Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji

Okładka książki Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji autora Witold Szabłowski, 9788375367270
Okładka książki Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji
2010-09-01

Kup Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji

Zastanawiałem się czy ma jakikolwiek sens czytanie tej książki w roku 2025, po ponad dekadzie od wydania. Ta książka patrzy na mnie od lat z półki i stwierdzilem, ze zaryzykuję okazała sie być jednak duzo bardziej uniwersalna, niż zakładałem. Miejscami straszna (historia dwóch sexworkerek),podbudowująca (walka o prawa lgbt),przerażająca (reportaż o zabójstwach kobiet ze względu na religie),ale przede wszystkim ciekawa. Dowiedziałem sie masy rzeczy na temat tego kraju, który od zawsze stoi w rozkroku pomiędzy wschodem a zachodem. Kraju, który miał niełatwą historię i dodatkowo trudne położenie geograficzne. Pozwala lepiej zrozumieć dlaczego wyborcy wybierają Erdogana, nawet za cenę ograniczeń i pogrążania się w totalitaryzm.

Moje wcześniejsze spotkanie z tym autorem było średnie, więc zaskoczenie jest tym większe. To naprawdę dobry, choć dość krótki reportaż o Turcji, jej autorytetach, dualizmie, mentalności społeczeństwa i problemach. Nie zawsze łatwy, ale czytało się szybko i przyjemnie. A wcześniej nawet nie byłam zbyt zainteresowana tematem Turcji! Po tym reportażu mam ochotę na więcej, a to chyba najlepsza recenzja.

Dobry reportaż (tradycja w Czarnym) na temat Turcji, a może bardziej na temat Turków. Spora część książki poświęcona jest historii (Ataturk, mesjanizm, polityka na przełomie XX/XXI wieku). Te rozdziały są napisane poprawnie, bez większych błędów i nadinterpretacji i z dużą swobodą. Druga strona książki to reportaże obyczajowe. I tutaj niestety jest nierównie. Niektóre z nich, jak choćby o honorowych zabójstwach kobiet, są niezwykle odkrywcze. Inne są z kolei zbyt emocjonalne i pisane pod tezę. Jako przykład można podać rozdział o uchodźcach, który w swoich tezach już się zdewaluował.

3990 użytkowników ma tytuł Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji na półkach głównych
571 użytkowników ma tytuł Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji

Okładka książki Europa. Opowieści podróżne Anna Arno, Dorota Chojnowska, Piotr Jagielski, Jarosław Klejnocki, Marcin Kydryński, Robert Makłowicz, Jarosław Mikołajewski, Katarzyna Nizinkiewicz, Marek Pernal, Małgorzata Rejmer, Michał Rusinek, Andrzej Stasiuk, Witold Szabłowski, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Paulina Wilk
Okładka książki Wyspa. Opowieści podróżne Anna Arno, Tomasz Dostatni OP, Szymon Hołownia, Grzegorz Kapla, Andrzej Meller, Jarosław Mikołajewski, Arun Milcarz, Piotr Milewski, Michał Olszewski, Aleksandra Pawlicka, Marek Pernal, Wojciech Ponikiewski, \\Robb\\ Maciąg Robert, Witold Szabłowski
Witold Szabłowski
Witold Szabłowski
Witold Szabłowski – reporter i scenarzysta. Jego książki wydawane są na czterech kontynentach. Zbiór reportaży o Turcji pt. "Zabójca z miasta moreli" (2010) uznano za jedną z najważniejszych książek opublikowanych w USA w 2013 roku. "Tańczące niedźwiedzie" zostały nazwane przez amerykańskich krytyków perłą, a Szabłowski mistrzem opowieści. Reportaż "Jak nakarmić dyktatora" (W.A.B. 2019) wydał największy światowy wydawca – Penguin Random House. Prawa do serialu na jego podstawie sprzedano do Hollywood. Książka została także uhonorowana prestiżową Nagrodą Gourmand World Cookbook Award dla najlepszych tytułów kulinarnych na świecie. Jej pirackie wydanie ukazało się nawet w Islamskiej Republice Iranu.

Cytaty z książki Zabójca z miasta moreli. Reportaże z Turcji