Klątwa Tytana

Okładka książki Klątwa Tytana autorstwa Rick Riordan
Okładka książki Klątwa Tytana autorstwa Rick Riordan
Rick Riordan Wydawnictwo: Galeria Książki Cykl: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy (tom 3) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy (tom 3)
The Titan's Curse
2024-01-10
2009-01-01
2007-05-11
9788367071970
Agnieszka Fulińska
Kiedy Percy Jackson dostaje od swojego najlepszego kumpla Grovera pilną wiadomość z prośbą o pomoc, natychmiast przygotowuje się do walki. Przyjaciele ruszają na ratunek i odkrywają, że Grover spotkał kogoś wyjątkowego: dwoje potężnych dzieci półkrwi o nieznanym pochodzeniu. Ale to nie wszystko, co ich czeka. Król tytanów Kronos uknuł najbardziej podstępny ze swoich planów, a młodzi herosi mają być jego ofiarami.Nie tylko oni są w niebezpieczeństwie. Przebudził się starożytny potwór zdolny zniszczyć Olimp, a Artemida, jedyna bogini, która potrafi go wytropić, zaginęła. Percy i przyjaciele wraz z Łowczyniami Artemidy mają tylko tydzień, żeby odnaleźć porwaną boginię i rozwiązać tajemnicę potwora, na którego polowała. A po drodze będą się musieli zmierzyć z najniebezpieczniejszym wyzwaniem: mrożącą krew w żyłach klątwą tytana.

Kup Klątwa Tytana w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Klątwa Tytana

841 841

Oceny książki Klątwa Tytana

Opinie i dyskusje o książce Klątwa Tytana

"Klątwa tytana" to trzeci tom porywającej opowieści o losach młodego herosa — Percy'ego Jackson'a.

Percy w tej części wraz z przyjaciółki wybiera się na wyprawę, aby uratować Artemidę oraz odnaleźć stwora, na którego polowała.

W porównaniu z pierwszym i drugim tomem mogę śmiało powiedzieć, że te dwa poprzednie podobały mi się nieco bardziej.
Obawiam się, że ta historia, mimo iż jest naprawdę fajna i świetnie napisana, może mi się już powoli nudzić.. lecz mam nadzieję, że tak w rzeczywistości nie jest. Planuje doczytać ją zdecydowanie do końca.

Pomysł na przygody głównego bohatera w tej części był dobry. Płynęłam przez kolejne rozdziały, lecz nie podobała mi się ich długość.
A tak z innej beczki dodam jeszcze, że w dalszym ciągu uwielbiam styl pisania autora oraz jego poczucie humoru. Jest bardzo lekki i miły w czytaniu.

Będę chyba powtarzać to przy recenzji każdej części tej serii, ale po prostu muszę podkreślić, że dzięki niej coraz bardziej przekonuje się do mitologii greckiej. A byłam osobą, która za nią kompletnie nie przepadała i wszystko jej się mieszało (bogowie, ich artefakty, mity itp).

Fajnie, że autor wprowadził tutaj nowe postacie. Bardzo polubiłam Zoe i tak bardzo mi przykro z powodu tego, co ją spotkało. Na pewno trafia do grupy moich ulubieńców.
Rodzeństwo di Angelo — Bianka i Nico — również byli w porządku, aczkolwiek nie polubiłam ich tak bardzo jak wspomnianej wcześniej Łowczyni.

Obawiam się, że ta historia,...

Niby tacy potężni ci bogowie, a jednak nie potrafią rozprawić się z półżywym tytanem. Gdyby to było takie proste, historia skończyłaby się na pięciu stronach. Dzięki temu mamy jednak kolejne tomy do przeczytania i zdecydowanie nie ma nudy.Jak na razie to najlepsza część serii. Do pierwszego tomu mam jednak sentyment ze względu na filmy i serial. Czy Percy podejmuje mądre decyzje? Niekoniecznie, ale czy próbuje ratować i pomagać wszystkim? Oczywiście. Nawet potwora morskiego nie zostawił w potrzebie. Czytając tę książkę jako dorosła osoba, można na nowo zobaczyć ten dziecięcy świat. Mam wrażenie, że jako dziecko bawiłabym się przy niej jeszcze lepiej.

Rewelacyjna. Wciąga od pierwszych stron.

Rewelacyjna. Wciąga od pierwszych stron.

19034 użytkowników ma tytuł Klątwa Tytana na półkach głównych
6444 użytkowników ma tytuł Klątwa Tytana na półkach dodatkowych

Rick Riordan
Rick Riordan
Amerykański pisarz, autor powieści kryminalnych oraz powieści dla młodzieży z gatunku fantasy. Riordan studiował na Uniwersytecie stanu Teksas, specjalizując się w historii i anglistyce. Przez lata pracował jako nauczyciel. Sławę przyniosła mu bestsellerowa seria powieści dla młodzieży, których bohaterem jest nastoletni Percy Jackson, współczesny amerykański chłopiec, który odkrywa, że w rzeczywistości jest synem greckiego boga Posejdona. Obecnie Riordan mieszka w Teksasie wraz z żoną i dwoma synami.

Czytelnicy Klątwa Tytana przeczytali również

Szmaragdowy Atlas. Księgi początku John Stephens
Szmaragdowy Atlas. Księgi początku
John Stephens
Drogi wydawco, tak się nie robi! :-( Po rewelacyjnym pierwszym tomie wydanym 10 lat temu, powinno się jak najszybciej wydać kolejne części cyklu. No bo co ja teraz zrobię, gdy moja ciekawość została podkręcona? Gdy polubiłam bohaterów? Gdy im kibicowałam, trzymałam kciuki? Gdy ich świat jest zagrożony, a ja nie wiem, co dalej? Czy uratują świat? Zniszczą potężnego maga? Czy odnajdą pozostałe Księgi? Czy odnajdą rodziców? Drogi wydawco, od dzisiaj czekam na zapowiedź kolejnego tomu trylogii Johna Stephensa o Księgach Początku :-) Tom pierwszy "Szmaragdowy Atlas" mnie uwiódł i pozbawił trzech spokojnych nocy. Żądam więcej przygód Kate, Michaela i Emmy! Czteroletnia Kate zostaje zobowiązana przez matkę do opieki nad dwójką młodszego rodzeństwa! Czy to nie za wiele dla 4-letniej dziewczynki? Przez 10 lat dzieci tułały się po różnych nieprzyjaznych sierocińcach. A potem trafiają do domu doktora Pyma, gdzie są jedynymi dziećmi. Dlaczego rodzice ich opuścili? Czy jeszcze żyją? A potem dzieci znajdują Księgę i trafiają do przeszłości. I do magicznej krainy. I mają niebezpieczne przygody. Książka napisana jest wybornie! Wciąga od pierwszej strony! I nie puszcza do końca! Rodzeństwo trzyma się razem, ale ich relacje podlegają emocjom! Czy Michael jest tchórzem i zdrajcą? Czy Emma zawsze był zadziorna? Czy Kate ma do rodziców żal? Czy można ufać doktorowi Pymowi? Wszystko dzieje się tak szybko! Postaci są świetnie nakreślone! Czyta się to wybornie! Wydawco, czekam na kolejne tomy! BARDZO! ;-) https://bajdocja.blogspot.com/2021/12/szmaragdowy-atlas-ksiegi-poczatku.html
Buba Bajdocja - awatar Buba Bajdocja
oceniła na104 lata temu
Złodziej pioruna. Powieść graficzna Rick Riordan
Złodziej pioruna. Powieść graficzna
Rick Riordan Attila Futaki
Zawsze przyjemnie jest wrócić do świata herosów, zwłaszcza, że to tak świetne historie! To właśnie z takim nastawieniem sięgnęłam po ten komiks. Czy się zawiodłam? Niekoniecznie, ale wystarczy powiedzieć, że oczekiwałam o wiele więcej, niż finalnie dostałam. Komiks jest świetny dla młodszego czytelnika, który jeszcze nie chce w pełni wejść do mitologicznego świata i obawia się wielu stron treści, to wszak bardziej przystępna forma dla tych, co dopiero zaczynają czytelniczą przygodę. Jest również dobry dla tych czytelników, co chcą na szybko przypomnieć sobie o wydarzeniach z jednej części na chwilę przed rozpoczęciem lektury kolejnej. Ja jednak zauważam w niej kilka wad, ponieważ najbardziej w serii o Percym zwracam uwagę na historię. W komiksie przedstawiono tylko najważniejsze wydarzenia, na czym cała historia niezwykle cierpi (wszak skrócenie ponad trzysta stronnicowej książki do nie mała stu, jest dosyć trudnym wyzwaniem). Czytelnik nie znający materiału źródłowego może odnieść wrażenie, że ogląda powieść graficzną, w której ktoś wyrwał kilka ważnych stron. W tak krótkiej powieści ciężko jest pokazać motywacje postaci i odpowiednio wykreować mitologiczny świat bogów i herosów, a sama intryga dość szybko zostaje rozwiązana nie dając czytelnikowi nawet chwili na zastanowienie się nad motywacjami bohaterów i dojścia do wniosku kto może stać za tą całą zagadką. Nie do końca również podobała mi się kreska, bo choć w pewnym sensie była przyjemna, idealna dla młodszego czytelnika, była również zbyt uproszczona powodując wiele dziwnych i niepokojących asymetrii w twarzach herosów (i nie tylko). Tło także nie zostało dobrze zarysowane i po prostu sam komiks wygląda jakby był z lekka niedopracowany. Na jego stronach nie czuć klimatu, tak charakterystycznego dla tej opowieści o herosach i bogach greckich. Nie wątpię, że może on się podobać, dla mnie był świetny jako uzupełnienie całości, jednak na pewno do niego nie powrócę, o wiele bardziej podoba mi się materiał źródłowy.
LosingHope - awatar LosingHope
Gone. Zniknięcia Michael Grant
Gone. Zniknięcia
Michael Grant
Pomysł, by zostawić dzieci same sobie w świecie bez dorosłych, okazał się bardzo trafiony. Historia wciąga bez reszty już od pierwszych stron. W jednej chwili wszyscy w wieku 15 lat i więcej znikają. Robią po prostu „puf”, wyparowują. I co ważne, autor świetnie przemyślał konsekwencje takiego zdarzenia. Ktoś prowadził samochód? Auto jedzie dalej. Włączona kuchenka gazowa? Pojawia się pożar. Niemowlaki, małe dzieci i zwierzęta zostają pozostawione same sobie. Od razu pojawia się masa pytań i nic w tym dziwnego. Jak nad tym wszystkim zapanować? Jak przetrwać? Jak się zorganizować? Tak jak wśród dorosłych, tak i tutaj — są dzieci bardziej ogarnięte, inteligentne, ale też takie, które kompletnie sobie nie radzą. Jedno jest pewne: chaos jest nieunikniony. Na pierwszy plan wysuwa się Sam, chłopak, który w przeszłości dokonał bohaterskiego czynu i dzięki temu staje się naturalnym liderem. Problem w tym, że sam nie czuje się na siłach, by dźwigać tak ogromną odpowiedzialność. W jego cieniu szybko wyrastają ci, którzy chcą wykorzystać sytuację: łobuziaki i agresorzy zaczynają przejmować władzę nad słabszymi. Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, gdy pojawia się grupa z innej szkoły, przekonana o swojej wyższości i gotowa wprowadzić niemal totalitarne rządy, zwłaszcza że niektórzy z nich posiadają nadnaturalne moce. Te zdolności pojawiają się zresztą u wielu dzieci, w tym u Sama, ale są trudne do kontrolowania i często niebezpieczne. Do tego dochodzą mutujące zwierzęta, które stają się coraz groźniejsze oraz nieznane zło czające się w ciemności. Strach, brak doświadczenia i ludzka podłość prowadzą do narastającego chaosu, przemocy, a nawet śmierci. Z każdą stroną coraz mocniej odczuwa się klimat beznadziei. Ta książka pokazuje, jak cienka jest granica między porządkiem a całkowitym rozpadem społeczeństwa. Jestem ciekawa jak potoczą się ich dalsze losy, co nowego autor przedstawi w kolejnych tomach i czy na końcu dowiemy się kto lub co stoi za tą dziwną sytuacją.
paulynn-czyta - awatar paulynn-czyta
oceniła na84 dni temu

Cytaty z książki Klątwa Tytana

Nawet najdzielniejszym zdarza się upadek.

Nawet najdzielniejszym zdarza się upadek.

Rick Riordan Klątwa Tytana Zobacz więcej

Najniebezpieczniejszymi wadami są te, które w umiarze są dobrem.

Najniebezpieczniejszymi wadami są te, które w umiarze są dobrem.

Rick Riordan Klątwa Tytana Zobacz więcej

-Inteligentny człowiek zawsze znajdzie inne wyjście.

-Inteligentny człowiek zawsze znajdzie inne wyjście.