Blef

- Safe
- 2021-04-13
- 2021-04-13
- Łukasz Praski
Twoje dziecko znika. A teraz, gdy wraca po latach do domu, czujesz, że to chyba jakiś blef...
Twoje dziecko zniknęło bez śladu.
Miało wtedy zaledwie sześć lat. Wszędzie rozwieszono plakaty, policja prowadziła śledztwo.
Niestety bez skutku.
Ale teraz, po dwunastu latach, twoje dziecko wraca do domu.
Po prostu puka do drzwi.
Umierasz ze szczęścia, że masz je z powrotem przy sobie.
Ale wkrótce zaczynasz się zastanawiać, dlaczego nie potrafi odpowiedzieć na tak wiele pytań.
Gdzie było przez cały ten czas? Jakim cudem udało mu się wydostać i wrócić do domu?
I nie są to jedyne wątpliwości…
Jenny zaginęła, gdy miała sześć lat. Po prostu zniknęła, idąc do mieszkającej po sąsiedzku koleżanki. Zdarzenie wstrząsnęło całą okolicą; to była taka spokojna i bezpieczna dzielnica, nigdy nie zdarzyło się tam nic złego. Jednak dziewczynka przepadła bez śladu.
Dwanaście lat później, kiedy wiszące na słupie ogłoszenie o jej zaginięciu dawno już wyblakło, Jenny nieoczekiwanie pojawia się w domu. Rodzice witają ją z otwartymi ramionami. Córka twierdzi, że została porwana i cudem zdołała się wyrwać z rąk ludzi, którzy zgotowali jej prawdziwe piekło. Przedstawiana przez Jenny wersja wydarzeń nie przekonuje jednak jej starszego brata, wątpliwości mają też policjanci i przesłuchujący dziewczynę agenci FBI. Wkrótce okazuje się, że po powrocie do domu ktoś bacznie obserwuje jej każdy krok. Zaczynają się mnożyć pytania: co naprawdę działo się z Jenny przez te lata? Dlaczego wróciła akurat teraz? Czy jej dom to rzeczywiście miejsce, w którym może się czuć bezpieczna? I czy bezpieczni są pozostali członkowie jej rodziny?
WKRÓTCE EKRANIZACJA POWIEŚCI.
Kup Blef w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Blef
Kto mówi prawdę, a kto kłamie?
„Serce mogła z pewnością złamać treść ogłoszenia umieszczonego na słupie przed pizzerią Freda 10 lipca 2007 roku. Pod czarnym napisem ZAGINIONA, wydrukowanym pogrubioną czcionką Helvetica, widniało zdjęcie sześcioletniej Jennifer Kristal. Szkolna fotografia z pierwszej klasy, na której wystrojona mała dziewczynka uśmiechała się do obiektywu”.
Każde zaginięcie osoby jest tragedią. Przede wszystkim wielką tragedią dla rodziny i najbliższych. Ktoś drogi ich sercu pewnego dnia po prostu znika. Wychodzi z domu i już do niego nie wraca. Nie wiadomo, co się z nim stało. Gdzie jest? Co robi? Czy w ogóle żyje? Z każdym kolejnym dniem maleją szanse na odnalezienie takiej osoby. Z każdym kolejnym rokiem gaśnie nadzieja. W pewnym sensie zaginięcie jest gorsze od śmierci. Wtedy przynajmniej wiadomo, co się stało. Tymczasem ile można żyć nadzieją – rok, dwa, dziesięć? Właśnie tego tematu dotyka powieść pod tytułem „Blef”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka, jej autorem jest S.K. Barnett.
W wieku sześciu lat znika Jennifer Kristal. Mimo zakrojonych na szeroką skalę poszukiwań, nie udaje się jej odnaleźć. Rodzice dziewczynki umierają z rozpaczy. Apelują w mediach do niej lub domniemanych porywaczy, aby wróciła do domu. Zapewniają, że tylko na tym im zależy. Aby wróciła. Pewnego dnia ich marzenie się spełnia. Zaginiona córeczka po dwunastu latach wraca do domu. Nie jest już niewinną dziewczynką, lecz poważną osiemnastolatką. Policja i rodzina zasypują ją pytaniami. Prawdziwym gradem pytań. Gdzie była? Czy ktoś ją porwał? Co się z nią działo przez te wszystkie lata? Czy cierpiała? Jak udało jej się uciec? Dlaczego wróciła akurat teraz? Pytania zdają się nie mieć końca. Ale Jennifer pamięta. Pamięta rzeczy i zdarzenia ze swojego dzieciństwa. Opowiada o wydarzeniach sprzed zaginięcia. Wszystko wydaje się w porządku. Ale czy na pewno?
Wątpliwości ma jej brat Ben. Właściwie nie ma wątpliwości. Jest pewny, że nastolatka, która przyszła do ich domu nie jest jego siostrą. Kto mówi prawdę, a kto kłamie? Jak zakończy się cała ta historia? Czy to możliwe, że ktoś, kto zaginął przed dwunastoma laty wraca po prostu do domu – jak gdyby nigdy nic? Jakie sekrety wyjdą na jaw?
„Blef” to naprawdę intrygująca powieść. Prawdę powiedziawszy, nie mogłem jej odłożyć, dopóki nie poznałem zakończenia. S.K. Barnett serwuje czytelnikom zagadkę, która potrafi naprawdę zaangażować. Samo podejście do zaginięcia jest nieco przewrotne. Nie koncentrujemy się na samym zaginięciu, na poszukiwaniach dziewczynki, emocjach jej rodziców. Wszystko to zostało opisane w krótkim prologu. Prawdziwa akcja zaczyna się, gdy zaginiona wraca do domu. Czy to w ogóle możliwe? Czy rodzice rozpoznają w osiemnastolatce swoją małą córeczkę? Co na to wszystko jej brat? Czy policja pomoże w rozwiązaniu zagadki? Jaką historię opowie Jenny? Czy można jej wierzyć, czy to po prostu jeden wielki blef?
Chociaż obstawiałem kilka wersji wydarzeń, to jednak zakończenie powieści przerosło moje oczekiwania. Książkę czyta się szybko, napędzani jesteśmy bowiem chęcią poznania całej opisywanej historii. Jednak końcówka jest bardzo mocna i brutalna. Przeznaczona dla czytelników o silnych nerwach. Autor dokonuje zwrotu akcji, po którym na wydarzenia spoglądamy zupełnie inaczej. Pod tym względem jego powieść wyróżnia się spośród innych podobnych tytułów. Emocje czytelnika sięgają zenitu, kiedy staramy się ustalić prawdę. Kiedy chcemy znaleźć odpowiedź na fundamentalne pytanie: kto kłamie, a kto mówi prawdę? Kto jest ofiarą, a kto oprawcą?
Zakończenie – chociaż mroczne – jest niewątpliwie plusem tej powieści. „Blef” polecam wszystkim fanom thrillerów. To tytuł, który naprawdę warto zauważyć.
Wojciech Sobański
- 2023 15
- Legimi 14
- Przeczytane 2021 9
- Ebooki 8
Tagi i tematy do książki Blef
Cytaty z książki Blef
Świat stał się czarny. Czarny jak sen. Czarny jak nicość. Czarny jak śmierć.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blef
Książka, w której niby od początku wiadomo o co chodzi, a mimo to za każdym zakrętem czeka niespodzianka. Bardzo wciągająca lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dostarczyła dokładnie tego, czego od niej oczekiwałam – kilku godzin przyzwoitej rozrywki. Czyta się ją szybko; fabuła jest ciekawa i wciągająca, choć momentami dość przewidywalna. Niektóre decyzje autora sprawiły jednak, że historia w moich oczach nieco straciła na wiarygodności. Lubię podczas lektury wyobrażać sobie, czy dane zdarzenia mogłyby mieć miejsce w prawdziwym świecie, a w tym przypadku kosmiczne wręcz zrządzenia losu i zbyt daleko idące podobieństwa między dwiema bohaterkami sprawiły, że zaczęłam w to wątpić. Zakończenie? Zdecydowanie na nie – zbyt cukierkowe.
Książka dostarczyła dokładnie tego, czego od niej oczekiwałam – kilku godzin przyzwoitej rozrywki. Czyta się ją szybko; fabuła jest ciekawa i wciągająca, choć momentami dość przewidywalna. Niektóre decyzje autora sprawiły jednak, że historia w moich oczach nieco straciła na wiarygodności. Lubię podczas lektury wyobrażać sobie, czy dane zdarzenia mogłyby mieć miejsce w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie i szybko się czyta. Napisana łatwym, przyjemnym w czytaniu językiem. Być może banalna historia, ale mnie wciągnęła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko kiedy sięgam po tego typu powieści. To takie typowe guilty pleasure mające trzymać czytelnika w jak największej niepewności co często sprowadza się do tego, że rozdział ma np: dwie strony. Sztucznie budowane napięcie. Autor posługuje się prostym językiem, nie znajdziemy tu nic odkrywczego ale na pewno nie jest tak, że język jest jakiś prostacki czy brak mu kompletnie kunsztu. Myślę, że książka może zadowolić tych co lubią tego typu książki. Mnie jednak nie przekonała. Sama historia bardzo ciekawa ale poprowadzona mocno naiwnie, bez większej logiki.
Rzadko kiedy sięgam po tego typu powieści. To takie typowe guilty pleasure mające trzymać czytelnika w jak największej niepewności co często sprowadza się do tego, że rozdział ma np: dwie strony. Sztucznie budowane napięcie. Autor posługuje się prostym językiem, nie znajdziemy tu nic odkrywczego ale na pewno nie jest tak, że język jest jakiś prostacki czy brak mu kompletnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Blef" - S. K. Barnett
-----------------------
Od przeczytania tej książki a tworzenia tego wpisu tutaj (teraz) minęło trochę czasu.
Może ciekawym wskaźnikiem/opinią o tej książce będzie fakt, że chwilę musiałam się zastanowić o co w ogóle w niej chodziło - czyli przypomnieć sobie treść nieco ją werując (co oznacza, że jakoś "super" nie zapadła mi w pamięć). Co ciekawe, po jej przeczytaniu z pewnością pod wpływem emocji, jakie wywoływała jej treść, opinia z pewnością byłaby bardziej pozytywna. Teraz, na chłodno, po kilku miesiącach, będzie po prostu bardziej stonowana :)
Bohaterką jest pewna nastolatka, która wraca do domu rodzinnego po wielu latach od swojego zaginięcia... wywołuje to szok we wszystkich, najbardziej zaś w rodzinie, z której zniknęła.
Ze strony na stronę poznajemy historię dziewczyny, która rzekomo jest tą odnalezioną i jednocześnie odkrywamy mroczne sekrety, z rodziny, z której rzekomo zniknęła.
Niby wszystko się układa, puzzle do siebie pasują, ale wyczuwamy, że jednak "coś nie gra". Ale czy faktycznie? Zachęcam do lektury (i nie podczytywania końcówki, jak ja to robiłam, a tak się działo, bo już nie mogłam doczekać się rozwiązania - tak mnie emocje wtedy zjadały;)).
Książka, w gruncie rzeczy, nie zaskoczy, nie ma tu nowych pomysłów ani rzeczy zupełnie nieoczekiwanych. Natomiat wciąga emocjonalnie i każdy ludzki dramat porusza - a tutaj kilka takich mamy. W sumie całkiem sporo, jak nawet nie za sporo, jak na tę jedną książkę. Rozwiązanie tłumaczy naszą niechęć, która mogła była się zrodzić wobec małej, uprowadzonej dziewczynki (gdy zaczynaliśmy ją bliżej poznawać). Kończymy ze współczuciem i łzami w oczach oraz uczuciem z pewnością bliskim nienawiści wobec kogoś innego. Zagubienie odnalezionej dziewczyny i jej przeszłość (kolejny, prawdziwy dramat),to, co przeżywały "inne rodziny", relacja z jej matką... to kolejne ludzkie tragedie. Tematy naprawdę ciężkie, ale ważne. Uważam, że książkę można było jeszcze lepiej pod tym kątem napisać, wycisnąć z tego więcej, a tak mamy nacisk na emocje, które napędzają (stonowaną mimo wszystko) akcję. Jest dobra, ale raczej przeciętna, naprawdę uważam, że można było z niej wycisnąć więcej. Niezależnie od tego szczerze zachęcam do lektury, gdyż będzie to szybko upływający czas w towarzystwie bohaterów, wobec których pełna gama uczuć jest gwarantowana. To, co spotkało małą dziewczynkę, która zaginęła wiele lat temu, woła o pomstę do nieba! Tak samo to, co odnaleziona po latach opowiadała o swojej przeszłości - niebywałe, okropne, nieludzkie... nieprawdopodobne też jaką siłę ma moc przebaczenia (zakończenie książki).
Polecam - książka poruszająca trudne tematy, ale napisana "płytko", choć naprawdę szarpiąca za emocje.
Ode mnie 6/10 (takie 6.5, ale jednak podłoga z tego).
"Blef" - S. K. Barnett
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-----------------------
Too much to buy.
I to, co mam na myśli, to zdecydowanie nie cena egzemplarza książki.
Autor umie pisać, powieść czyta się lekko. Historii nie da się jednak kupić. Za dużo tu "cudownych" (i tych, wobec których zdecydowanie nie przystoi użyć tego przymiotnika) zbiegów okoliczności. Dodatkowy niesmak pozostawia słodkawy (mdły!) akcent zamykający.
No nie, nie. Nie, dziękuję.
Too much to buy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to, co mam na myśli, to zdecydowanie nie cena egzemplarza książki.
No nie, nie. Nie,...
Świetna, nieprzewidywalna i nawet kiedy już myślisz że wszystko wiesz, okazuje się że tak naprawdę nie wiesz nic. Uwielbiam takie książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno już nie czytałam książek, które zalegają na półce na moim czytniku i postanowiłam to zmienić. Moim postanowieniem jest czytać przynajmniej jedną taką książkę w miesiącu, bo w końcu po coś opłacam co miesiąc ten abonament!
'Ludziom nie mieściło się to w głowie. Żeby dziecko tak po prostu zniknęło - jak jakaś ubrana w cekiny asystentka magika w trakcie występu.'
Sześcioletnia Jenny znika bez śladu i pojawia się nagle z powrotem po dwunastu latach już jako dorosła kobieta. Rodzice są zachwyceni, jednak jej brat Ben nie do końca wierzy, że dziewczyna naprawdę jest jego siostrą. Jak jest naprawdę? Czy Jenny jest tym, za kogo się podaje?
Co może czuć rodzic, kiedy maleńka córeczka wraca po dwunastu latach nieobecności? Z pewnością szok i wzruszenie, ale też niedowierzanie. Bo w jaki sposób bez niszczenia całej tej szczęśliwej chwili upewnić się, że ta, która wróciła jest prawdziwa? W takiej sytuacji znajduje się rodzina Jenny, ale i sama dziewczyna.
Historia niesamowicie wciąga, a rozwiązanie każdego wątku daje czytelnikowi kilka kolejnych, których finał otrzymujemy dopiero na sam koniec. I uwierzcie mi, jest na co czekać!
'To dziwne uczucie, gdy człowiek stwierdza, że robi coś, nie mając pojęcia, że to robi, jak gdyby lunatykował i ktoś zapalił światło.'
Historia naprawdę mnie wciągnęła, nie mogłam się oderwać. Z coraz większy zainteresowaniem czytałam stronę za stroną, a każda kolejna dawka informacji wbijała mnie w fotel. Nie spodziewałam się kompletnie tego, co otrzymałam, a zakończenie zdziwiło i zaskoczyło mnie jeszcze bardziej. Nie sposób przewidzieć co się wydarzy. Zdecydowanie polecam, warto zapoznać się z tą historią!
'Ale wyjdzie z domu i ślad po niej zaginie. Film dobiegał końca. Jej ostatnie urodziny.'
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Ludziom nie mieściło się to w głowie. Żeby dziecko tak po prostu zniknęło - jak jakaś ubrana w cekiny asystentka magika w trakcie...
To jedna z tych książek, kiedy myślisz, że już wszystko wiesz, a okazuje się, że dostajesz obuchem w głowę. Świetna historia, przede wszystkim niebanalna, coś innego z gatunku thrillerów. Co prawda, potrzebowała trochę czasu, aby się rozkręcić, ale później już nie dało rady się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć nie było gorączkowego przewracania stron by jak najszybciej poznać rozwiązanie zagadki, to lekturę zaliczam do udanych. Choć akcja rozwijałasię powoli, to cierpliwość się opłaciła. Druga część książki zdecydowanie bardziej dynamiczna, z niezbędnymi zwrotami akcji i rosnącym napięciem. Wciągająca lektura na wakacyjne popołudnie, podróż lub czekanie w kolejce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.