Oscar et la dame rose

Okładka książki Oscar et la dame rose autora Éric-Emmanuel Schmitt, 9782226135025
Okładka książki Oscar et la dame rose
Éric-Emmanuel Schmitt Wydawnictwo: Albin Michel literatura piękna
2005-01-01
2005-01-01
francuski

Kup Oscar et la dame rose w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oscar et la dame rose

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oscar et la dame rose

„Oskar i pani Róża” to poruszająca i głęboko refleksyjna opowieść o chłopcu zmagającym się z ciężką chorobą. Autor w prosty, ale niezwykle sugestywny sposób ukazuje emocje dziecka, które próbuje zrozumieć sens życia i śmierci. Relacja między Oskarem a panią Różą jest pełna ciepła, humoru i mądrości, co nadaje książce wyjątkowy charakter. Krótka forma utworu sprawia, że historia jest intensywna i pozostaje w pamięci na długo. To książka, która skłania do zadumy i uczy, jak doceniać każdy dzień.

w sumie wciągające

w sumie wciągające

Przeczytałam to jako lekturę szkolną i uważam że powinno być więcej takich lektur. Nie była nudna, co sprawiło że bardzo szybko ją przeczytałam, i była również wartościowa co pomogło pewnie każdemu kto to przeczytał w zrozumieniu z czym się wiąże śmierć i zachowania Oskara przez całą książkę.

68887 użytkowników ma tytuł Oscar et la dame rose na półkach głównych
13680 użytkowników ma tytuł Oscar et la dame rose na półkach dodatkowych

Éric-Emmanuel Schmitt
Éric-Emmanuel Schmitt
Francuski dramaturg, eseista i powieściopisarz, z wykształcenia filozof. Swoją pierwszą powieść napisał w wieku 11 lat. Uczęszczał do École Normale Supérieure, jednej z przodujących francuskich uczelni humanistycznych. Zdobył tam najbardziej prestiżowy z francuskich certyfikatów nauczycielskich oraz doktorat z filozofii. Na świecie jest znany głównie jako twórca teatralny. Pierwszym krokiem do sławy była sztuka „Don Juan on Trial” wystawiona w 1991 roku i następnie wspierana przez Royal Shakespeare Company. Następna sztuka, „The Visitor” z 1993 roku, była triumfem, który przyniósł autorowi trzy Molièry (dla najlepszego aktora, odkrycia teatralnego i przedstawienia). Sztuka była tłumaczona i wystawiana na całym świecie. Wersja muzyczna została przygotowana przez Théâtre Impérial de Compiègne i wystawiana w Operze Londyńskiej. Po dwóch sukcesach Schmitt porzucił pracę wykładowcy filozofii na Uniwersytecie w Savoir, aby zostać pisarzem pełnoetatowym. Następnym osiągnięciem stała się sztuka Enigma Variations, uznawana za najbardziej popularną pracę Schmitta na świecie. W ciągu zaledwie dekady stał się jednym z najpoczytniejszych francuskojęzycznych autorów na świecie. Jego książki tłumaczone są na 35 języków, a sztuki wystawiane w ponad czterdziestu krajach. Książki Schmitta w większości bazują na sztukach teatralnych o tych samych tytułach.

Cytaty z książki Oscar et la dame rose