These Violent Delights. Gwałtowne pasje

- fantasy, science fiction
- These Violent Delights (tom 1)
- Secret Shanghai
- These Violent Delights
- 2022-01-26
- 2022-01-26
- 2020-11-17
- Małgorzata Kaczarowska
W migotliwym Szanghaju budzi się monstrum. Otwiera oczy w głębinach rzeki Huangpu i rozwiera szczęki, aby posmakować cuchnącej krwi, która sączy się do wody. Smugi czerwieni ślizgają się po nowoczesnych ulicach starożytnego miasta; oplatają bruk siecią jak naczynia krwionośne, aż w końcu kropla po kropli ściekają do wody, wlewając esencję życia miasta do paszczy z innego świata. Gdy noc staje się jeszcze ciemniejsza, potwór wznosi się w górę i wreszcie wynurza się z fal leniwie jak zapomniane bóstwo. Kiedy podnosi łeb, widzi wiszący nisko opasły księżyc. Oddycha. Prześlizguje się bliżej.
Szanghaj, rok 1926. Juliette Cai i Roma Montagow są szykowani na przywódców dwóch zwalczających się gangów. Cokolwiek łączyło ich w przeszłości, ustąpiło miejsca goryczy i nienawiści…
A kiedy gangsterskie porachunki osiągają punkt kulminacyjny, w mieście szaleje zaraza, a jego mieszkańców zaczyna ogarniać panika. Zwłaszcza że w głębinach rzeki Huangpu czai się… potwór. Śmierć zbiera obfite żniwo, zaś Juliette i Roma muszą zapomnieć o tym, co ich dzieli, i zacząć działać razem. Jeśli wspólnie nie powstrzymają panującego wokół chaosu, miasto, którym mogliby rządzić, zniknie z powierzchni ziemi.
Parafraza losów Romea i Julii w Szanghaju na początku XX wieku.
Wojna gangów i wynurzający się z głębin rzeki potwór.
Pełna gwałtownych uczuć opowieść o zakazanej miłości i walce o władzę.
Kup These Violent Delights. Gwałtowne pasje w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
These Violent Delights. Gwałtowne pasje
Chloe Gong to młoda, mieszkająca w Stanach, lecz urodzona w Szanghaju autorka, która debiutowała powieścią Young Adult Fantasy pt. „These Violent Delights”. Powieść dość szybko znalazła się na liście bestsellerów „The New York Times”, również BuzzFeed uznał tę książkę za najlepszy tytuł Young Adult 2020 roku. Jej kontynuacja pt. „Our Violent Ends” powtórzyła sukces poprzedniczki, a autorce przyniosła popularność. W Polsce o książce zrobiło się głośno jeszcze przed jej premierą. Nic dziwnego, skoro zagraniczne media od dawna wypowiadały się na jej temat w samych superlatywach. Kiedy więc Wydawnictwo Jaguar ogłosiło, że książka zostanie w Polsce wydana, nie mogłam doczekać się, aż wpadnie w moje ręce. Jakie są moje wrażenia po lekturze? Szanghaj w 1926 roku. Juliette Cai i Roma Montagow to dziedzice dwóch zwaśnionych gangów. Szkarłatny gang oraz Białe Kwiaty od lat walczą o dominację, przelewając krew na ulicach Szanghaju. Kiedy gangsterskie porachunki osiągają punkt kulminacyjny, w mieście zaczyna szaleć zaraza. Ludzie tracą zmysły i sami rozpruwają sobie gardła. Śmierć zbiera obfite żniwo. Panujące w mieście szaleństwo może doprowadzić do jego smutnego końca. W tej sytuacji gangi muszą stanąć na wysokości zadania i aby chronić mieszkańców miasta i swoich bliskich, wspólnie odkryć przyczynę obłędu. Juliette Cai i Roma Montagow muszą zapomnieć o tym, co ich dzieli, i zacząć działać razem. Jeśli wspólnie nie powstrzymają panującego wokół chaosu, miasto, którym mogliby rządzić, zniknie z powierzchni ziemi. Co wspólnego z panującym w mieście szaleństwem ma potwór kryjący się w głębinach rzeki Huangpu? Czy Juliette i Roma odkryją przyczynę obłędu? Czy ich wspólna przeszłość pomoże im w tym czy zaprzepaści ich szanse na odkrycie prawdy? Książka „Gwałtowne pasje” oczarowuje od pierwszych stron. Klimatem, rewelacyjnie zbudowanym światem przedstawionym, kreacją bohaterów i historią toczącą się w tle. Za tragedią Szekspira nie przepadam, ale Chloe Gong stworzyła jej unikatową wersję, zrobiła coś tak wspaniałego, że nie mogłam się od tej książki oderwać. To zupełnie nowa wersja „Romea i Julii”, która łączy w sobie dalekowschodnią egzotykę ze współczesnością, krwawe rozgrywki między gangami z politycznymi zagrywkami, fantastykę z klasyką. A w tle wybrzmiewa przepych i blichtr historycznego Szanghaju. To niezwykle oryginalny debiut, wielowątkowy, wciągający, dopracowany i świetnie napisany. Debiut, któremu wyjątkowo trudno się oprzeć. Z jednej strony chciałoby się przeczytać tę książkę jak najszybciej, aby poznać przyczynę trapiącego ludność Szanghaju problemu, z drugiej nie chce się jej kończyć wcale. Bo po lekturze pozostaje pustka, którą ciężko jest czymkolwiek wypełnić. Nie od razu pokochałyśmy się z tą powieścią. Początkowo miałam trudność, aby się w niej odnaleźć. Autorka ma specyficzny, nieco kwiecisty styl narracji, który zresztą tworzy wyjątkowy klimat powieści, a na pewno szybko przykuwa uwagę. Potrzebowałam czasu, aby się do niego przyzwyczaić. Była to jednak dosłownie chwila, po której dałam się wciągnąć w wir wydarzeń i szybko zachłysnęłam się stworzonym przez autorkę światem. Światem, który jest niesamowicie bogaty, złożony, który oferuje wiele wrażeń, niezastąpionych emocji i kaca giganta na dokładkę po lekturze. Nie dość, że wspomniany już styl autorki jest na tyle malowniczy, że bez trudu możemy wyobrazić sobie miejsce akcji, to historia przedstawiona w książce została mocno rozbudowana. Oprócz głównych bohaterów, którzy grają tutaj pierwsze skrzypce, głos zostaje oddany bohaterom drugoplanowym, takim jak kuzynki Juliette: Rosalind i Kathleen czy wierni towarzysze Romy: Marshall i Benedikt. A jest tych bohaterów znacznie więcej. Dzięki temu możemy na różne sprawy spojrzeć z różnych perspektyw, a także dokładnie poznać ten drobiazgowo skonstruowany świat. Przedstawiona w książce historia jest wielowarstwowa, a kolejne jej warstwy odkrywamy z niesłabnącym zainteresowaniem. Zaskakuje też zwrotami akcji do tego stopnia, że nie mamy pewności, komu w tej opowieści można zaufać, kto ma czyste intencje, kto coś kombinuje, a od kogo należałoby się trzymać z daleka. Nie wiemy też do samego końca, do czego tak właściwie zmierza ta opowieść. Ostatnie kilkadziesiąt stron powieści to istny rollercoaster emocji i blender bez pokrywki, który działa na pełnych obrotach. Dzieje się tak dużo i tak szybko, że aż zapiera dech z wrażenia. A już to, co się dzieje, to wisienka na torcie tej cudnej powieści. Przygotujcie się na niezły szok. I to więcej niż jeden. Chociaż akcja powieści początkowo toczy się niespiesznie, by po wprowadzeniu w realia świata, zdecydowanie się rozpędzić, pod koniec pędzi już jak szalona. Szanghaj w powieści Gong to miasto odrażające, pełne zepsucia i rozlewu krwi. A jednak czyta się o nim z zachwytem i niesłabnącą fascynacją. Podobnie rzecz ma się z bohaterami powieści. Nie ma tam nikogo, kto nie miałby czegoś za uszami, często są to ludzie pozbawieni kręgosłupa moralnego, a mimo to sympatyzuje się z większością bohaterów, bo zostali świetnie zobrazowani. Są skomplikowani, pełnokrwiści i niezwykle barwni. Szczególnie głównych bohaterów powieści, Juliettę i Romę wyróżnia wyjątkowo złożona osobowość, doświadczenie i ogromna dojrzałość mimo młodego wieku. To dwa silne charaktery, które nie mogłyby się chyba bardziej różnić od swoich pierwowzorów. Chociaż jest to retelling „Romea i Julii”, poza niektórymi wątkami i oczywiście imionami, które od razu przywodzą na myśl tragedię Szekspira, niewiele łączy Romę i Juliette z Romeo i Julią. Juliette to twarda babka, która wiele razy udowadnia swoją wartość jako przyszły boss Szkarłatnych Kwiatów. Jest bezwzględna, ale sprawiedliwa. Silna, odważna, jednak nie pozbawiona słabości. Autorka świetnie zbudowała tę postać, i mimo że posiada liczne wady, nie da się tej dziewczyny nie lubić. Strach byłoby wprawdzie jej podpaść, bo to charakterna kobieta jest, jednocześnie wzbudza podziw i strach, jednak nadal daje się lubić. Roma jest zupełnie inny. Nie do końca odpowiada mu rola, która została mu przypisana z urodzenia, jednak na każdym kroku stara się udowodnić ojcu, że jest wart dobrego słowa, a przede wszystkim zaufania. I że nadaje się na dziedzica Białych Kwiatów. Ojciec jednak w niego wątpi. Jedno i drugie odznacza się niezwykłą determinacją, do tego żadne z nich nie stoi w miejscu. Ich sylwetki rozwijają się w czasie, zmieniają się. I to również jest fascynujące. Tę dwójkę łączy skomplikowana przeszłość, przepełniona bólem i przelaną krwią, ale też uczuciem, które mimo mijającego czasu nie gaśnie. Kiedy przebywają razem, atmosfera jest tak gęsta, że można ją kroić nożem. Nienawidzą się, ale ciągnie ich do siebie. Czy nadciągająca zagłada miasta będzie w stanie ich zbliżyć, musicie już sprawdzić w książce. „Gwałtowne pasje” to historia przepełniona niuansami, pełnokrwistymi bohaterami, mnóstwem zaskakujących wydarzeń, która trzyma w napięciu do samego końca i angażuje emocjonalnie bez reszty. To perełka pośród powieści Fantasy Young Adult, którą musicie przeczytać. Szczerze i z całego serca polecam!
Oceny książki These Violent Delights. Gwałtowne pasje
2995 użytkowników ma tytuł These Violent Delights. Gwałtowne pasje na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 786
- Przeczytane 1 137
- 2022 113
- Fantastyka 35
- 2023 31
- Fantasy 27

OPINIE i DYSKUSJE o książce These Violent Delights. Gwałtowne pasje
Trochę się rozczarowałam tą częścią. Element fantastyczny skręca momentami w stronę science fiction, ale i tak akcja nie powala bo jest jej nadzwyczajnie mało w tym tomie. A niektóre momenty i relacje bohaterów bardziej przypominają YA.
Jedynie kilka ostatnich rozdziałów powoduje szybsze bicie serca i zakończenie daje nadzieję na coś lepszego w drugim tomie. Dla mnie ta historia jest zbyt rozwleczona.
Roma i Juliette.
Juliette tak naprawdę nie zna Szanghaju, większość życia spędziła w Nowym Jorku — o tym okresie jednak niewiele się dowiadujemy. Daje się nam poznać jako nieustraszona morderczyni. Czy faktycznie życie poza Chinami doświadczyło ją w taki sposób, że jest kobietą przygotowaną na wszystko, zawsze uzbrojona, niezależnie od sytuacji — co momentami wydaje się mało wiarygodne (trudno mi sobie wyobrazić niewidoczny nóż ukryty pod sukienką, na dodatek w pochwie). Tego nie wiemy.
Roma z kolei jest bardziej emocjonalny, dużo więcej przeżywa i daje nam odczuć, że chciałby innego miasta, nie rządzącego w taki sposób. Jest też precyzyjny i potrafi ukryć się za skorupą nazwiska ojca.
Ich relacja jest, powiedziałabym, niedojrzała emocjonalnie tak jak i sama Juliette.
Ciekawi mnie wątek kuzynek i zamiany imion, zostało to poruszone ale w żaden sposób nie wyjaśnione.
Fabuła dzieje się w Szanghaju, którym rządzą dwa gangi, zaczynają też powstawać inne odłamy, nacjonaliści, komuniści. Każdy chce uszczknąć coś dla siebie. Wybucha jednak szaleństwo, przez które ludzie zaczynają umierać jeden po drugim. I to jest ten fantastyczny obraz tej powieści. Mam na myśli ‘fantastyczny’ jako kategorię, nie jako ocenę.
Działania bohaterów są trochę płytkie ale też nieprzemyślane. Zbyt raptownie podejmują decyzje. Potencjał był ogromny, ale wykonanie nie do końca sprostało moim oczekiwaniom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedynie kilka ostatnich rozdziałów powoduje szybsze bicie serca i zakończenie daje nadzieję na coś lepszego w drugim tomie. Dla mnie ta...
na początku byłam niesamowicie zaangażowana, potem czytałam, żeby skończyć. ostatnie 50 stron niesamowite, podniosło moją ocenę o jedną gwiazdkę. czekam na drugi tom, bo wierzę, że będzie bardziej dla mnie.
(marshall i benedikt >>>>>>>)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(marshall i benedikt >>>>>>>)
Długo męczyłam się z tą książką. Nie lubię jak historia zatacza koło, a tu mamy sporo tych okręgów. Fajny motyw śledztwa i tajemnicy. Główna para bohaterów jest mniej interesująca niż ich przyjaciele. Dam szansę drugiej części, ale nie liczę na nic niezwykłego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zaskoczyła mnie końcówka tej książki, bo aż do tego czasu książka była ok, ale bez szału. Myślałam, że szybko o niej zapomnę, ale na pewno tak się nie stanie. Bardzo podobało mi się wykreowanie relacji Juliette i Romy, a sama zagadka tajemniczej zarazy była bardzo wciągająca. Nie mogę się doczekać, aż przeczytam drugi tom i dowiem się, co się w nim wydarzyło, bo końcówka tej części była naprawdę zaskakująca, emocjonalna i bardzo mocna.
Bardzo zaskoczyła mnie końcówka tej książki, bo aż do tego czasu książka była ok, ale bez szału. Myślałam, że szybko o niej zapomnę, ale na pewno tak się nie stanie. Bardzo podobało mi się wykreowanie relacji Juliette i Romy, a sama zagadka tajemniczej zarazy była bardzo wciągająca. Nie mogę się doczekać, aż przeczytam drugi tom i dowiem się, co się w nim wydarzyło, bo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa opowieść przypomniała mi jak bardzo kocham Chiny oraz wszystko co ich dotyczy. Długo zajęło mi sięgnięcie po nią i bardzo żałuję, bo naprawdę do świetna pozycja.
Chaos, wojna gangów, polityka, relacje międzyludzkie i piękne ukazanie społeczności, miasta w latach 20. w Szanghaju. Tak jak sama autorka na końcu napisała, jest to fikcja, lecz bardzo starała trzymać się klimatu jaki faktycznie panował w co musiała zaplątać nastroje komunistyczno-nacjonalistyczne w taki sposób, aby nie wyszła z tego całkowita polityka.
Moim zdaniem jej się udało i bardzo oddała klimat tego, ile mniejszości narodowych się tam zebrało oraz tego, jak na miasto wpłynął napływ ludności.
Jednak moim faworytem w książce jest Juliette. To moja kobieca faworyta jeśli chodzi o zbuntowane, niezależne i silne postaci. Po raz pierwszy czytając naprawdę odczułam, że kobieca postać pobija na głowę postać męską, a nie, że jest tak tylko uważane i napisane. Przede wszystkim jej czyny o tym świadczyły, co po prostu widać i w żaden sposób nie da się zaprzeczyć, iż jest bardzo dobrze napisaną postacią żeńską.
Za całokształt daje 9 gwiazdek, bo jednak brakło czegoś, co by mnie tchnęło, aby od razu wziąć się na część drugą. Nie mniej jednak fantastyczna pozycja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChaos, wojna gangów, polityka, relacje międzyludzkie i piękne ukazanie społeczności, miasta w latach 20. w Szanghaju. Tak jak sama autorka na końcu napisała, jest to fikcja, lecz bardzo starała trzymać się...
Miałam bardzo duże oczekiwania i to mnie zgubiło. Trochę opornie się czytało.
Miałam bardzo duże oczekiwania i to mnie zgubiło. Trochę opornie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF (66%)
DNF (66%)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Można walczyć nieczysto, ale należy walczyć odważnie. Nie należy walczyć z tymi, którzy nie rozumieją, na czym polega walka."
W latach dwudziestych XX w. w Szanghaju działają dwa obozy Białe Kwiaty i Szkarłatny Gang. Kiedy na miasto przechodzi fala szaleństwa, Juliette Cai i Roma Montagow chcą je powstrzymać i uwolnić miasto od potwora. Kiedyś zrodzone uczucie, brutalnie zakończone, powoduje że mimo zwaśnionych rodów, łączą siły. Czy uda im się pokonać plagę Szanghaju mimo tak wielu różnic?
Czy współcześnie opowiedziana klasyczna historia o miłości, osadzona w Szanghaju z odrobiną magii może być ciekawa i zachwycająca? Na pewno była bardzo rozciągliwa. Wydaje mi się, że Autorka miała milion pomysłów i chciała je zgrabnie rozpisać. Na pewno sam pomysł dość ciekawy, inny, połączony z romansem o Romeo i Julii, a z drugiej strony dostajemy bardzo dużo niepotrzebnej treści, która niekoniecznie jest interesująca.
Ostatecznie, oceniam książkę na plus, bo pod koniec książki akcja przyspieszyła, było więcej interakcji między bohaterami a jednocześnie zrozumienie całej katastrofy i odgadywanie razem z bohaterami działań potwora było bardzo ciekawe.
Serdecznie Wam polecam, ja sama na pewno sięgnę po kolejne tomy!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW latach dwudziestych XX w. w Szanghaju działają dwa obozy Białe Kwiaty i Szkarłatny Gang. Kiedy na miasto przechodzi fala szaleństwa, Juliette Cai i Roma Montagow chcą je powstrzymać i uwolnić miasto od potwora. Kiedyś zrodzone uczucie, brutalnie...
Opinia tutaj: https://amandaasays.blogspot.com/2022/03/these-violent-delights-gwatowne-pasje.html?m=1