Orkiestra bezbronnych

2020-09-30
2020-09-30
2018-01-01
Magdalena Słysz

Kup Orkiestra bezbronnych w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Orkiestra bezbronnychi

Niech wybrzmią wielkie tematy

1955 14 299

Oceny książki Orkiestra bezbronnych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Orkiestra bezbronnych

Wielkie wow. Mimo pierwszych wątpliwości świetnie napisana beletrystyka oparta o wierzenia ludu Igbo. Polecam!

W przeciwieństwie do ubiegłych miesięcy, w tym nie miałam żadnych trudności z wyborem idealnie pasującej książki do wyzwania czytelniczego. Powodem tej łatwości było posiadanie w mojej biblioteczce idealnej pozycji literackiej, która od dawna czekała na swoją kolej.

Autorem tej książki jest pisarz pochodzący z Nigerii, co dodaje niezwykłego klimatu i kontekstu do opowiadanej historii. Jako osoby z innej kultury, mamy szczególną okazję, aby docenić bogactwo magicznego świata przedstawionego w tej książce. Od samego początku oczarowała mnie narracja, która wciąga i porusza. Nic dziwnego, że autor jest uznawany za jednego z czołowych twórców literatury światowej, a jego talent został doceniony poprzez dwukrotną nominację do prestiżowej nagrody Bookera.

Jego unikalny styl pisania wyróżnia się na tle innych autorów, sprawiając, że każdy wątek jest starannie przemyślany, a każda scena malowana słowami w sposób, który zapada w pamięć. Inwestycja w tę książkę okazała się, więc bardzo trafna.

Bohaterowie są wyraźnie nakreśleni, a ich historia szybko angażuje emocjonalnie. Łatwo im kibicować, a ich niepowodzenia budzą szczere poruszenie. To książka, o której myśli się jeszcze długo po zakończeniu lektury. Opowiada o człowieku, który poświęcił wszystko w imię miłości, ukazując jednocześnie ponurą rzeczywistość, w której przyszło mu żyć.

Nie chciałabym zagłębiać się w szczegóły fabularne, ponieważ zdradzenie choćby elementów opowieści mogłoby odebrać czytelnikom radość z odkrywania tej historii na własną rękę. A jest to nie tylko przyjemność, ale również ważne refleksje, które książka wywołuje, oraz wnioski, które można z niej wynieść. To dzieło jest niezwykle refleksyjne i realistyczne, poruszające temat przeciwstawiania się przeznaczeniu oraz społecznym barierom.

Trzeba jednak zaznaczyć, że nie jest to lekka lektura. Wymaga skupienia, a także głębszego zastanowienia się nad przedstawionymi treściami. Każda strona skłania do przemyśleń i konfrontacji z własnymi przekonaniami, co czyni ją jeszcze bardziej wartościową.

Po wspaniałych (i wspaniale, z biglem, przetłumaczonych przez Sebastiana Musielaka) „Rybakach”, "Orkiestra bezbronnych" rozczarowała mnie. Historia jest rozwleczona i napisana po prostu nudno.
Czytając myślałam sobie o tym, jak ważna jest rola tłumacza. Że ten sam autor może w języku polskim brzmieć wspaniale, a może i tak sobie.
A przecież historia opisana w "Orkiestrze bezbronnych" jest dobra i przejmująca, teoretycznie łatwo utożsamić się z bohaterami. Narracja wymyślona jest brylantowo, a autor wprowadza nas w kosmogonię ludu, z którego pochodzi. Wszystko więc się zgadza, a mimo to orkiestra mi mi zagrała. Rozczarowanie.

A przecież historia opisana w "Orkiestrze...

624 użytkowników ma tytuł Orkiestra bezbronnych na półkach głównych
91 użytkowników ma tytuł Orkiestra bezbronnych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Orkiestra bezbronnych

Okładka książki Bard: The Short Story Collection Claire Fuller, Sarah Hall, Joanne Harris, Marina Lewycka, Chigozie Obioma, Adam Thirlwell

Cytaty z książki Orkiestra bezbronnych