![Świąteczny konkurs lubimyczytać.pl – wygraj pakiet książek [KONKURS]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/14900/14949/14949_1607427870_grafika800x600.jpg)
Tajemnica mrocznego lasu

- fantasy, science fiction
- Droga Szamana (tom 3)
- Путь Шамана. Шаг 3: Тайна Темного леса
- 2020-08-12
- 2020-08-12
- 2013-12-04
Wirtualny świat Barliony to miejsce relaksu i rozrywki. Właśnie tam toczy się drugie życie amatorów fantastycznych przygód i emocjonujących doznań ‑ wszystkiego, czego nigdy nie doświadczyliby w realu. A ponieważ w Barlionie można łatwo zarobić najprawdziwsze pieniądze, nic dziwnego, że w kapsułach podtrzymujących funkcje życiowe i zapewniających pełną immersję w świecie gry spędza czas znaczna część ludzkiej populacji.
Jednak nie dla wszystkich Barliona jest ziemią obiecaną. Ktoś wpadł na pomysł, że skazanych bardziej opłaci się umieszczać w kapsułach niż w więzieniach – ci odsiadują w Barlionie swoje wyroki. W dodatku wykonują tam niewolniczą pracę… Jednym z nich jest Dmitrij Machan. Zasądzono mu osiem lat wirtualnego więzienia i Barliona stała się dla niego areną walki o przetrwanie. Jako Szaman – jedna z niższych klas graczy – przeżył już wiele: katorżniczą pracę w kopalniach, zdradę współwięźniów, wreszcie ponowny proces, dzięki któremu wypuszczono go do otwartego świata Barliony.
Czego chcieć więcej? Machan mógłby się teraz nie wychylać i cieszyć względną wolnością do końca odsiadki. Jednak Szamana nic nie powstrzyma… Szybko zostaje przywódcą klanu i zabiera pięćdziesięciu najlepszych graczy kontynentu, by odkryć tajemnice Mrocznego Lasu.
Wejdź do niezwykłego, pasjonującego, hybrydowego świata literatury LitRPG, łączącego to, co najlepsze w książkach i grach.
Kup Tajemnica mrocznego lasu w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Tajemnica mrocznego lasu
Po bardzo dobrym pierwszym i równie dobrym drugim tomie, w trójce Wasilij Machanienko pokazuje nam, co potrafi zrobić z czytelnikiem. W "Tajemnicy Mrocznego Lasu" Machan nadal rozwija swoją postać i nieźle mu to idzie, a że ma szczęście do rzadkich questów, stał się już dość rozpoznawalną osobą w świecie Barliony. Ma to oczywiście swoje konsekwencje... Przy okazji Etapu Drugiego wspominałam, że autor dodaje sporo bohaterów, z którymi szaman wikła się w różne interakcje. W Etapie Trzecim można tamte umowy potraktować jak przedszkolne intrygi. Tutaj spisek goni spisek, dla zysku bohaterowie zmieniają strony, zdradzają towarzyszy, licząc na korzyści w postaci przedmiotów i złota dostępnych z zadań. Przekupywanie członków klanów, wydawanie wyroków na innych graczy, intrygi o zasięgu kontynentalnym... chciałam, żeby autor wyrwał mnie z kapci, no i mam! Dostałam też więcej twistów, których brakowało mi w jedynce. W tej części dostajemy ich naprawdę sporo. Sukcesywnie budowane dotąd wątki rozwiązują się w nieoczekiwany sposób, owocując szokującymi scenami. Są to zarówno osobiste sprawy Machana (co zabawne, również bardzo interesujące relacje z płcią przeciwną, których się nie spodziewałam w książce tego typu, a okazały się naprawdę świetnie napisane, nienachalne i emocjonujące),powiązane z jego rozwojem (wow),a także z ukrytymi elementami świata Barliony (dwa razy wow). Programiści zaprojektowali scenariusz, przez który gracze zbierają szczęki z podłogi (a ja wraz z nimi). W tej części mamy dużo walk, od wewnątrz poznajemy zasady rządzące rajdem (liczni gracze razem realizujący szalenie trudny i złożony łańcuszek zadań) i całe mnóstwo bohaterów. Momentami w bitwach panuje totalny chaos, a czytelnik ledwo nadąża z połykaniem kolejnych stron. I mimo że śmierć avatara nie jest niczym nadzwyczajnym, Machanienko potrafi tak napisać pewne sceny, że wywołują prawdziwe emocje. Mroczna tajemnica lasu to prosta historia, gdy już poznać jej zakończenie, ale po drodze rodzi się wiele pytań i ogromne zaciekawienie. Bohater popełnia dużo więcej błędów - cóż, gdy w jego otoczeniu pojawiają się dużo bardziej doświadczeni gracze, wreszcie zaczyna odczuwać, że jest płotką. Wyjaśnia się jego zdolność do przeczuwania pewnych rozwiązań, lecz nadal odnoszę wrażenie, że ktoś celowo popycha naszego szamana w stronę najrzadszych, najdziwaczniejszych zadań, jakby prowadząc go za rączkę. Gdzie Machan, tam draka. Czekam na rozwiązanie, bo autor dał już do zrozumienia, że nic w grze (i w powieści) nie dzieje się przypadkowo. Chwilami wciąż brak mi opisów otoczenia, choć Machanienko stara się wplatać ich coraz więcej. Sam Mroczny Las opisany jest świetnie i to właśnie dzięki opisom czuć jego niepowtarzalną, ponurą atmosferę. Finał tego tomu wbił mnie w podłogę. W dodatku autor podpowiedział, czego mam się spodziewać w kolejnej części. Szczerze, nie mogę się doczekać. Ta seria to moje odkrycie roku!
Oceny książki Tajemnica mrocznego lasu
2220 użytkowników ma tytuł Tajemnica mrocznego lasu na półkach głównych- Przeczytane 1 692
- 2021 47
- 2023 32
- 2020 25
- Fantastyka 19
Cytaty z książki Tajemnica mrocznego lasu
- Pamiętaj o naszej rozmowie. - Wyświetliła się w wiadomość od Ciapy. - A dlaczego my tak wcześniej nie rozmawialiśmy? To bardzo wygodne, ki...
RozwińStarałem się nie oddychać, bo oddychanie ogniem było trudne.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica mrocznego lasu
Autor ponownie udowadnia, że świetnie łączy dynamiczną akcję z rozwojem bohatera i lekko humorystycznym stylem, dzięki czemu książkę czyta się bardzo szybko i z dużą przyjemnością.
Największą siłą tej części jest atmosfera – tytułowy mroczny las naprawdę potrafi budować napięcie, a pojawiające się tam zagadki, nowe mechaniki świata i nieoczekiwane zwroty sprawiają, że trudno się oderwać. Machanienko dobrze balansuje pomiędzy przygodą, elementami gry i fabularnymi tajemnicami, dzięki czemu historia jest angażująca, ale nie przytłacza szczegółami.
Jeśli ktoś lubi powieści LitRPG z wyrazistym bohaterem, dużą dawką eksploracji i poczuciem stopniowego „levelowania”, to ta część zdecydowanie spełnia oczekiwania. Nie jest może najbardziej rewolucyjna w serii, ale za to wyjątkowo spójna i satysfakcjonująca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększą siłą tej części jest atmosfera – tytułowy mroczny las naprawdę potrafi budować napięcie, a pojawiające się tam zagadki, nowe mechaniki świata i nieoczekiwane zwroty sprawiają, że...
Kolejna część i znowu nie mozna sie oderwać. Tym razem troche wiecej polityki i gierek , ale i tak czyta sie znakomicie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSentymenty to bardzo potężna rzecz. Wyobraźnia plus sentymenty to już przepis na sukces. Czekam teraz na podobnego mmorpg :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem pod ogromnym wrażeniem tej części! Bez wątpienia była to najlepsza z dotychczasowych i nie mogę się już doczekać dalszym przygód Machana.
Pióro Wasilija Machanienko jest wręcz obłędne. Sposób w jaki potrafi wprowadzić czytelnika w swój świat jest zachwycający. W dalszym ciągu jestem zdania, że jest to obowiązkowa pozycja dla fanów gier, jednak nie tylko, ponieważ nawet totalny laik będzie mógł zakochać się w wykreowanej przez autora rzeczywistości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie będę zdradzać fabuły, jednak akcja się zapętla, wątki rozwijają, a akcja wręcz pędzi. Na prawdę nie wiem kiedy pochłonęłam całość, ale poczułam ogromny niedosyt.
Pióro Wasilija Machanienko jest wręcz obłędne. Sposób w jaki...
Wojtek Masiak jest idealnym lektorem dla tej serii. Świetnie się słucha audiobooka, wręcz lepiej jej słuchać niż czytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOby tak dalej ;)
Oby tak dalej ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony - ta część pozwoliła rozwinąć poszczególne postacie, dzięki czemu ich zachowania są nieco mniej irracjonalne, ale z drugiej strony - zbyt dużo fałszywych nut, fabuła za często trafia w ślepe zaułki ratowane specyfiką postaci głównego bohatera. Generalnie - poziom jak poprzednie części, słucha się miło i szybko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dużo lepsza niż poprzednia, bardzo wciąga w fabułę, jest mocno odczuwalny klimat gry RPG. Dużo zwrotów akcji i zaskakujących decyzji Bohatera. Fajnie się czyta, minusem na pewno jest brak większej ilości wyrazistych postaci, które mogły by rozbudować fabułę. Całokształtem dobra do poczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra seria z motywem gry komputerowej jako formy odbycia kary zamiast więzienia. Idealnie oddaje klimat tego świata, aż żałuję, że ta gra nie istnieje w rzeczywistości. Duży plus za smoki i zwroty akcji. Świetna rozrywka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealna książka do słuchania w aucie.
Idealna książka do słuchania w aucie.