Płonący bóg

- 2023-01-01
- 2021-06-30
- 2020-11-17
- Grzegorz Komerski
Oprawa miękka, zintegrowana - przyp. bibliotekarza.
Żyć z dawnymi występkami można jedynie, jeśli ukryje się je w głębokich zakamarkach umysłu, w czarnych odmętach duszy.
Rin wciąż żyje.
Mogła przyjąć wyciągniętą dłoń Cesarzowej, zdławić rebelię i poprowadzić wojsko prosto na południe. Tam, gdzie w czerwonym pyle, wśród zapomnianych kapliczek i wykopanych w ziemi grobów czekają cierpliwie jej korzenie, jej Dom. Wolała bawić się w rewolucję, z której wyniosła tylko kolejne blizny i gorycz kolejnej porażki.
Została sama. Z okaleczonym ciałem, rozbitą duszą, łaknąca pokuty i rozgrzeszenia niemal tak samo, jak walki i zniszczenia.
I oto prawdziwy wróg wkracza na scenę. Tym razem Rin nie będzie walczyć w obronie Cesarstwa, Republiki czy życia swoich przyjaciół. Tym razem stawką jest cały znany Rin świat. Ten ludzki i ten boski.
Kup Płonący bóg w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Płonący bóg
"Płonący Bóg" Rebekki F. Kuang to świetne zakończenie przygody w Nikanie. Oczekiwania były ogromne i ostatecznie z czystym sumieniem mogę polecić całą trylogię. Czy historie o wojnie mogą być w jakiś sposób piękne? To pytanie krąży w mojej głowie, odkąd sięgnęłam po "Wojnę Makową" i wydaje mi się, że tak. To, co wojna robi z człowiekiem jest przerażające, niewyobrażalne, wręcz obrzydliwe. Jednakże koło całej makabry, którą autorka niesamowicie skrupulatnie i bez litości opisała, znalazłam momenty chwytające za serce i dające nadzieję. Choć w obliczu śmierci, głodu i ludobójstwa wydają się niczym więcej, niż kroplą w morzu. Wolność, dobrobyt i godność - za to warto iść na rzeź, zjednoczyć się i wydrzeć sobie pazurami niepodległość. Gdy do tego dochodzi pokusa, jaką jest władza, ofiara staje się niewiarygodnie większa. A gdy w konflikt mieszają się bogowie...świat drży w posadach. Na pochwałę zasługują bohaterowie, którzy od początku byli konsekwentnie prowadzeni i choć w tym brutalnym świecie próżno szukać ludzi bez skazy, znaleźli się tacy, którzy do końca wierzyli w swoją sprawę i kochali tak mocno, że cierpieli podwójnie. A Rin? Antybohaterka pełną gębą. Nie potrafię wskazać drugiej takiej postaci, którą ma się ochotę trzasnąć w łeb, żeby się opamiętała, a jednocześnie tak bardzo kibicuje się jej w osiągnięciu celu. Finał tej ognistej drogi mnie usatysfakcjonował, mimo że fabuła poszła w innym kierunku niż myślałam. Na przestrzeni Trylogii Wojen Makowych widać ogromny rozwój autorki. Jej pióro po prostu do mnie mówi. Owszem w każdym tomie dotknęło mnie niewielkie znużenie, ale wynikające jedynie z osobistych preferencji. Wezmę w ciemno każdą jej powieść. Smutno, że to już koniec.
Oceny książki Płonący bóg
- 2022 164
- Fantastyka 113
- 2023 99

OPINIE i DYSKUSJE o książce Płonący bóg
Trudno ocenić tom 3, kiedy wszystkie trzy tomy są równe, tak samo wciągające, tak samo prawdziwe w swoim świecie fantasy. Albo ten cykl jest rzeczywiście bardzo dobry albo trafił w moje gusta co w sumie na jedno wychodzi, oczywiście z mojego punktu widzenia:) Tom 3 kończy się tak jak skończyć się powinien, a jego całość tak jak wcześniejsze dwie części jest brutalną i bezwzględną historią o wojnie. Podsumowując, przez wszystkie trzy tomy przepłynąłem wciągnięty w toczące się historie, zauroczony postaciami, wątkami, językiem i nie wiadomo czym jeszcze. Napiszę to co pisałem już wcześniej – nie jest to literatura, która dokonuje rewolucji w swoim gatunku, ale niewątpliwie jest na najwyższym poziomie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo totabletki od serca masz?!
tabletki od serca masz?!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tochociaż żałuję, że budowany przez tyle czasu obraz Rin został ot tak zmieniony. Ona by tego nie zrobiła
Kitaj na to nie zasługiwał. Kitaj na to NIE ZASŁUGIWAŁ. Kitaj nigdy nic złego nie zrobił. Rin NIE ZASŁUGIWAŁA na jego lojalność.
Przy okazji cieszę się że Nezha przeżył, był moim ulubionym, co poradzę.
Zero obiektywnej opinii, musiałem wylać te uczucia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzy okazji cieszę się że Nezha przeżył, był moim ulubionym, co poradzę.
Zero obiektywnej opinii, musiałem wylać te uczucia.
Zakończenie fatalnie bezsensowne, przekreśla sens całej historii.
Zakończenie fatalnie bezsensowne, przekreśla sens całej historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGodne zakończenie trylogii i wynagrodzenie za drogę przez mękę w drugiej części. Książka wciągnęła mnie od początku i trzymała do ostatnich stron. Ale niezmiernie irytujące było to, że Rin ciągle popełniała te same błędy, a „zwroty akcji” prawie zawsze wyglądały tak samo - albo zaskoczenie zdradą kogoś bliskiego albo nadciągające wojsko powiększone o nieoczekiwanego sojusznika wroga. No ileż można.
W moim odczuciu więź z Kitajem mogła być zarysowana mocniej w pierwszych dwóch częściach, żeby obronić to, co się wydarzyło w trzeciej.
Ale na pewno bardzo polubiłam bohaterów i towarzyszenie im w ich świecie, filozofia i świat zbudowany był bardzo mądrze i ciekawie :)
Godne zakończenie trylogii i wynagrodzenie za drogę przez mękę w drugiej części. Książka wciągnęła mnie od początku i trzymała do ostatnich stron. Ale niezmiernie irytujące było to, że Rin ciągle popełniała te same błędy, a „zwroty akcji” prawie zawsze wyglądały tak samo - albo zaskoczenie zdradą kogoś bliskiego albo nadciągające wojsko powiększone o nieoczekiwanego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy sięgałam po tę książkę nigdy nie myślałam ze bede aż tak sie z nia utożsamiać. Prawdę mówiąc mogę przyz nać ze to moze i najlepsza książka jaką przeczytałam w życiu. Zakończenie bardzo mną poruszyło, ale nie powiem, że się go nie spodziewałam. Nie wiem czy kiedykolwiek spotkam bohaterkę taką jak Rin. Ale ta póki co jest moją ulubioną, bo tak jak z całą powieścią bardzo się z nią utożsamiam. Polecam tą książkę szczerze każdemu .
Kiedy sięgałam po tę książkę nigdy nie myślałam ze bede aż tak sie z nia utożsamiać. Prawdę mówiąc mogę przyz nać ze to moze i najlepsza książka jaką przeczytałam w życiu. Zakończenie bardzo mną poruszyło, ale nie powiem, że się go nie spodziewałam. Nie wiem czy kiedykolwiek spotkam bohaterkę taką jak Rin. Ale ta póki co jest moją ulubioną, bo tak jak z całą powieścią...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBoże jakie to nudne 🙄 czytając dwudziesty raz opis wojny myślałam że zasnę
Boże jakie to nudne 🙄 czytając dwudziesty raz opis wojny myślałam że zasnę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tookropne to było (genialne).
okropne to było (genialne).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojedna z najlepszych trylogii jakie czytałam. pełna bólu, brutalności, świetnych i bardzo ciekawych postaci. poryczałam się na zakończeniu, ale było idealne.
Bardzo dobra trylogia, pomimo że zakończenie jest smutne to nie widzę tutaj innej opcji , po tym wszystkim co ta dziewczyna przeszła i czego była świadkiem , na koniec doznała nareszcie ulgi . Świetnie zbudowana główna bohaterka, decyzję które podejmowała mogły wydawać się czasami głupie ale nie zapominajmy że Rin była niezwykle młodziutka i rzucona w wir walki, bez doświadczenia, tak samotna do końca…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGodne zakończenie trylogii. Jeden z lepszych cykli fantasy ostatnich lat. Imponujący rozmach, przy braku nudy, co niestety często się obecnie w nowych cyklach zdarza. Polecam.