20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusza Szczygła
Oto Polska:
* proboszcz z HIV,
* pluton ZOMO, który strzelał w "Wujku";
* dwie matki i poczęte przez nie dziecko;
* student Rydzyka, który uciekł ze szkoły;
* Sprawiedliwi ratowali Żydów, a teraz się wstydzą sąsiadów;
* dumny homofob udziela wywiadu;
* przemycali kokainę w żołądkach, żeby spłacić czynsz
26 (a nawet więcej) historii, zapisanych przez najlepszych polskich reporterów.
To mój osobisty wybór reportaży o tym, gdzie zaczęła się i dokąd doszła nowa Polska. Nie ta, którą widzimy w Sejmie, ani ta z pierwszych stron gazet. Raczej Polska, która musiała ‘mentalność sobie w jeden dzień zrobić’.
Mariusz Szczygieł
Wśród autorów: Irena Morawska, Joanna Sokolińska, Joanna Wojciechowska , Karol Podgórski, Włodzimierz Nowak , Wojciech Staszewski, Edyta Gietka, Ewa Winnicka, Witold Szabłowski, Marcin Kołodziejczyk, Anna Fostakowska, Wojciech Bojanowski, Paweł Piotr Reszka, Jacek Antczak, Artur Pałyga, Lidia Ostałowska, Tomasz Kwaśniewski, Katarzyna Surmiak-Domańska, Paweł Smoleński, Jacek Hugo-Bader, Grzegorz Sroczyński, Wojciech Tochman, Mariusz Szczygieł. Ilustracje i projekt okładki: grupa Twożywo
Kup 20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusza Szczygła w ulubionej księgarni
Oceny książki 20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusza Szczygła
3197 użytkowników ma tytuł 20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusza Szczygła na półkach głównych- Przeczytane 1 612
- Chcę przeczytać 1 534
- Reportaż 54
- Literatura faktu 25
- 2013 15
- Reportaże 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce 20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusza Szczygła
Szczygieł zebrał 23 najlepszych polskich reportażystów – nazwiska takie jak Witold Szabłowski, Paweł Reszka, Wojciech Tochman, Ewa Winnicka – i powiedział im: dajcie mi swoje najlepsze teksty o Polsce, która musiała "mentalność sobie w jeden dzień zrobić". Wyszło 27 reportaży (a nawet więcej, bo są komentarze, przypisy, dodatki). To jest osobisty wybór Szczygła – nie akademicka analiza, tylko instynkty reportera, który pisze o tym, co go porusza.
Jakie historie tam są?
Proboszcz z HIV. Żołnierze ZOMO, którzy strzelali w kopalni Wujek. Dwie kobiety, które są matkami jednego dziecka. Student uciekł ze szkoły Rydzyka. Sprawiedliwi, którzy ratowali Żydów, a teraz się wstydzą swoich sąsiadów. Dumny homofob, który zgodził się na wywiad. Przemytnicy kokainę łykali w żołądkach, żeby spłacić czynsz.
To nie są gładkie opowieści. To są rzeczy, które zdarzały się naprawdę, zapisane przez ludzi, którzy wiedzą, jak się robi reportaż – czyli jak słuchać, jak patrzeć i jak tego nie zmyślać.
Co jest genialne?
Różnorodność: Są tu sprawy ciężkie – religia, seks, polityka, zbrodnia – i zarazem lekkie, jak fenomen disco polo. To nie jest monotonna całość, to jest mozaika Polski, która drży ze zmian.
Portret epoki: Dopiero po przeczytaniu całej książki widzisz obraz – Polska w czasach, kiedy wychodzi z cienia komunistycznej dyktatury i walczy sama ze sobą. Groteskowo, boleśnie, czasami śmiesznie.
Śmiałość wyboru: Tekst o homofobii, tekst o aborcji, tekst o HIV – to były kontrowersyjne tematy kilka lat temu. Szczygieł nie schodzi z drogi. To jest książka dla ludzi, którzy chcą patrzeć na rzeczywistość, a nie na to, co się słusznie mówi w salonie.
Jakość pisania: Wszyscy ci reportażyści piszą dobrze. Nie nudno. Czytasz „z zapartym tchem". To nie są artykuły prasowe, to są opowieści.
A co słabe?
Tu trzeba być szczery. Nie wszystkie reportaże są równie ważne. Są dwa-trzy teksty, które czytasz bez większego zainteresowania – rzeczy, które już znałeś albo które po prostu cię nie tykają. Antologia to nie perfekcja, to jest wybór. Czasami nie trafia.
Druga sprawa: jeśli już przeczytałeś trochę reportażu Szczygła albo tych autorów – część tekstów się powtarza w różnych zbiorach. To nie jest nowość, tylko ponowna publikacja.
Dla kogo?
Jeśli chcesz rozumieć, skąd się bierze polska mentalność: To jest obowiązkowa lektura. Nie będzie Ci wszystko jasne po pierwszym przeczytaniu – będziesz musiał o tym myśleć. Ale to właśnie o tym chodzi.
Jeśli tworzysz content, robisz reportaże, podcasty: To jest tutorial – jak się słucha ludzi, jak się opisuje rzeczywistość, jak się buduje opowieść, która liczy się.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana w ramach wyzwania czytelniczego na sierpień 2025.
Książka przeczytana w ramach wyzwania czytelniczego na sierpień 2025.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReportaże takie sobie, nie było w nich nic odkrywczego, czytałam raczej z nudów i dla estetyki słownej autora.
Zbiór rewelacyjny!
Zbiór rewelacyjny!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór wspaniałych reportaży - czyta się z zapartym tchem. Według mnie pozycja obowiązkowa dla fanów reportażu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem zdziwiony tym wyborem reportaży są dobre choć wolę antologie polskiego reportażu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo cenię sobie Pana Szczygła i wiedziałam, że na tej antologii się nie zawiodę. Cześć reportaży już znałam, ale wróciłam do nich z przyjemnością. Można powiedzieć, że cześć z nich jest kontrowersyjnych, a na pewno były takie jeszcze nawet kilka lat temu. Bardzo polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZłoto!
Złoto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór arcyciekawy, czerpiący z dorobku wielu uznanych dziennikarek i dziennikarzy kraju. Przypomina mozaikę, bo choć każdy z reportaży jest ciekawy, to dopiero po odłożeniu antologii na półkę, po „przetrawieniu” przeczytanych tekstów, pojawia się obraz Polski w niezwykle trudnych czasach wychodzenia z długiego cienia rządów komunistycznej dyktatury. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że pierwsze dwie dekady wolności to czasy w znacznym stopniu groteskowe.
Zbiór arcyciekawy, czerpiący z dorobku wielu uznanych dziennikarek i dziennikarzy kraju. Przypomina mozaikę, bo choć każdy z reportaży jest ciekawy, to dopiero po odłożeniu antologii na półkę, po „przetrawieniu” przeczytanych tekstów, pojawia się obraz Polski w niezwykle trudnych czasach wychodzenia z długiego cienia rządów komunistycznej dyktatury. Nie mogę oprzeć się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem i nic nie pamiętam. Może muszę zmądrzeć.
Przeczytałem i nic nie pamiętam. Może muszę zmądrzeć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle ciekawy wybór reportaży z okresu początków transformacji ustrojowej aż do pierwszej dekady lat dwutysięcznych.Tematyka jest bardzo różnorodna, ciężka,poruszająca kwestie aborcji, sumienia, homoseksualizmu poprzez społeczno-polityczne problemy tamtych czasów,kończąc na całkiem lekkiej jak fenomen disco polo.Na mnie szczególnie wrażenie zrobił reportaż Wojciecha Tochmana ,, Wściekły pies"".
Niezwykle ciekawy wybór reportaży z okresu początków transformacji ustrojowej aż do pierwszej dekady lat dwutysięcznych.Tematyka jest bardzo różnorodna, ciężka,poruszająca kwestie aborcji, sumienia, homoseksualizmu poprzez społeczno-polityczne problemy tamtych czasów,kończąc na całkiem lekkiej jak fenomen disco polo.Na mnie szczególnie wrażenie zrobił reportaż Wojciecha...