Zawisza Czarny: Aragonia

Okładka książki Zawisza Czarny: Aragonia autorstwa Szymon Jędrusiak
Okładka książki Zawisza Czarny: Aragonia autorstwa Szymon Jędrusiak
Szymon Jędrusiak Wydawnictwo: Bukowy Las Cykl: Zawisza Czarny (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Zawisza Czarny (tom 1)
2017-02-15
2015-03-20
Druga połowa XIV wieku, nadzwyczaj burzliwego stulecia w dziejach Europy. Korona Aragonii jest jednym z najbardziej rozwiniętych handlowo królestw ówczesnego świata, miejscem styku wielu kultur i obyczajów. W takich okolicznościach poznajemy młodego rycerza herbu Sulima, Zawiszę Czarnego z Garbowa. Pojedynkuje się, biesiaduje i walczy o życie. Tymczasem na Wschodzie rodzi się nowa potęga: Polska.

Zawisza Czarny to nasz największy bohater z czasów średniowiecza. Zręczny dyplomata, biegły w wojennym rzemiośle rycerz, zapobiegliwy gospodarz, który służąc królom polskiemu i węgierskiemu, dorobił się sporego majątku. Nie był człowiekiem bez skazy: w młodości groziła mu ekskomunika za występki przeciwko biskupowi; pił piwo ponad miarę, nie spłacał długów w terminie, procesował się o pieniądze, nie respektował wyroków sądów, stawał z orężem przeciwko wymiarowi sprawiedliwości. A jednak z jakichś powodów stał się już dla współczesnych symbolem wszelkich cnót, bohaterem narodowym.

Wydanie II poprawione.

Kup Zawisza Czarny: Aragonia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zawisza Czarny: Aragonia

Oceny książki Zawisza Czarny: Aragonia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zawisza Czarny: Aragonia

Autor ma dużą wiedzę o 14-wiecznej Hiszpanii i potrafi o tym ładnie pisać, ale sama intryga jest zawiła i mało wciągająca. Na dodatek niezbyt ciekawy i mało sprawczy główny bohater.

Z autorem łączy mnie jedna rzecz.
Jesteśmy razem na etapie poszukiwania.
Autor szuka swojego miejsca na polskim rynku czytelniczym w gatunku beletrystyki historycznej.
Ja szukam kogoś, kto w końcu tę drogę znajdzie.
Autor wybrał dobry temat.
Tytułowa postać też gwarantuje największą rozpoznawalność.
No, cóż... przeczytać, przeczytałem.
Szału nie było.
Ale z... " braku laku...".
Umiarkowanie, ale polecam.

Z autorem łączy mnie jedna rzecz.
Jesteśmy razem na etapie poszukiwania.
Ja szukam kogoś, kto w końcu tę drogę znajdzie.
Autor wybrał dobry temat.
Tytułowa postać też gwarantuje największą rozpoznawalność.
No, cóż... przeczytać, przeczytałem.
Szału nie było.
Ale z... " braku...

Ciekawa chociaż momentami nudnawa i naiwna. Duży plus za opisy pojedynków rycerskich.

393 użytkowników ma tytuł Zawisza Czarny: Aragonia na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Zawisza Czarny: Aragonia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zawisza Czarny: Aragonia

Hubal Jacek Komuda
Hubal
Jacek Komuda
Mam lekko mieszane uczucia co do te ksiazki. Podzielę ją na dwie części. Sama książka: grubas. 750 stron i w większości ściana tekstu. Czyta się płynnie, ale miejscami monotonnie. Idą, śpią, warta, niemcy, nocleg. Idą, śpią, warta, wódka, karty, niemcy. Nadaje to klimatu i czujesz obławę na Majora i wyczekiwanie wiosny ale tak ciutkę tego za dużo. Spokojnie 100 stron możnaby uciąć bo nie wnoszą nic szczególnego. Hubal: no i tu mam największy zgryz. Z jednej strony bohater, bo nie poddał się w miejscu gdzie poddali się wszyscy. Od początku wiadomo, że jego próba jest wręcz absurdalna i niemożliwa, ale sam bym tak zrobił. Z drugiej strony tego bohaterstwa i walki z niemcami to jak na lekarstwo...chyb że sr*nie po krzakach, picie wódki i granie w brydża przez pół roku jest bohaterskie. Jeszcze z innej perspektywy...jak walczyć z tak dużą przewagą wroga? Zwłaszcza że dostał wytyczne od Góry jak ma działać, czyli unikać konfliktu. Rozmawiałem kiedyś z ekipą historyków i mówili że ta książka to 'nie bardzo' bo 'Hubal taki nie był'. Ile jest tu prawdy,a ile grafomaństwa? Jedno wiem na pewno. Jeśli nienawiść do niemców i ruskich masz wyssaną z mlekiem matki i wpojoną przez dziadków to niemców o ruskich znienawidzisz jeszcze bardziej. Dobry niemiec to martwy niemiec. Reasumując. Warto przeczytać dla samego rysu historycznego, przelać przez sitko tą historie, doczytać inne i wyciągnąć średnią. Polecam
Sithwlf - awatar Sithwlf
Przyłbice i kaptury Kazimierz Korkozowicz
Przyłbice i kaptury
Kazimierz Korkozowicz
9/2026 (papier 1/2026) Jeden z seriali mojego dzieciństwa! Kiedym, pacholęciem będąc, biegał po lasach wokół domu – chciałem być jak Czarny z Borów! Los zechciał, abym po trzech z okładem dekadach później, wraz z Rochem Siemianowskim, wystąpił na scenie Służewskiego Domu Kultury w Warszawie, co było dla mnie frajdą wprost niebywałą. Przegadaliśmy wtedy sporo o serialu w reżyserii Marka Piestraka i mogłem znów poczuć się tym gołowąsem z leszczynowym łukiem na plecach. Serial pamiętałem (i nawet zaraz do niego powrócę, obejrzę go z sentymentem),ale książki nigdy nie czytałem. Nadrobiwszy tę zaległość muszę przyznać, że to kawał naprawdę niezłej literatury. Powieść historyczno-przygodowa, której akcja rozgrywa się na rok przed wybuchem wojny polsko-krzyżackiej, obfituje w szereg dynamicznych epizodów składających się na, rzec można, walkę ówczesnych służb wywiadowczych Zakonu i Korony. Niepokoje na pograniczu, porwania, skrytobójstwa, ucieczki, pościgi, zbrodnie i zemsta – to główne składowe chwackiej fabuły. Jednak myliłby się ktoś sądzący, iż powieść to bardziej przygodowa niźli historyczna. Autor bardzo zadbał o historyczną rzetelność tła akcji i książka ta stanowi świetne uzupełnienie podręcznika do historii Polski w początkach XV wieku. Czytelnik może tu zaznajomić się z genezą konfliktu z Zakonem, być uczestnikiem zarówno tajnych narad w dworze królewskim, jak i oficjalnych spotkań Jagiełły z krzyżackim poselstwem, a wszystko to Autor okrasza autentycznymi fragmentami z zachowanych pism urzędowych czy poselskiej korespondencji. Sporo informacji na temat sytuacji polityczno-społecznej Autor przemyca także w mowie niezależnej narracji, kiedy bohaterowie prowadzą skrzące się od emocji wymiany zdań. Osobnym walorem jest tu też język narracji – łagodnie stylizowany, dzięki czemu nie nuży anachronicznością, ale przypomina o cudownych archaizmach rodzimego języka. Wspaniała to była przygoda. Z marszu łapię za drugi tom. Finał pierwszej odsłony kończy się na przełomie 1409/1410 roku, zatem czekają mnie teraz przygotowania do wyprawy pod Grunwald.
Simon Undervin - awatar Simon Undervin

Cytaty z książki Zawisza Czarny: Aragonia

- (...) kto (...) jest największym głupcem?
- Kto stracił wszystko co otrzymał...

- (...) kto (...) jest największym głupcem?
- Kto stracił wszystko co otrzymał...

Szymon Jędrusiak Zawisza Czarny: Aragonia Zobacz więcej

Wojna to taki czas, kiedy ze zwyrodnialców robi się bohaterów.

Wojna to taki czas, kiedy ze zwyrodnialców robi się bohaterów.

Szymon Jędrusiak Zawisza Czarny: Aragonia Zobacz więcej

Oddać handel w obce ręce to gorzej, niż pozbyć się armii i zamków.

Oddać handel w obce ręce to gorzej, niż pozbyć się armii i zamków.