Pasje utajone. Tom 1

- The Passions of the Mind
- 1996-01-01
- 1996-01-01
- Henryk Krzeczkowski
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Pasje utajone. Tom 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Pasje utajone. Tom 1
1992 użytkowników ma tytuł Pasje utajone. Tom 1 na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 110
- Biografie 26
- Literatura amerykańska 10
- Biografia 8
- 2014 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pasje utajone. Tom 1
Irving był mistrzem biografii a ten utwór to potwierdza, polecam szczególnie tym którzy chcą zacząć swą przygodę z psychoanalizą i zrozumieć ją od podstaw
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„W pierwszych dniach października do Wiednia przyjechał Bleuler ze swoją żona Jadwigą. Przyszli do Freudów na kolację.
(…)
Pańskie osiągnięcia można porównać z dokonaniami Darwina, Kopernika i Semmelweisa. Jestem przekonany, ze pańskie odkrycia mają fundamentalne znaczenie dla psychologii. Niezależnie od tego, czy postęp w psychologii ocenia się tak wysoko jak w innych naukach.
Zygmunt oniemiał z wrażenia, gdy usłyszał te pochwały”.(s.897)
Irving Stone, Pasje utajone, czyli życie Zygmunta Freuda, przekł. J. Krzeczkowski, Świat Książki, Warszawa 2009.
* wielkość Freuda, mierzona pochwałami Bleulera, mówi sama za siebie,
** psychoanaliza to teoria dot. funkcjonowania ludzkiego umysłu, podkreślająca znaczenie nieświadomości, wpływającej na treść i jakość życia,
*** na kształt osobowości człowieka mają nie tylko wpływ czynniki wrodzone, dziedziczne, ale też relacje, m. in. z rodzicami czy też życiowe doświadczenia.
Irving Stone – to znany angielski autor książek:
• przedstawiających losy znanych ludzi,
m. in. Vincenta van Gogha Pasja życia,
Michała Anioła Udręka i ekstaza,
Jacka Londona Żeglarz na koniu;
• w Pasjach utajonych przedstawia
historię życia twórcy psychoanalizy,
(także jego karierę naukową)
na tle panoramy Wiednia z przełomu wieków;
• biografia liczy 1131 stron (nie należy do dzieł krótkich),wymaga uwagi i czasu.
Historia kończy się w 1938 r.:
„ Czwartego czerwca 1938 roku Freudowie wsiedli do Orient Expresu. O trzeciej nad ranem przekroczyli Ren w okolicy Strasburga. (…)
W przedziale Freudów nikt nawet nie próbował zmrużyć powieki. Niemiecka straż graniczna przeprowadziła bardzo szczegółową rewizję.
Francuscy celnicy byli uprzejmiejsi.(…) Wyczerpany fizycznie i emocjonalnie, ale już bezpieczny Zygmunt zasnął”. (s. 1130)
Opowieść nie tylko dla wielbicieli Freuda,
ale i dla tych, którzy lubią czytać biografie sławnych ludzi.
10/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(…)
Fabularyzowana biografia Zygmunta Freuda. Fantastycznie napisana.
Fabularyzowana biografia Zygmunta Freuda. Fantastycznie napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor odstawił kawał dobrej roboty. Dużo szczegółów, dat, nazwisk innych lekarzy, przyjaciół, szczegółowo podane miejsca, historie pacjentów. Bardzo dobrze mi się czytało, ale dla niektórych momentami książka może wydać się monotonna. Jednak czegoś mi brakowało, było dużo suchych faktów, ale także wewnętrzne przeżycia bohaterów. Nie podobało mi się zakończenie, które miałam wrażenie urywa się pod koniec akcji.
Autor odstawił kawał dobrej roboty. Dużo szczegółów, dat, nazwisk innych lekarzy, przyjaciół, szczegółowo podane miejsca, historie pacjentów. Bardzo dobrze mi się czytało, ale dla niektórych momentami książka może wydać się monotonna. Jednak czegoś mi brakowało, było dużo suchych faktów, ale także wewnętrzne przeżycia bohaterów. Nie podobało mi się zakończenie, które miałam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIrving Stone ma świetne pióro i wykazał się ogromna znajomością drogi życiowej ,zawodowej i umysłowej Freuda . Początek jest zachwycający, zarówno w opisie odkryć Freuda w obszarze psychiki ludzkiej jak i kontekstu obyczajowo-społecznego medycznego Wiednia XIX w Niestety po ok 300-400 stronach zmęczyła mnie drobiazgowość i powtarzalność . Kolejne i kolejne opisy przypadków albo snów, a także zbyt szczegółowe opisy relacji ze światem medycznym nie wnosiły już nic nowego do zrozumienia myśli i postawy Freuda i były dla mnie przepisywaniem informacji z listów i książek twórcy psychoanalizy. Natomiast wątek życia rodzinnego Freuda był mocno wyidealizowany i powierzchowny. Podsumowując - bardzo wartościowa, ciekawa i przystępna była dla mnie tylko część dotycząca odkrywania przez Freuda nowego rozmienia zaburzeń nerwicowych i tworzenia nowych koncepcji o nieświadomości
Irving Stone ma świetne pióro i wykazał się ogromna znajomością drogi życiowej ,zawodowej i umysłowej Freuda . Początek jest zachwycający, zarówno w opisie odkryć Freuda w obszarze psychiki ludzkiej jak i kontekstu obyczajowo-społecznego medycznego Wiednia XIX w Niestety po ok 300-400 stronach zmęczyła mnie drobiazgowość i powtarzalność . Kolejne i kolejne opisy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ocena: 7 x ⭐️
Moja ocena: 7 x ⭐️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPasje utajone to monumentalna powieść-biografia o Zygmuncie Freudzie. Trzeba było mrówczej pracy aby przedstawić życie i teorie słynnego psychoanalityka, który ukształtował nasze myślenie o ludzkiej psychice. Jednak praca i opisy przypadków pacjentów,poddawanych hipnozie, borykanie się z brakiem funduszy, "walka" z przeciwnikami i szukanie zwolenników, przeważają szalę nad życiem prywatnym, które opisane jest bardzo skrótowo i oszczędnie. Mimo wszystko jest to bardzo ciekawa pozycja a sam bohater przedstawiony jest jako wzorowy mąż, ojciec, dobry i lojalny przyjaciel.
Zygmunt Freud to twórca psychoanalizy i odkrywca podświadomości. Udowodnił, że istnieje męska histeria, gdzie do tej pory przypisywano ją tylko kobietom. Przekonywał, że zasadniczym regulatorem ludzkich zachowań jest seksualność, a podsawowym popędem człowieka jest instynkt, wierzył w absolutny determinizm nieświadomości. Generalnie funkcjonalność ludzkiego umysłu uzależniona jest od czynników irracjonalnych i emocjonalnych a nie od naturalnych. A zatem źródło chorób psychicznych i somatycznych tkwi w przeżyciach związanych z życiem erotycznym, seksualna etiologia nerwic i seksualność dzieci. Zyskał sobie wielu zwolenników, utworzył Towarzystwo Psychoanalityczne, jak i wielu zagorzałych przeciwników. Wiedeń, Zurych i Berlin to trzy ośrodki, które ze sobą konkurowały.
Przeglądając artykuły o Freudzie w internecie natrafiłam na "Grzechy Zygmunta Freuda", w którym nie jest tak kryształowy jakby się zdawało,ciekawy i zastanawiający. A więc efekty jego terapii psychoanalitycznej odbiegały od jego publikacji. Osiemnaście przypadków histerii opisywanych w "Etiologii histerii" wyleczonych całkowicie poprzez przywrócenie pamięci o molestowaniu w dzieciństwie okazały się mistyfikacją. Freud zniekształcił również opisy swoich przypadków aby pasowały do jego teorii, zwłaszcza do zdefiniowania kompleksu Edypa. Zarzuca mu się także przedłużanie terapii, ludziom , którym hipnoza i tak nie pomagała, tylko dla źródła dochodu. A co najważniejsze, jego teorie, które miały być nowatorskie, a więc: teoria o oddziaływaniu przeszłości na obecny stan psychiczny, wyparcie, sublimacja popędu płciowego, przesunięcie, kondensacja, determinizm życia psychicznego, instynkt seksualny i samozachowawczy, popędzie śmierci, koncepcji id, ego i superego, a przede wszystkim kompleks Edypa czy interpretacja marzeń sennych, były już wcześniej głoszone przez, miedzy innymi, Artura Schopenhauera czy Nietzschego. Jego życie intymne też nie było różowe. Sam też borykał się z depresją a tłumaczenie swoich snów sugerował pacjentom. Założone Towarzystwo Psychoanalityczne miało na celu głównie bronić Freuda przed atakami adwersarzy. Materiały, które miały postawić go w złym świetle, trzymane były w utajnieniu do 1985 roku, zresztą nie wszystkie. Część ma być odtajniona dopiero w XXII wieku. Największą ich strażniczką okazała sie córka Anna.
Nie wiem na ile Autor miał wgląd na te dokumenty, jednak wpływ Zygmunta Freuda na współczesnych był ogromny, a psychoanaliza trafiła do medycyny praktycznej i do psychiatrii.
Książka kończy się ucieczką Freuda i jego rodziny do Anglii w 1938 roku, przed represjami hitlerowców. I tu też zarzuca się Freudowi, że nie pomógł wyjechać również swoim siostrom, które zginęły w obozie koncentracyjnym .
Pozycja godna uwagi, i to dosłownie. Polecam.
Pasje utajone to monumentalna powieść-biografia o Zygmuncie Freudzie. Trzeba było mrówczej pracy aby przedstawić życie i teorie słynnego psychoanalityka, który ukształtował nasze myślenie o ludzkiej psychice. Jednak praca i opisy przypadków pacjentów,poddawanych hipnozie, borykanie się z brakiem funduszy, "walka" z przeciwnikami i szukanie zwolenników, przeważają szalę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem bardzo zmęczona po przebrnięciu przez tę powieść. Autor niezaprzeczalnie włożył wiele wysiłku w jej napisanie i jest to bardzo przystępna forma dowiedzenia się jak powstawała psychoanaliza i wszelkie koncepcje z nią związane. Niestety cała książka była nużąca i monotonna i w związku z tym jak dla mnie mało wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pasja życia" tego samego autora bardzo mnie wciągnęła, natomiast "Pasje utajone" czytało mi się już zdecydowanie trudniej. Głównie dlatego, że Freud mnie irytuje - narcystyczny, nieporadny, zaborczy. Interesujące jest to, że możemy poznać proces powstawania psychoanalizy od początku, od pierwszych myśli Freuda o tym i myślę, że ze względu na to, warto się z tą pozycją zapoznać.
"Pasja życia" tego samego autora bardzo mnie wciągnęła, natomiast "Pasje utajone" czytało mi się już zdecydowanie trudniej. Głównie dlatego, że Freud mnie irytuje - narcystyczny, nieporadny, zaborczy. Interesujące jest to, że możemy poznać proces powstawania psychoanalizy od początku, od pierwszych myśli Freuda o tym i myślę, że ze względu na to, warto się z tą pozycją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to łatwa biografia, nie porywa tak, jak Pasja życia, ale warto po nią sięgnąć, gdyż to najprostszy sposób by poznać tę postać, jego życie i historię psychoanalizy. Historia napisana dość kazuistyczne, życie przeplata się z ciekawymi, jednak według mnie zbyt często przytaczanymi przykładami przypadków badanych przez Freuda.