Panowie Północy

- 2012-06-05
- 2008-02-01
- Mateusz Pyziak
- Wikingowie wojowie Brytania upadek królestwa Uthred Alfred anglosasi
Trzeci tom bestsellerowej serii Bernarda Cornwella o losach bohaterskiego Uhtreda z Bebbanburga. Na jej podstawie BBC realizuje serial "Upadek królestwa."
Zwycięstwo pod Ethandun drogo kosztowało Uhtreda – poległ jego przyjaciel, zginęła królowa cieni, jego kochanka. A za udział w bitwie otrzymał od króla Alfreda zaledwie marny spłachetek ziemi.
Uhtred opuszcza Wessex i wyrusza do Northumbrii, by odszukać i zabić swych wrogów: wuja, który przywłaszczył sobie jego ziemie, oraz Kjartana i Svena, którzy zamordowali jego przybranego ojca, jarla Ragnara. Czy dane mu będzie nasycić się zemstą?
- 1 353
- 1 056
Mój cios zrzucił go z siodła. Zatoczyłem koniem krąg. Uniosłem ociekający krwią miecz, ściągnąłem hełm i spiąwszy konia, ruszyłem w stronę z...
RozwińNie można oszukać przeznaczenia, które prowadzi nas, dokąd chce, jako swoich niewolników.
Dalsze losy bohaterów Cornwellowskiej sagi...to sama przyjemność zatracić się w świecie opisanym przez Autora, Czytelnicy którzy przeczytali pierwszy tom przepadli z kretesem:)Czyta się wspaniale, polecam.
Pokaż mimo toMuszę trochę odpocząć od losów Sasów i Duńczyków..
Muszę trochę odpocząć od losów Sasów i Duńczyków..
Pokaż mimo toŚwietna. Po prostu świetna. Oczywiście trzeba polubić ten świat Wikingów, pełen brutalnych walk, rozlewu krwi, bo inaczej może nas trochę odrzucać i się nie podobać. Natomiast jak już się w ten świat wejdzie to ciężko wyjść. Jestem zauroczony. 10tkę zostawię na kolejne tomy.
Pokaż mimo toJak cała ta seria, po prostu genialna.
Jak cała ta seria, po prostu genialna.
Pokaż mimo toKsiążka napisana bardzo przyjemnym w odbiorze językiem - ukłony dla autora oraz dla polskiego tłumacza. Fabuła okazała się być interesująca na tyle, bym postanowił sięgnąć po kolejną część. Zdanie z okładki "Jak Gra o Tron, ale prawdziwa" jest tylko lekko przesadzone.
Pokaż mimo toTrzyma poziom, może troszeńkę słabsza od dwóch poprzednich tomów.
Trzyma poziom, może troszeńkę słabsza od dwóch poprzednich tomów.
Pokaż mimo toTak samo irytująca momentami i wybitna jak poprzednie części :D. Polecam
Tak samo irytująca momentami i wybitna jak poprzednie części :D. Polecam
Pokaż mimo toTrzecia część serii Wojny Wikingów daje odrobinę wytchnienia od wielkich bitew i skupia się trochę mocniej na polityce dawnej Brytanii i układach między Panami Północy. Oczywiście walki i bitwy są, jednak w porównaniu do poprzednich części tracą trochę na dynamice. Mimo wszystko książkę czyta się dobrze i nie brakuje zwrotów akcji, na scenę wraca Ragnar Młodszy co nie wróży dobrze jego wrogom.
Trzecia część serii Wojny Wikingów daje odrobinę wytchnienia od wielkich bitew i skupia się trochę mocniej na polityce dawnej Brytanii i układach między Panami Północy. Oczywiście walki i bitwy są, jednak w porównaniu do poprzednich części tracą trochę na dynamice. Mimo wszystko książkę czyta się dobrze i nie brakuje zwrotów akcji, na scenę wraca Ragnar Młodszy co nie wróży...
więcej Pokaż mimo toJak każda B.C. świetnie trzyma poziom :)
Jak każda B.C. świetnie trzyma poziom :)
Pokaż mimo toJeden z najlepszych tomów cyklu. Ale tu się dzieje! Mnóstwo ciekawych wątków, akcja w większości przenosi się do Northumbrii, więc mniej tu wkurzającego Alfreda, ale są nowi bohaterowie, nowa miłość, nowi przeciwnicy (kilku klechom tez się dostało, za co duży plus heh)... ale i starzy antagoniści, Ci najgorsi z możliwych, do rozprawy z którymi wreszcie Uthred z Ragnarem się przymierzają. Całość czyta się jednym tchem i nie ma nudy.
Jeden z najlepszych tomów cyklu. Ale tu się dzieje! Mnóstwo ciekawych wątków, akcja w większości przenosi się do Northumbrii, więc mniej tu wkurzającego Alfreda, ale są nowi bohaterowie, nowa miłość, nowi przeciwnicy (kilku klechom tez się dostało, za co duży plus heh)... ale i starzy antagoniści, Ci najgorsi z możliwych, do rozprawy z którymi wreszcie Uthred z Ragnarem się...
więcej Pokaż mimo to