Pan wojny

- powieść historyczna
- Wojny Wikingów (tom 13)
- War Lord
- 2021-08-11
- 2021-08-11
- 2020-10-15
- Anna Dobrzańska
Uhtred dość się w życiu nawojował. Teraz pragnie cieszyć się czasem, który mu pozostał: słuchać szumu fal obmywających plażę w Bebbanburgu, westchnień wiatru i pokrzykiwań mew. Jednak nieubłagany los ponownie z niego drwi. Król Aethelstan wkracza do Northumbrii – mimo że przysiągł Uhtredowi, że tego nie zrobi, póki ten żyje. Szkocki król Konstantyn także zrobi wszystko, by ją podbić. Uhtred znów musi gotować się do walki...
Kup Pan wojny w ulubionej księgarni
Oceny książki Pan wojny
802 użytkowników ma tytuł Pan wojny na półkach głównych- Chcę przeczytać 400
- 2022 10
- Powieść historyczna 8
- Historyczne 7
Tagi i tematy do książki Pan wojny
Cytaty z książki Pan wojny
Mój ojciec zwykł mawiać, że wdzięczność jest chorobą psów.
Ostrożnie wybieraj strony.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan wojny
Świetne podsumowanie całej serii o Uhtredzie, z dobrze poprowadzonymi zwrotami akcji. Osobiście cieszy mnie, że autor nie zdecydował się uśmiercić Uhtreda na końcu. Choć śmierć z mieczem w dłoni, w samym środku walki, byłaby zgodna z jego marzeniami i naturą wojownika, to jednak satysfakcjonujące dla czytelnika jest to, że pozostał niepokonany do samego końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko co dobre szybko się kończy. Radość z lektury ,smutek ,cze to już koniec. Trzynaście tomów niesamowitej sagi historycznej , historii powstania państwa angielskiego . Główny, fikcyjny bohater zakończył swoją opowieść opisem największej i najważniejszej bitwy , ktora doprowadziła do dominacji saskiej na wyspach brytyjskich . Żegnam z wielkim żalem i podziwem dla autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo Trylogii Arturiańskiej, oraz serii o Świętym Graalu, przyszedł czas na Wojny Wikingów. Po przeczytaniu trzynastu tomów, mogę stwierdzić tylko jedno - totalna rewelacja! Chcę więcej 😏
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny raz losy protoplasty dzisiejszej Anglii zależą od głównego bohatera powieści. Stary dobry Uhtred ponownie nie zazna spokoju. Jak w każdej poprzedniej części, opisywana historia jest spójna, ma wielu ciekawych, historycznych oraz fikcyjnych bohaterów. Jak zawsze wspaniałe opisy batalistyczne przenoszą nas w sam środek bitwy. Żal bierze, że był to już ostatni tom całej serii. Ciężko nie polubić głównego bohatera, gotowego by zawsze stawić czoła przeciwnościom losu. Na pewno będę tęsknił za przygodami Uthreda
Kolejny raz losy protoplasty dzisiejszej Anglii zależą od głównego bohatera powieści. Stary dobry Uhtred ponownie nie zazna spokoju. Jak w każdej poprzedniej części, opisywana historia jest spójna, ma wielu ciekawych, historycznych oraz fikcyjnych bohaterów. Jak zawsze wspaniałe opisy batalistyczne przenoszą nas w sam środek bitwy. Żal bierze, że był to już ostatni tom...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam nie wiem czy książka faktycznie jest lepsza od dwóch poprzednich tomów, czy po prostu sam chciałem, aby ostatni tom był lepszy. W każdym razie dla mnie "Pan wojny" jest powrotem do formy dla Cornwella. Wreszcie autor przestaje udawać, że Uhtred nadal jest młody i może walczyć w pierwszej linii. Bohater od dawna nie miał aż tylu okazji, aby wykazać się sprytem, a wciągnięcie wszystkich stronnictw w Brytanii w wojnę jest jego najlepszym wybiegiem. Trochę więcej czasu dostają starzy, dobrzy znajomi Uhtreda, a najbardziej cieszy powrót Steappy, którego nie było widać przez kilka tomów, a także króla Walijczyków, Hywela, którego interakcja z głównym bohaterem zawsze przynosi wiele humorystycznych akcentów.
Sama bitwa nie dostarcza wielkich emocji, a jej rozstrzygnięcie psuje notatka historyczna, która jasno stwierdza, iż po wydarzeniach z książki poganie ponownie najeżdżają Nortumbrię, przez co wydarzenia z ostatniego tomu tracą na znaczeniu.
Podsumowując, cała saga jak i ostatni tom są godne polecenia, chociaż zdecydowanie najlepsze są pierwsze tomy.
Sam nie wiem czy książka faktycznie jest lepsza od dwóch poprzednich tomów, czy po prostu sam chciałem, aby ostatni tom był lepszy. W każdym razie dla mnie "Pan wojny" jest powrotem do formy dla Cornwella. Wreszcie autor przestaje udawać, że Uhtred nadal jest młody i może walczyć w pierwszej linii. Bohater od dawna nie miał aż tylu okazji, aby wykazać się sprytem, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle jak to nie ma więcej?! Ale ja chcę!
Wygląda na to, że będzie re-read całej serii ;)
Ale jak to nie ma więcej?! Ale ja chcę!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo dłuższej przerwie wróciłam do serii Bernarda Cornwella i wciągnęło mnie na całego. "Pan wojny" jest chyba najlepszą częścią cyklu i serce mi krwawi, że ostatnią.
Wygląda na to, że będzie re-read całej serii ;)
Doskonałe zakończenie serii.
Doskonałe zakończenie serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomite zakończenie serii.
Znakomite zakończenie serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała seria bardzo wciągająca. Świetne przedstawienie świata, ciekawe charaktery postaci. Niesamowite opisy potyczek, walk i bitew.
Jest to niewątpliwie jedna z moich ulubionych serii książkowych i chętnie powróciłbym to fabuły. Czy to na pewno ostatni tom ? czas pokaże.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście długowieczność i nieśmiertelność głównego bohatera przy tak intensywnym życiu wojownika jest elementem mocno fantastycznym ale i tak całość czyta się bardzo przyjemnie.
Jest to niewątpliwie jedna z moich ulubionych serii książkowych...
Równie dobra jak poprzednie części. Choć wszystkie są niemal takie same, tylko sceneria się zmienia. Finalnie 80% książki to lustrzana walka i wyprówanie flaków. Na szczęście to już koniec. Już nie ma z kim walczyć :-) wszystkich zabili na ten czas.