Pasja życia

- 1949-01-01
- Wanda Kragen
- Ekranizacje:
- Pasja życia (1956)
Zbeletryzowana biografia jednego z najbardziej znanych artystów stworzona przez mistrza pióra.
Żaden artysta nie zapłacił tak wysokiej ceny za swój niezwykły dar, żadnego też pasja tworzenia nie pozbawiła tak bezlitośnie możliwości zaznania zwykłego ludzkiego szczęścia. Vincent van Gogh. Malarz geniusz, którego krótkie życie było nieustanną walką z ubóstwem, niemocą, szaleństwem i rozpaczą, wkrótce po śmierci został uznany za jednego z największych artystów w historii.
Kup Pasja życia w ulubionej księgarni
Oceny książki Pasja życia
6325 użytkowników ma tytuł Pasja życia na półkach głównych- Przeczytane 4 018
- Chcę przeczytać 2 203
- Biografie 59
- Sztuka 32
- 2018 24

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pasja życia
Przedtem - znałam nazwisko, ucho i słoneczniki. Teraz - widzę impresje. Dobra powieść, dobra praca faktograficzna autora, dobry czas. Dużo myśli mam, póki co wibrują we mnie, układają się, wyrywają, tworzą. Biorę w życie. Dziękuję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami nieco chaotyczna, duże przeskoki w czasie - to wrażenie może być to też kwestią słuchania na audiobooku, w którym lektor bardzo szybko czytał i nie robił stosownych pauz, także proszę się nie zniechęcać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękna, wzruszająca,niezapomnianą. Gorąco polecam.
Przepiękna, wzruszająca,niezapomnianą. Gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o malarzu w taki sposób, że trudno się oderwać.
Książka opowiada o malarzu w taki sposób, że trudno się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiografia genialnego malarza napisana w formie powieści. Mimo trudnego życia głównego bohatera czyta się ją dość lekko. Wciąga. Poznajemy Vincenta, jego myśli, relacje z kobietami, bratem, przyjaciół. Polecam, szczególnie dla fanów malarstwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z moich ukochanych biografii. Pięknie napisana historia pięknego, choć trudnego życia wspaniałego malarza… polecam:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawładnęła całym moim jestestwem. Inspirująca lektura. Gorąco polecam
Zawładnęła całym moim jestestwem. Inspirująca lektura. Gorąco polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRekomendacja LC zapozna cię z treścią książki.
Klasyk i arcydzieło literatury, osiągnął statut powieści kultowej.
Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To jest jednym z nich.
Gusty są różne.
Po przeczytaniu możesz oceniać, albo i nie.
Z czystym sumieniem
POLECAM !!!
Rekomendacja LC zapozna cię z treścią książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyk i arcydzieło literatury, osiągnął statut powieści kultowej.
Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To jest jednym z nich.
Gusty są różne.
Po przeczytaniu możesz oceniać, albo i nie.
Z czystym sumieniem
POLECAM !!!
Audiobook
" Pasja życia" to wspaniałe opisana historia malarza bez ucha. Jego droga do malarstwa była pełna wybojów, przeciwności losu i niezrozumienia. A jednak się nie poddał. Niestety, dopiero po śmierci został uznany za jednego z największych artystów.
Ogromnie ciekawa biografia . Warto przeczytać.
Audiobook
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdkąd pamiętam reprodukcja " Słoneczników" Vincenta van Gogha zawsze wisiała w domu moich rodziców. To chyba jeden z najbardziej znanych obrazów malarza. I choć nie jestem znawczynią i pasjonatką malarstwa z zaciekawieniem zapoznaję się z literaturą dotyczącą słynnych pisarzy, malarzy etc.
" Pasja życia" to wspaniałe opisana historia malarza bez ucha. Jego droga...
🌻🔥 Słońce, które pali szybciej niż farba 🔥🌻
— Van Gogh w ogniu życia
🎭 Gatunek: zbeletryzowana biografia / klasyczna powieść o artyście
🌡️ Nastrój: emocjonalny, ciepły, miejscami romantycznie „retro”
🎧 Tryb: jedno posiedzenie — i słusznie
⭐ Ocena: 6,5/10 — dobra, porządna, „jestem kontent”
💭 Moje odczucie: czytało się dobrze, nawet z lekkim dystansem; historia sama niesie
🌀 Wejście — człowiek przed obrazem 🌀
„Pasja życia” nie udaje biografii naukowej. To powieść, która stawia Van Gogha w centrum jak słońce — wszystko inne krąży wokół niego. Od pierwszych stron czujemy, że to nie studium sztuki, lecz opowieść o człowieku, który chciał malować świat tak, jak go czuł — nawet jeśli płacił za to samotnością, biedą i chorobą. Stone pisze jak narrator z dawnych filmów — prosto, emocjonalnie, z rozmachem; retro, ale w tym właśnie jego urok. Paryż robi swoje: spotkania z impresjonistami i japońszczyzna uczą go prostoty plamy i odwagi koloru — Arles już tylko zapala lont.
🎨 Farba, pot i pędzel 🎨
Najlepsze fragmenty to te o pracy. W Borinage — błoto i węgiel. W Paryżu — nauka patrzenia na światło. W Arles — żółć, upał i obsesja nieba, które nie chce się zamknąć w ramie. W Auvers — gorączka, jakby każda godzina miała być ostatnia. Stone umie pokazać fizyczność tworzenia: farba jako krew, pędzel jako tętno. Farba jako modlitwa? Czasem też jako zaklęcie przeciw lękowi. Nie analizuje stylu, nie waży faktur — trzyma się emocji, która prowadzi rękę. I w tym jest prawda: Van Gogh żyje w akcie, nie w teorii.
🤝 Brat i świat — Theo jako lustro 🤝
Bez Theo ta książka nie miałaby duszy. To on scala rozproszony dramat: milczące wsparcie, listy, wiara w coś, co się jeszcze nie wydarzyło. Ich relacja to oś emocjonalna całości — człowiek i cień, który go niesie. Listy do Theo działają jak oddech między seriami — bez nich ten tekst byłby bez tchu. Dlatego finał nie jest tylko tragedią; to pełne koło: jeden maluje, drugi podtrzymuje ogień.
⚡ Światło i cień ⚡
Autor wygładza kanty. Choroba, gniew, impulsy — są, ale nie kłują; cień napadów i lęku wraca jak migotanie słońca: piękne, lecz oślepiające. Starcie z Gauguinem nie jest tu tylko legendą o uchu; to zderzenie dwóch ekonomii sztuki — dzikiego przymusu i zimnej strategii. Żółcie Arles to nie tylko kolor — to temperatura, która przypala granice.
🌾 Pasja jako religia 🌾
W Borinage Van Gogh próbuje głosić kazania — w Arles głosi farbą. Ten sam żar, inny język. „Tworzyć” staje się tu formą modlitwy bez słów, a praca — etyką. Auvers i doktor Gachet to krótki, nerwowy pokój przed ciszą. Paradoks: świat naprawdę usłyszy go dopiero po wszystkim — jakby „pasja życia” musiała przejść przez śmierć, by zabrzmieć głośniej.
🧩 Dlaczego 6,5/10 i „kontent” 🧩
Bo to książka, która nie zaskakuje, ale działa. Płynie gładko, daje rytm, obrazy i kilka zdań, które zostają. Nie zmienia patrzenia na Van Gogha — pozwala mu się przyjrzeć jak staremu zdjęciu: trochę wyblakłemu, ale pełnemu życia. Świadomie „retro”, świadomie wygładzona, uczciwa w swoim geście. 6,5/10 — rzemiosło, które niesie emocję.
🧠 Co zostaje po zamknięciu 🧠
Światło Arles — przesadne, nie do opanowania. Obraz człowieka, który chciał uchwycić chwilę, zanim spłonie. I prosta myśl: czasem stara narracja jest najlepszym lustrem dla duszy artysty — nie tłumaczy go, tylko pozwala zobaczyć.
🧭 Ikony 🧭
🎨 – farba jako modlitwa / praca jako etyka
🤝 – Theo: serce i budżet pasji
⚡ – mit wygładzony, cień choroby w tle
🧠 – 6,5/10: dobra, płynna, świadomie „retro”
🌻🔥 Słońce, które pali szybciej niż farba 🔥🌻
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to— Van Gogh w ogniu życia
🎭 Gatunek: zbeletryzowana biografia / klasyczna powieść o artyście
🌡️ Nastrój: emocjonalny, ciepły, miejscami romantycznie „retro”
🎧 Tryb: jedno posiedzenie — i słusznie
⭐ Ocena: 6,5/10 — dobra, porządna, „jestem kontent”
💭 Moje odczucie: czytało się dobrze, nawet z lekkim dystansem; historia sama...