No więc dobrze

Let It Come Down
2015-09-24
2011-09-13
Jerzy Łoziński

Kup No więc dobrze w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki No więc dobrzei

Tanger – piętro niżej od piekła

4784 277 108

Oceny książki No więc dobrze

OPINIE i DYSKUSJE o książce No więc dobrze

No więc dobrze....moja niska ocena wynika, że książka okazała się nudna. Może najpierw o plusach. Ładny język literacki. Naprawdę czytało się dobrze. Drugi plus to opisy Tangeru.
Minusy dotyczą fabuły, która jest nijaka, totalnie zmarnowny potencjał. Nic się nie dzieje, co by pochłaniało czytelnika. Do sięgnięcia po książkę skusił mnie intrygujący opis wydawcy. Tylko nic się nie zgadza. I tak:

"Nelson daje się uwieść mrocznej stronie marokańsko-międzynarodowej wówczas metropolii, ulegając panującym w mieście dekadenckim nastrojom."

Owszem jest przeważający opis notorycznych spotkań między bohaterami. Dotyczące bardziej wzajemnej fascynacji. Naprawdę połowa książki tego dotyczy i nic się nie dzieje takiego kontrowersyjnego. Wręcz bym nawet powiedział, że grupa tych dekadeckich bohaterów ukazana jest ze swoimi ówczesnymi, europejakimi przywarami, wadami, zachciankami. A główny bohater dla mnie to po prostu głupol.

"Zadymione haszyszem nocne bary, pełne brudu domy publiczne, nielegalne pokazy erotycznych filmów, podejrzani biznesmeni, arystokraci prawdziwi i udawani, prostytutki przeróżnych narodowości – przed piekłem Tangeru trudno uciec."

Chyba czytałem inna książkę. Przygoda z haszyszem dotyczy dosłownie dwóch zdarzeń i opisuje upojne doznania bohaterów. Osobiscie uważam, że bardzo adekwatnie opisane i ukazujące ostateczną szkodliwość tego typu środków. Nielegalne pokazy filmów erotycznych? Wzmianka na pół strony bez szczegółów, opisów. Domy publiczne?. Jeden bar z dziewczynami do towarzystwa, ot co i wcale nie opisany jako brudne i obrzydliwe miejsca jak na tamte czasy. Prostytuki chyba jedna, biznesmeni oszuści to wątek bardzo ubogi.

"Zdeterminowany, aby odnaleźć się w swoim nowym życiu, Nelson niepostrzeżenie zostaje wciągnięty w wir coraz bardziej złowrogich wydarzeń, z którego, wydaje się, nie ma ucieczki…"

Tak bardzo zdeterminowany, że więcej w nim paranoi i strachu niż logicznego myślenia. Akcja jak na grzybobraniu.

I jeszcze te tagi pod książka. Kazirodztwo???? To ja się pytam gdzie w książce jest o kazirodztwie?. Ja chyba nie doczytałem. Upadek cywilizacji - chyba europejskiej i amerykańskiej, bo akurat swiat arabski wydał mi się normalny bez przejaskrawień. I tag narkotyki, to tak samo jakby powiedzieć, że w Boliwii żując liscie koki, mieszkańcy się narkotuzują.

Dobra ksiazka, ostatni rozdział jest męczący ale pokazuje szalenstwo i własciwe oblicze tego miejsca i tych ludzi, nudne sa te rozwazania o pustce egzystencjonalnej bohatera, grafomanskie.
Intryga obyczajowo społeczna bardzo fajna, to jak rozwija sie postac tego Thamiego czy Daisy.
Tak jak w poprzedniej ksiazce autora tutaj taz dochodzi do transgresji i nastepuje ona gwaltownie i burzliwie ale czy ma jakis wiekszy sens? raczej nie.
Tutuł ksiazki zle przetumaczony powinno byc raczej "Niech pada".

Ta powieść jest jak męczący sen. Duszny, niepokojący, w którym chcesz coś zrobić, a nie możesz, bo niosą cię wydarzenia. Nie masz nad nimi kontroli a są coraz bardziej niepokojące. Tak miał właśnie główny bohater.
Książka klimatyczna, nastrojowa, miejscami fantasmagoryczna. Tanger tuż po II wojnie światowej i zagubiony w nim młody Amerykanin. Dobrze napisana. Warto przeczytać.

155 użytkowników ma tytuł No więc dobrze na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł No więc dobrze na półkach dodatkowych

Paul Bowles
Paul Bowles
Pisarz, kompozytor i podróżnik, jedna z najbardziej fascynujących postaci kultury amerykańskiej dwudziestego wieku. Urodził się w 1910 roku w Nowym Jorku, w dzielnicy Queens, ale większość życia mieszkał w Maroku, w Tangerze. Już jako nastolatek, nie mówiąc nikomu o swoich planach, wyruszył w podróż do Paryża. W 1931 roku wraz ze swoim nauczycielem kompozycji, Aaronem Coplandem, po raz pierwszy odwiedził Maroko. Początkowo znany był jako kompozytor – tworzył muzykę kameralną, pieśni i muzykę teatralną (m.in. do sztuk Tennessee Williamsa). W 1938 roku ożenił się z pisarką Jane Auer. Po wojnie para osiedliła się w Tangerze (mimo że oboje utrzymywali głównie homoseksualne relacje, byli oddanymi przyjaciółmi). Od tego czasu Bowles skupił się przede wszystkim na pisaniu. Jego debiutancka powieść „Pod osłoną nieba”, zainspirowana podróżami przez Saharę, w 1950 roku dostała się na listę bestsellerów New York Timesa; po latach została przeniesiona na wielki ekran przez Bernarda Bertolucciego. Paul Bowles jest autorem jeszcze trzech powieści, licznych opowiadań, tekstów podróżniczych i przekładów, w szczególności twórców marokańskich (m.in. Mohammeda Mrabeta). Zmarł w Tangerze w 1999 roku.

Cytaty z książki No więc dobrze