Mężczyzna, który się uśmiechał

- Komisarz Wallander (tom 4)
- Mroczna Seria
- Mannen som log
- 2008-09-01
- 2008-09-01
- Irena Kowadło-Przedmojska
Na bezdrożach Skanii ma miejsca tragiczny wypadek samochodowy, w którym ginie znany prawnik. Jego syn, Sten Torstensson, jest przekonany, że doszło do morderstwa, i opowiada o swoich przypuszczeniach komisarzowi Wallanderowi. Ten jednak nie chce mu pomóc, pogrążony w depresji po tym, jak na służbie zabił człowieka. Kiedy Torstensson zostaje zastrzelony, Wallander decyduje się poprowadzić śledztwo. Wkrótce wychodzi na jaw, że ze sprawą wiążą się inne zagadkowe zabójstwa, a każdy krok komisarza śledzi tajemniczy potentat finansowy. Podobnie jak w swoich wcześniejszych powieściach, szwedzki mistrz kryminału stopniowo buduje napięcie, perfekcyjnie kreśląc narodziny zła.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Mężczyzna, który się uśmiechał w ulubionej księgarni
Oceny książki Mężczyzna, który się uśmiechał
5468 użytkowników ma tytuł Mężczyzna, który się uśmiechał na półkach głównych- Przeczytane 4 219
- Chcę przeczytać 1 209
- Kryminał 56
- Kryminały 48
- 2013 34
- Henning Mankell 30
- 2012 25

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mężczyzna, który się uśmiechał
9/2026 ⭐️⭐️⭐️⭐️ Kolejny kryminał znaleziony na bookcrossingu i jakże miłe zaskoczenie, bo autor całkowicie mi nieznany.
Niestety główny śledczy to znowu policjant z przeżyciami, który miał właśnie przechodzić na emeryturę. Niestety odwiedziny przyjaciela prawnika, dziwna śmierć ojca przyjaciela, a później jeszcze dziwniejszy zgon syna sprawiają, że policjant wraca do gry. Robi się jeszcze ciekawiej, kiedy odkrywa powiązanie między obiema śmierciami i z początkowego braku jakichkolwiek poszlak udaje się zdobyć całkiem zgrabną historię.
Kryminał ma trochę niedociągnięć i braków logicznych lub niedokończonych wątków (albo zostały one celowe wrzucone, by zmylić czytelnika),niemniej to bardziej sympatyczna pozycja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety główny śledczy to znowu policjant z przeżyciami, który miał właśnie przechodzić na emeryturę. Niestety odwiedziny przyjaciela prawnika, dziwna śmierć ojca przyjaciela, a później jeszcze dziwniejszy zgon syna sprawiają, że policjant wraca do gry....
Przypadkiem natrafiłam na audiobook, dotarłam do połowy tylko dlatego, ze akurat miałam w planach sprzątanie i nie chciało mi sie szukać czegoś innego. Dawno nic mnie tak nie wynudziło. Lubię kryminały, mam na koncie czytelniczym całkiem sporo książek z tego gatunku ale pierwszy raz mam do czynienia ze skandynawskim jego przedstawicielem. Jesli tak wygląda kryminał w skandynawskim wydaniu to ja sie tu zatrzymam i nie będę tej ziemi dalej eksplorować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlus za klimat, minus za wolny rozwój wydarzeń i sensacyjną końcówkę rodem z hollywoodzkiego filmu akcji który nijak ma się do skrupulatnie budowanej narracji i napięcia dochodzenia detektywistycznego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to92/2025 ((audiobook 68/2025)
Realizm postaci, realizm zdarzeń, ot, prawdziwej policyjnej roboty.
Taka literacka optyka ma swoje zalety, ma też i wady. Czwarta odsłona przygód policjanta z Ystad poświęcona jest żmudnemu śledztwu. No a skoro Autor, jak wspomniałem, stawia na realizm: akcja jest na tyle statyczna, że momentami, jeśli nie nudzi, to na pewno się dłuży.
Skoro konwencja zakłada rezygnację z nieprawdopodobnych twistów - musimy zadowolić się żmudnym dochodzeniem do prawdy, dreptaniem w miejscu i czekaniem, aż w w tej zwykłej codzienności pracowników dochodzeniówki pojawi się jakiś trop, który poprowadzi bohaterów i czytelników gdzieś dalej.
Wszystko to dzieje się równolegle z wątkiem osobistym Wallandera, jego skorodowanym życiem rodzinnym - stosunkami z córką, kacem po rozwodzie oraz relacją z irytującym i zrzędliwym ojcem. Czyli kolejny życiowy realizm.
Sam Wallander to też chłop do bólu prawdziwy, żaden z niego avengers i z braku supermocy - musi polegać na własnym intelekcie oraz policyjnej intuicji.
I ja to, jako czytelnik, kupuję, nawet lubię.
Ale jednocześnie przyłapuję się na oczekiwaniu, że coś tu wreszcie solidnie gruchnie i lektor zacznie popis dykcji próbując nadążyć za dynamicznymi wydarzeniami. Mankell nie daje mu jednak ku temu okazji.
Krótko mówiąc: doceniam taką konwencję, ale muszę sobie zrobić jakąś przerwę w lekturze tej serii.
Lektor: Maciej Kowalik
92/2025 ((audiobook 68/2025)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHenning Mankell w serii wydawniczej poświęconej Kurtowi Wallanderowi stawia na realizm.
Realizm postaci, realizm zdarzeń, ot, prawdziwej policyjnej roboty.
Powieść z zacięciem społecznym. Dochodzenie Wallandera związane jest z niejasną śmiercią prawnika, na pozór wyglądającą na wypadek. Dociekliwy komisarz dociera do tajemniczego zamku, należącego do ekscentrycznego finansisty - milionera, dla którego pracował ów prawnik. Nie mając zbyt wielu poszlak, a więc nie mogąc liczyć na wsparcie organów wymiaru sprawiedliwości, jednak rozwiązuje zagadkę i odkrywa szokującą prawdę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie będę się rozpisywał. Po prostu lubię książki Henninga Mankella i przeczytałem chyba wszystkie.
Jedne są świetne inne mniej, ale jako całość to doskonała literatura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedne są świetne inne mniej, ale jako całość to doskonała literatura.
Jestem usatysfakcjonowana i to bardzo.
Jestem usatysfakcjonowana i to bardzo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię czytać tę serię. Jeżeli mam kryzys czytelniczy to Pan Wallander potrafi pobudzić chęć do dalszego sięgania po książki. Najbardziej pozytywnym aspektem była akcja z poziomu głównego bohatera. Nie wiedzieliśmy jak w poprzedniej części jaki ruch wykona druga strona. Mogliśmy iść równym tropem z komisarzem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpoko, ale po inne części nie sięgnę. Przypadkowa ta część trafiła do moje ręce jako audiobook. Wysłuchałem przez większość czasu z zainteresowaniem, ale koniec rozczarowuje. Za dużo „przypału” w wielu akcjach. Raczej po kolejne części nie sięgnę, bo nie było aż tak dobre, choć rozrywkę miałem całkiem fajną.