Księga Cmentarna - tom 1

Okładka książki Księga Cmentarna - tom 1 autora Neil Gaiman, Scott Hampton, Tony Harris, Kevin Nowlan, P. Craig Russell, Stephen B. Scott, Galen Showman, Jill Thompson,
Okładka książki Księga Cmentarna - tom 1
Neil GaimanScott Hampton Wydawnictwo: Wydawnictwo Labrum Cykl: Księga Cmentarna (tom 1) komiksy
komiksy
Księga Cmentarna (tom 1)
2024-02-26
2024-02-26

Kup Księga Cmentarna - tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Księga Cmentarna - tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga Cmentarna - tom 1

Dzisiajszą wypowiedź zacznę od bardzo trudnego wyznania... Nie przeczytałem do tej pory nic, co wyszło spod pióra Neila Gaimana... Tak naprawdę to z rzeczy powiązanych z jego twórczością, widziałem tylko ekranizację "Koraliny", która notabene bardzo mi się podobała i gościnny udział Sandmana w "Locke & Key: Złoty Wiek "... Tak wiem, wstyd i hańba, żeby w tym wieku takie rzeczy gadać... Ale mam nadzieję, że jeszcze trochę życia przede mną, także może uda się co nieco nadrobić...

Natomiast na dobry początek, coby chociaż trochę zapoznać się z jego dorobkiem, dzięki uprzejmości Wydawnictwa Labrum w moje łapiszcza wpadł pierwszy tom "Księgi Cmentarnej", a dokładnie jej komiksowa adaptacja, autorstwa P. Craiga Russella, o której troszkę Wam dzisiaj poopowiadam.

Historia skupia się na osobie małego chłopca, którego rodzina zostaje brutalnie zamordowana przez zabójcę o imieniu Jack. On sam, trochę przypadkowo, trafia na miejscowy cmentarz, gdzie zostaje objęty opieką przez jego "mieszkańców". Nadają mu imię Nikt oraz przywilej cmentarny i od tej pory staje się on pełnoprawnym członkiem nekropolii.

Młodzieżowe dark fantasy - taka była moja pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy po przeczytaniu tego komiksu. Z jednej strony dostajemy bowiem mroczną opowieść, rozpoczynającą się jakby nie patrzeć od morderstwa, w której znajdziemy całkiem sporą ilość elementów rodem z klasycznej grozy. Sama postać jednego z bohaterów, wampira Silasa, stającego się z czasem mentorem naszego młodego protagonisty, wygląda jak wyciągnięta wprost z kart najbardziej znanej powieści Brama Stokera. Oprócz tego mamy nawiedzony grobowiec, ghule wraz z ich pokręconym światem, wilkołaki, czarownice, całą masę wszelakiej maści duchów, a także mnóstwo atmosfery znanej z powieści Clive'a Barkera. Z drugiej strony natomiast całość utrzymana jest w dosyć delikatnym tonie, co sprawia, że po tę historię może spokojnie sięgnąć młodszy czytelnik. Sam mam zresztą zamiar dać ją mojemu Tomkowi do przeczytania. Fabuła koncentruje się bowiem na różnych etapach życia młodego bohatera, jego dorastaniu, odkrywaniu przez niego świata, zarówno tego nadprzyrodzonego, jak i tego realnego, poza cmentarzem, jednak przede wszystkim na przeżywaniu niesamowitych i pełnych magii przygód. Mnie szczególnie podobały się jego relacje ze swoim nauczycielem i przewodnikiem Silasem, przywodzące na myśl osoby Daniela i pana Miyagi z serii "Karate Kid". Finał natomiast, jak przystało na pierwszy tom, kończy się cliffhangerem, dozującym odpowiednio napięcie w oczekiwania na kontynuację.

Warstwa graficzna została przygotowana przez siedmiu artystów - jeden rozdział narysował P. Craig Russell, do pozostałych zaprosił pięciu kolegów i jedną koleżankę po fachu. Stylowo wszystkie prace są mocno do siebie zbliżone, dzięki czemu utrzymują jednolity charakter i koncept albumu - realistyczny, z dużą dozą mistycyzmu, mroku i elementów nadprzyrodzonych. Jak dla mnie bardzo ok.

Podsumowując, tak jak wspomniałem na początku, oryginału niestety do tej pory nie poznałem, ale komiksowa adaptacja "Księgi Cmentarnej" podobała mi się. Fajny klimat, dobre rysunki, czytało się ją naprawdę bardzo dobrze. Kto wie, może dzięki niej szybciej sięgnę po twórczość Neila Gaimana... Czas pokaże...

Tyle ode mnie... Do usłyszenia...

Autorzy zbyt często opisują to co widać na obrazkach, przez co lektura była męcząca i nie mogłem się wczuć w klimat opowieści i zaangażować w fabułę. Dopiero pod koniec zainteresowałem się dalszym losem bohaterów.

Witajcie dziś przychodzę do Was z recenzja świetej propozycji.
Macie przed sobą Księgę cmentarną w postaci komiksowej adaptacji.

Na początku poznajemy tragiczny finał pewnej rodziny z której jedynym ocalałym był mały chłopiec. Z racji że jest ciekawy świata trafia on na cmentarz gdzie ochronę dostaje od duchów ale również od tajemniczego Silasa.
Chłopiec mimo specyficznego miejsca ma wspaniałe postacie wokół siebie które nie tylko dbają o jego rozwój ale i bezpieczeństwo.
Nik poznaje nie tylko ludzi ale i mroczne stworzenia które zamieszkują tereny cmentarza jak i podziemi.
Kim są ogary ognia? Jakie tajemnice nosi ze sobą duch czarownicy?
Kim jest Silas i co kryje przeszłość chłopca.. Na te pytania znajdziecie odpowiedzi czytając ten świetny komiks. Końcówka jest świetna i muszę koniecznie wiedzieć co będzie dalej 😻
Czytaliście? Macie może w planach?
Za egzemplarz do recenzji dziękuje wydawnictwu @wydawnictwo_labrum

Witajcie dziś przychodzę do Was z recenzja świetej propozycji.
Macie przed sobą Księgę cmentarną w postaci komiksowej adaptacji.

Chłopiec mimo specyficznego...

47 użytkowników ma tytuł Księga Cmentarna - tom 1 na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Księga Cmentarna - tom 1 na półkach dodatkowych

Okładka książki Księga Cmentarna - tom 2 Neil Gaiman, Philip Craig Russell
Księga Cmentarna - tom 2 Neil Gaiman, Philip Craig Russell
Okładka książki Good Omens: the Official (and Ineffable) Graphic Novel Colleen Doran, Neil Gaiman, Terry Pratchett
Okładka książki Uniwersum DC według Neila Gaimana Neil Gaiman, Alan Grant, Mark Verheiden
Uniwersum DC według Neila Gaimana Neil Gaiman, Alan Grant, Mark Verheiden
Okładka książki Sandman: Noce nieskończone Glenn Fabry, Neil Gaiman, Milo Manara, Miguelanxo Prado, Frank Quitely, P. Craig Russell, Bill Sienkiewicz, Barron Storey
Okładka książki Sandman: Panie Łaskawe Richard Case, D'Israeli, Neil Gaiman, Marc Hempel
Sandman: Panie Łaskawe Richard Case, D'Israeli, Neil Gaiman, Marc Hempel
Neil Gaiman
Neil Gaiman
Angielski pisarz, scenarzysta i redaktor, autor licznych powieści, opowiadań i komiksów fantasy, science fiction i grozy. W „Dictionary of Literary Biography” jest wymieniony jako jeden z najwybitniejszych żyjących pisarzy fantasy, urban fantasy i SF. Otrzymał wiele nagród i wyróżnień, m.in. Will Eisner Comic Industry Awards dla Najlepszego Pisarza, Najlepszą serię i Najlepszą powieść graficzną za „Sandmana”; Harvey Award dla Najlepszego Autora i Najlepszej Serii za „Sandmana”; GLAAD Award dla Najlepszego Komiksu 1996 za „Death: The Time of Your Life”; Eagle Award for Best Graphic Novel za „Violent Cases”; International Horror Critics' Guild Award dla Najlepszego Zbioru Opowiadań za „Angels and Visitations”. Książka Neila Gaimana „Drażliwe tematy. Krótkie formy i punkty zapalne” została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Fantastyka, fantasy.

Okładka książki Superman - Action Comics: Supergwiazdy Jason Aaron, Eddy Barrows, Eva De La Cruz, Romulo Fajardo Jr., Gavin Guidry, Rex Lokus, Danny Miki, Inaki Miranda, Patricia Mulvihill, John Ridley, Rainbow Rowell, Gail Simone, John Timms, Cian Tormey, Jonas Trindade, G. Willow Wilson
Okładka książki Walkirie kresu dziejów – Record of Ragnarok #23 Azychika, Takumi Fukui, Shinya Umemura
Okładka książki Star Wars: Inkwizytorzy Rodney Barnes, Ramon Rosanas
Star Wars: Inkwizytorzy Rodney Barnes, Ramon Rosanas
Okładka książki Your Forma tom 1 Mareho Kikuishi, Yoshinori Kisaragi
Your Forma tom 1 Mareho Kikuishi, Yoshinori Kisaragi
Okładka książki Gachiakuta #13 Hideyoshi Andou, Kei Urana
Gachiakuta #13 Hideyoshi Andou, Kei Urana
Okładka książki Batman: Mroczne więzienia Jorge Jimenez, Tomeu Morey, Chip Zdarsky
Batman: Mroczne więzienia Jorge Jimenez, Tomeu Morey, Chip Zdarsky

Cytaty z książki Księga Cmentarna - tom 1