Szkarłatne żagle

powieść przygodowa
Ałyje parusa
1968-01-01
1968-01-01

Kup Szkarłatne żagle w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szkarłatne żagle

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szkarłatne żagle

Magia, optymizm, triumf dobra. Opowieści o ludziach idących twardo przed siebie, szlachetnych i wierzących w marzenia. Paradoksalnie autor pozbawiony pawa druku zmarł z głodu na Krymie. Po śmierci Stalina twórczość Grina zrehabiliotowano. Tytułowa mikropowieść doczekała się ekranizacji w ZSRR i Rosjii. Przed obecną wojną co roku w Petersburgu odbywał się festyn z koncertem i pokazem fajerwerków którego kulminacyjnym punktem było pojawienie się żaglowca z czerwonymi żaglami. * scena "zaręczyn" Assol zainspirowała Andrzeja Pilipiuka do podobnego fragmentu powieści "Triumf Lisa Reinecke"

Zniechęciło mnie, przyznaję, pierwsze opowiadanie. Kompletna bajucha dla dzieci! im dalej było, tym lepiej. Mała rzecz, a cieszy: strony numerowane w kolorze zielonym, w przeciwieństwie do tekstu wydrukowanego tradycyjnie, czarną farbą. Taki smaczek.

Ocena nie całkiem oddaje wiernie to, co myślę o książce. Pierwsze opowiadanie jest raczej jak bajka, nie bardzo ogarnęłam o co w niej chodzi. Natomiast druga opowieść ujęła mnie za serce - miała kilka słabszych momentów, ale bardzo spodobała mi się kreacja głównego bohatera.

204 użytkowników ma tytuł Szkarłatne żagle na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Szkarłatne żagle na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szkarłatne żagle

Okładka książki Opowieści niepokojące. Od Gogola do Bułgakowa Aleksander Amfiteatrow, Michał Arcybaszew, Michaił Bułhakow, Anton Czechow, Fiodor Dostojewski, Mikołaj Gogol, Aleksander Grin, Aleksander Kuprin, Nikołaj Leskow, Władimir Odojewski, Fiodor Sołogub, Aleksy Konstantynowicz Tołstoj, Iwan Turgieniew
Okładka książki W kosmosie Gleb Anfiłow, Sewer Gansowski, Aleksander Grin, Władimir Sawczenko, Aleksander Szalimow, Albert Walentinow, Ilja Warszawski, Walentyna Żurawlowa
Okładka książki Potomkowie Słońca Aleksander Bielajew, Walery Briusow, Aleksander Grin, Wieniamin Kawierin, Wilhelm Kuchelbecker, Aleksander Kuprin, Wasyl Lewszyn, M. M. Morozow, Władimir Odojewski, Andriej Płatonow, Włodzimierz Sołłogub

Cytaty z książki Szkarłatne żagle

Aleksander Grin Szkarłatne żagle Zobacz więcej