Złodziej Pioruna

Okładka książki Złodziej Pioruna autora Rick Riordan, 9788367071956
Okładka książki Złodziej Pioruna
Rick Riordan Wydawnictwo: Galeria Książki Cykl: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy (tom 1)
The Lightning Thief

00:00 /00:00

Kup Złodziej Pioruna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złodziej Pioruna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złodziej Pioruna

Po latach odkładania tej książki bo "jest dla dzieci" mogę tylko powiedzieć, że to były najgłupsze myśli. W porównaniu do pierwszej części HP tutaj ani przez chwilę nie poczułem, że autor pisze dla dziecka, któremu trzeba wszystko tłumaczyć. Świetny świat, genialni bohaterowie i mimo tego, że zakończenie znałem przez filmy i serial tak dalej czytało się świetnie.

Super seria! Kocham ją ❤️

Super seria! Kocham ją ❤️

Czuję, że jestem jedną z nielicznych osób, która do tej pory ani razu nie zetknęła się z tą historią 🫣. Nie wiem jakim cudem tak to wyszło.

Historia Percy'ego już od pierwszych stron mnie zaciekawiła. Mimo, że ja od zawsze mam spinę z wszelką mitologią (ponieważ nie potrafię zapamiętać ani odróżnić tych wszystkich Bogów) to naprawdę książka mi się spodobała. Dzięki niej wręcz można powiedzieć, że polubiłam tą dziedzinę literatury (jeśli oczywiście można określić w ten sposób mitologie). Uwielbiam to, jak autor cudownie połączył ją z rzeczywistością XXI wieku.

Sami bohaterowie także zaskoczyli mnie dosyć pozytywnie. Tytułowy bohater był moim zdaniem cudowny. Uwielbiam jego poczucie humoru! Podobnie mam w sumie z Grover'em, który przez większość pierwszego tomu dawał mi vibe takiego grupowego śmieszka. Annabeth natomiast moim zdaniem nie wyróżniała sie niczym szczególnym i mam do niej neutralne nastawienie. Kto wie, może w pozostałych tomach bardziej ją polubie?

Styl pisanka autora mega mi się podobał. Był lekki, przyjemny, i mogę chyba nawet stwierdzić, że dosyć młodzieżowy. Czytało mi się książkę naprawdę szybko, chociaż zeszło mi nad nią kilka dni (przede wszystkim z winy szkoły),chociaż zbytnio tego nie odczułam. Zapewne w wakacje byłaby to powieść na jeden, cudowny wieczór.

Oczywiście planuje kontynuować tą serię. Jestem bardzo ciekawa czym autor postanowi zaskoczyć nas w dalszych przygodach Percy'ego.

Nie daje jednak maksymalnej oceny z tego prostego powodu, że już niekoniecznie pamiętam, jak wygląd początek książki. Sądze, że ta historia nie pozostanie w mojej pamięci na dłuższy czas, lecz i tak będę ją wspominać z uśmiechem. Może kiedyś ponownie po nią sięgnę?

27920 użytkowników ma tytuł Złodziej Pioruna na półkach głównych
8512 użytkowników ma tytuł Złodziej Pioruna na półkach dodatkowych