiek lubi swoja pracę ? Praca nie musi się podobać. Praca to nie życie. Życie zaczyna się po piętnastej.

Dionisios Sturis Grecja. Gorzkie pomarańcze Zobacz więcej

Wirus najpierw dopadł najsłabszy organizm, czyli Grecję- bo system polityczny był nieskuteczny, gospodarka zacofana, produkcja prawie zerowa, bo nie można wiecznie żyć na kredyt i konsumować na potęgę. Zgoda, zasłużyliśmy. Ale Grecja wydaje się lustrem, w którym odbija się większość współczesnych europejskich strachów i koszmarów. Wirus nie zatrzyma się w Atenach, będzie się mutował i atakował dalej.

Rozwiń