Ponad światem

Up Above the World
2014-08-27
2014-08-27
Michał Juszkiewicz

Kup Ponad światem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ponad światem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ponad światem

Trzeba chwili cierpliwości, aby zacząć się orientować, że coś jest grubo nie tak z położeniem państwa Slade. Nie powiem, lont w tym dynamicie jest długi, ale eksplozja konkretna.

Nikt tak jak Bowles nie opisuje stanu drogi, bycia w podróży. To zawsze jest takie dziwne, nierealne uczucie, trochę jak sen, trochę jak mgła, upalny dzień, który sprawia, że trudniej złapać oddech, nawet gdy świat wokół zachwyca. I taka jest ta powieść. Mgła dziwności otula bohaterów, bo przecież są w podróży bezbronni, pozbawieni rodzimego kontekstu, zdani na tych, których po drodze spotkają, wystawieni na widok. A w podróży można spotkać zarówno tych dobrych, jak i złych, a wszyscy się uśmiechają...Bowles opisuje ten stan perfekcyjnie, powoli, nie spieszy się. Pozwala czytelnikowi poczuć tę podróż i mgłę dziwności, aż po sam koniec...

1949

Wszystko w tej książce jest dziwne.
Doktor Slade i jego młoda żona udają się w podróż po Ameryce Środkowej. Dziwne to małżeństwo. Dzieli ich znaczna różnica wieku i jakby ciągła rywalizacja. Tak jakby jedno drugiemu coś chciało udowodnić. Ona, że jest odważniejsza niż jest. On, że jest młodszy niż jest.
Zachwycają ich okoliczności przyrody.
Stopniowo jednak podróż zamienia się w koszmar.
Osaczają ich okoliczności, przyroda, nowi znajomi, sytuacje, nietypowe choroby.
Stopniowo, jakby znikąd, ekscytująca wycieczka staje się walką o przeżycie i to z nie do końca uświadomionym wrogiem.

Ciekawy jest styl pisarski Paula Bowlesa: oszczędny, wyrafinowany, zamierzona tajemniczość wprowadza poczucie zagrożenia, które powoli narasta. Akcja wciąga i trzyma w napięciu, ale czegoś jej jednak brakuje.
Para głównych bohaterów nie wzbudza sympatii, a niektóre postacie są bardzo irytujące.
Na plus mogę zaliczyć fascynujące opisy przyrody.

Mam jeszcze w biblioteczce najbardziej znaną powieść pisarza "Pod osłoną nieba". Może ta okaże się lepsza.

Wszystko w tej książce jest dziwne.
Zachwycają ich okoliczności przyrody.
Stopniowo jednak podróż zamienia...

283 użytkowników ma tytuł Ponad światem na półkach głównych
63 użytkowników ma tytuł Ponad światem na półkach dodatkowych

Paul Bowles
Paul Bowles
Pisarz, kompozytor i podróżnik, jedna z najbardziej fascynujących postaci kultury amerykańskiej dwudziestego wieku. Urodził się w 1910 roku w Nowym Jorku, w dzielnicy Queens, ale większość życia mieszkał w Maroku, w Tangerze. Już jako nastolatek, nie mówiąc nikomu o swoich planach, wyruszył w podróż do Paryża. W 1931 roku wraz ze swoim nauczycielem kompozycji, Aaronem Coplandem, po raz pierwszy odwiedził Maroko. Początkowo znany był jako kompozytor – tworzył muzykę kameralną, pieśni i muzykę teatralną (m.in. do sztuk Tennessee Williamsa). W 1938 roku ożenił się z pisarką Jane Auer. Po wojnie para osiedliła się w Tangerze (mimo że oboje utrzymywali głównie homoseksualne relacje, byli oddanymi przyjaciółmi). Od tego czasu Bowles skupił się przede wszystkim na pisaniu. Jego debiutancka powieść „Pod osłoną nieba”, zainspirowana podróżami przez Saharę, w 1950 roku dostała się na listę bestsellerów New York Timesa; po latach została przeniesiona na wielki ekran przez Bernarda Bertolucciego. Paul Bowles jest autorem jeszcze trzech powieści, licznych opowiadań, tekstów podróżniczych i przekładów, w szczególności twórców marokańskich (m.in. Mohammeda Mrabeta). Zmarł w Tangerze w 1999 roku.

Cytaty z książki Ponad światem

Dodaj cytat z książki Ponad światem