Ukryta wyrocznia

Okładka książki Ukryta wyrocznia
Rick Riordan Wydawnictwo: Galeria Książki Cykl: Apollo i boskie próby (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Apollo i boskie próby (tom 1)
The Hidden Oracle
2016-05-18
2016-05-18
2016-06-03
Agnieszka Fulińska

Kup Ukryta wyrocznia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ukryta wyrocznia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ukryta wyrocznia

Na półkach: , , , ,

Bardzo przyjemny powrót do uniwersum Riordana, a równocześnie odświeżająca narracja doświadczonego, zarozumiałego Apollo, a nie nastolatka, który stara się przetrwać jako heros w świecie pełnym niebezpieczeństw. Takiej perspektywy zaznaliśmy w poprzednich kilkunastu tworach autora, więc dobrze, że wzbogacił swój świat punktem widzenia Boga, a nie półboga.
Miło jest się dowiedzieć, jak funkcjonuje Obóz Herosów bez dzieciaków, a teraz młodych dorosłych, które wprowadziły nas w tą niesamowitą przestrzeż w cyklu "Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy", jak i "Olimpijscy Herosi". Dobrze, że "Ukryta Wyrocznia" rozpoczyna się niemal chwilę po Krwi Olimpu, dzięki czemu nie czujemy się zdezorientowani w linii fabularnej. Kiedy w 2021 czytałam cały cykl Krwi Olimpu, obawiam się, że choć doceniam kreacjonizm Ricka, to jego humor i rozwiązania fabularne już nie będą mnie dłużej satysfakcjonować. Cieszę się jednak, że dałam mu kolejną szansę, choćby przez wzgląd na sympatię do bohaterów, których stworzył. A i serial D+ przyczynił się do powrotu ciepłych wspomnień. To udana kontynuacja, na tyle dobra, że mam zamiar cały cykl dokończyć w tym roku. Doceniam też, że poprzez wprowadzenie jednej z postaci, autor ukazał jak miażdżący wpływ na psychikę dziecka ma zaznana przemoc. No i Solangelo, miód na moje serce <3

Miło jest się...

Nie było to nic szczególnie odkrywczego, ale też szczerze przyznam, że dawno przestałem być grupą docelową świata Ricka Riordana. Niemniej przyjemnie mi było wrócić do Obozu Herosów po tylu latach i bardzo mnie ta lektura odprężyła.

Na półkach: , , , ,

Naprawdę przyjemny i udany spinoff "Percy'ego". Ciekawa kreacja Apolla, charakterna Meg, kolejne niezłe nawiązanie do historii starożytnej. Dynamiczna akcja, spotkania z dobrze znanymi i lubianymi bohaterami, w miarę niezła przemiana Lestera i zachęca bardzo do tego, by sięgnąć po kolejne części. Zmiana perspektywy też pozwala na zerknięcie z innej strony na Obóz Herosów czy przepowiednie. Naprawdę nieźle się bawiłem, czytając pierwszy tom kolejnej serii.

5850 użytkowników ma tytuł Ukryta wyrocznia na półkach głównych
1684 użytkowników ma tytuł Ukryta wyrocznia na półkach dodatkowych

Rick Riordan
Rick Riordan
Amerykański pisarz, autor powieści kryminalnych oraz powieści dla młodzieży z gatunku fantasy. Riordan studiował na Uniwersytecie stanu Teksas, specjalizując się w historii i anglistyce. Przez lata pracował jako nauczyciel. Sławę przyniosła mu bestsellerowa seria powieści dla młodzieży, których bohaterem jest nastoletni Percy Jackson, współczesny amerykański chłopiec, który odkrywa, że w rzeczywistości jest synem greckiego boga Posejdona. Obecnie Riordan mieszka w Teksasie wraz z żoną i dwoma synami.

Okładka książki Złodziej pioruna. Powieść graficzna Attila Futaki, Rick Riordan
Złodziej pioruna. Powieść graficzna Attila Futaki, Rick Riordan