Francuskie opowiadania o miłości

Okładka książki Francuskie opowiadania o miłości autora Honoré de Balzac, Alphonse Daudet, Gustave Flaubert, Anatole France, Théophile Gautier, Prosper Mérimée, Charles Nodier, Stendhal, Jules Valles, Emil Zola, François-René de Chateaubriand, Guy de Maupassant, Alfred de Musset, Auguste de Villiers de L'Isle-Adam, 8373844570
Okładka książki Francuskie opowiadania o miłości
François-René de ChateaubriandCharles Nodier Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Seria: Biblioteka Klasyki klasyka
klasyka
Biblioteka Klasyki
Contes français au sujet de l'amour
2006-01-01
2006-01-01
Małgorzata Tomicka

Kup Francuskie opowiadania o miłości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Francuskie opowiadania o miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Francuskie opowiadania o miłości

7,5.

7,5.

Tak jak w przypadku wielu zbiorów opowiadań, można znaleźć tu utwory bardzo ciekawe, które czyta się jednym tchem, oraz takie, które nieco się dłużą i nużą.

Najbardziej przypadły mi do gustu zakończone pointami opowiadania Guy de Maupasanta, mistrza krótkich i dobitnych form (zwłaszcza "Jedyna miłość" utkwiła mi w pamięci jako utwór o przejmującym, pełnym poświęcenia uczuciu i zaskakującym zakończeniu, będącym satyrą na dziewiętnastowieczne społeczeństwo francuskie).

Czytało mi się te opowiadania niespiesznie i z przyjemnością, jakiej dostarcza mi zawsze lektura dobrej klasyki.

302 użytkowników ma tytuł Francuskie opowiadania o miłości na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Francuskie opowiadania o miłości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Francuskie opowiadania o miłości

Okładka książki Opowieści niesamowite. Literatura francuska Guillaume Apollinaire, Honoré de Balzac, Jacques Cazotte, Anatole France, Théophile Gautier, Prosper Mérimée, Charles Nodier, Jules Barbey d'Aurevilly, Guy de Maupassant, Gérard de Nerval, Auguste de Villiers de L'Isle-Adam

Cytaty z książki Francuskie opowiadania o miłości

Dodaj cytat z książki Francuskie opowiadania o miłości