Krąg

- 2013-05-07
- 2013-05-07
- 2012-10-08
- Monika Szewc-Osiecka
Wystarczył jeden telefon i jeden enigmatyczny e-mail, aby komendant Martin Servaz został wciągnięty w wir mrocznego śledztwa, w którym musi stawić czoło demonom przeszłości i poczuć ból dawno zabliźnionych ran. W Marsac zostaje zamordowana jedna z wykładowczyń; kilka dni później ginie hodowca psów, rozszarpany przez własne zwierzęta. Co łączy te dwa zdarzenia? Kto i dlaczego rozpętał w tym cichym uniwersyteckim miasteczku szaleństwo śmierci? Czyżby to było dzieło zbiegłego przed dwoma laty seryjnego mordercy?
Po ogromnym sukcesie przetłumaczonego na wiele języków "Bielszego odcienia śmierci" Bernard Minier, specjalista od mrocznych, przytłaczających klimatów, po raz kolejny zmusza czytelnika, by skonfrontował się ze swymi ukrytymi lękami i zdał sobie sprawę, że pozornie spokojne życie może niespodziewanie zmienić się w prawdziwy koszmar.
Kup Krąg w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Krąg
W kręgu tajemniczych zgonów
Wtedy zauważyłem lalki: unosiły się na wodzie plecami do góry, jak Iris, jak ona martwe. Jak martwe małe dziewczynki.*
Uważnym czytelnikom mojego bloga ów cytat może wydawać się znajomy, nawet jeśli nie zerkną poniżej na przypis… A temu, komu te słowa nic nie mówią, śpieszę z informacją, że pochodzą one z książki A. Hilla pt. Lato martwych zabawek. Pamiętam, że ten cytat mnie urzekł… Ma w sobie wzbudzającą strach magię… Kończąc tamtą lekturę, w żadnym wypadku nie spodziewałam się, że niemal identyczna scena, z lalkami pływającymi w przydomowym basenie, jeszcze do mnie powróci. A jednak!
Pojawia się ona w powieści Barnarda Miniera, noszącej tytuł „Krąg”, z tą różnicą, że tu pozycja lalek jest inna – z szeroko otwartymi oczami patrzą na ciemniejące z każdą minutą niebo. Zupełnie jakby czuły i nie dowierzały, że ich właścicielki już nie ma. A była nią Claire Diemar – trzydziestodwuletnia wykładowczyni w Marsac. Martwą kobietę w przerażających okolicznościach odnajduje jej uczeń. Nikogo więc nie dziwi, że to właśnie on zostaje głównym podejrzanym w sprawie… Mija kilka dni od tego tragicznego wydarzenia, a miejscowość obiega informacja o tragicznej śmierci hodowcy psów, który posłużył za pożywienie swoim wygłodniałym podopiecznym… Czy te dwie tragedie coś łączy? Sprawę bada komendant Martin Servaz. Jednak to śledztwo będzie jednym z trudniejszych w karierze stróża prawa – nie tylko ze względu na okoliczności morderstwa, ale także życie osobiste Servaza.
Jak ujawnia to powyższy zarys fabuły, raczej nie sposób się nudzić podczas tej lektury, ale czy na pewno? Mamy tutaj dwie ofiary i nader tajemnicze okoliczności zgonów. Na starcie pojawia się jeden podejrzany, potem dołącza kolejny, a zakończenie wywraca wszystko do góry nogami. Nasze podejrzenia okazują się bezpodstawne, a finał sprawy wprawia nas w niemałe osłupienie. Tak, zakończenie jest najmocniejszą stroną tej książki, ale nie jedyną. Przypadli mi do gustu jej bohaterowie – są konkretni, nieprzerysowani, mają swoje słabości tak jak inni, są po prostu ludzcy.
Sama konstrukcja powieści jest solidna, fabuła zbudowana w przemyślany sposób. Wydarzenia opisywane na początku powieści zostały naprawdę umiejętnie połączone przez autora z końcowymi – wszystko tworzy spójną i logiczną całość (dodatkowo bardzo zaskakującą!). Bardzo podobają mi się też kluczowe wydarzenia – są świetnie zaprezentowane, podnoszą ciśnienie i sprawiają, że czytelnik, śledząc losy powieściowych postaci, ma wrażenie, że ogląda na ekranie mocny thriller i to jednego z najlepszych reżyserów.
Z przykrością jednak muszę stwierdzić, że moim zdaniem niemal idealna powieść Miniera ma skazę. Podkreślam: „moim zdaniem”, bo wiem, że dla niektórych może to być kolejna zaleta książki. O co chodzi? O to, że powieść jest pisana w nieco rozwlekły sposób. Gdyby ją znacznie skrócić, to wcale nie straciłaby na swej wartości, a mielibyśmy żywsze tempo akcji.
Oczywiście nie odbieram „Kręgowi” miana wyrazistej powieści kryminalnej. Siła oddziaływania historii opowiedzianej przez Miniera jest duża. Niejeden czytelnik nabierze ochoty na sięgnięcie po kolejne tytuły tego autora – te wcześniejsze, tj. „Bielszy odcień śmierci”, jak i te, które dopiero pojawią się w przyszłości.
Ewa Szczepańska
* A. Hill, "Lato martwych zabawek", Albatros, Warszawa 2012, s. 266.
Oceny książki Krąg
- 2018 35
- Kryminał 31
- 2013 29

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krąg
Przyznam szczerze, że „Krąg” Bernarda Miniera całkowicie mnie wciągnął od pierwszych stron. Już od samego początku poczułam się jakbym była częścią tej mrocznej, górskiej scenerii, w której każda postać skrywa swoje tajemnice. Minier ma niezwykły dar budowania napięcia – takiego, które sprawia, że nie mogłam oderwać się od lektury, nawet gdy oczy mówiły „dość”.
Bohaterowie są wyjątkowo wiarygodni. Szczególnie podobało mi się, jak autor stopniowo odkrywa ich psychikę, pozwalając czytelnikowi zrozumieć, dlaczego postępują w określony sposób. Czułam przy tym dziwną mieszankę fascynacji i niepokoju – jakby ktoś szeptał mi do ucha mroczne sekrety miejscowych mieszkańców.
Najbardziej urzekła mnie atmosfera powieści. Ta zimna, śnieżna sceneria, odgłos wiatru i odległe krzyki – wszystko to sprawiało, że książka działała na wyobraźnię i emocje. Momentami bałam się tak bardzo, że musiałam odkładać książkę na kilka minut, żeby uspokoić serce.
Choć kryminały czytam od dawna, „Krąg” wyróżnia się głębią psychologiczną i nieoczywistymi zwrotami akcji. Minier doskonale balansuje między napięciem a refleksją, przez co historia nie jest jedynie serią dramatycznych zdarzeń, lecz prawdziwym doświadczeniem czytelniczym.
Podsumowując, ta książka była dla mnie prawdziwym emocjonalnym rollercoasterem – z mrocznym klimatem, inteligentną intrygą i bohaterami, którzy na długo zostają w pamięci. Jeśli ktoś szuka powieści, która wciąga, trzyma w napięciu i jednocześnie zmusza do myślenia, „Krąg” Bernarda Miniera jest idealnym wyborem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie...
Oj świetnie pisze Pan Minier , oj świetnie !!!
Super się czyta , bohaterowie prawdziwi
interesująca intryga , oderwać się nie mogę - nic dodać nic ująć.
Oj świetnie pisze Pan Minier , oj świetnie !!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper się czyta , bohaterowie prawdziwi
interesująca intryga , oderwać się nie mogę - nic dodać nic ująć.
Komendant Servaz, co prawda mocno poobijany, ale w doskonałej formie (może poza umiejętnościami posługiwania się bronią, która to umiejętność jest i będzie dla niego niedostępna). Mnóstwo tropów, jeszcze więcej bardziej czy mniej pozytywnych emocji i wciągająca akcja. Dobry kawałek literatury w tym gatunku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomendant Servaz ponownie w formie.
Komendant Servaz ponownie w formie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Krąg" Bernard Minier
I tym razem autor mnie nie zawiódł.
W swoim domu, w wannie zostaje znaleziona zamordowana wykładowczyni pobliskiej uczelni. I nie jest to "tylko" śmierci przez utopienie. Kobieta była skrępowana sznurem na całym ciele, a w usta włożono jej włączoną latarkę.
Wiele wątków pobocznych, troszkę za dużo opisów, które odrobinę rozpraszają, jednak całość robi wrażenie.
Polecam!
"Krąg" Bernard Minier
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI tym razem autor mnie nie zawiódł.
Polecam wciągająca zaskakująca fabuła , mroczny tajemniczy klimat, bardzo dobrze się czyta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW Marsac zostaje zamordowana jedna z wykładowczyń, a kilka dni później umiera hodowca psów, rozszarpany przez własne zwierzęta. Szaleństwo śmierci w małym cichym miasteczku zdaje się zataczać coraz szerszy krąg, potęgując rodzący się w oczach mieszkańców strach. Tym samym Martin Servaz zostaje wciągnięty w wir śledztwa, które będzie od niego wymagało nie tylko walki z przebiegłym mordercą, ale także z własnymi demonami z przeszłości…
„Krąg” Bernarda Miniera to drugim tom cyklu z Martinem Servazem w roli głównej i drugi, w którym autor „popisuje się” swoim kunsztem pisarskim, a ten trzeba przyznać, ma imponujący. Fabuła ponownie z resztą, jak w pierwszym tomie, jest znakomicie przemyślana, a jej akcja, kreślenie bohaterów i narracja stoją na najwyższym poziomie. Czyta się ją bardzo przyjemnie, nie zwracając uwagi na kolejne mijające minuty i godziny.
Minier znakomicie łączy ze sobą gatunki thrillera i kryminału, wplatając w nie wątek obyczajowy, który w przypadku jego powieści staje się ich doskonałym uzupełnieniem. Robi to precyzyjnie, niczym najlepszy chirurg. Nie wodzi przy tym czytelnika za nos, nie manipuluje jego emocjami podsuwając mylne tropy, nie przynudza zbędnymi opisami i sztucznymi dialogami, podnoszącymi tylko objętość książki i za to ode mnie należą się mu wielkie brawa…
W Marsac zostaje zamordowana jedna z wykładowczyń, a kilka dni później umiera hodowca psów, rozszarpany przez własne zwierzęta. Szaleństwo śmierci w małym cichym miasteczku zdaje się zataczać coraz szerszy krąg, potęgując rodzący się w oczach mieszkańców strach. Tym samym Martin Servaz zostaje wciągnięty w wir śledztwa, które będzie od niego wymagało nie tylko walki z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugą część cyklu z komendantem Servazem czytało się porównywalnie do pierwszej. Autor umiejętnie dawkuje napięcie, wprowadza czytelnika w śledztwo powoli budując atmosferę niepokoju i oczekiwania oraz nieokreślonego zagrożenia. Ciekawi bohaterowie, pełni mrocznych tajemnic. Choć kolejna sprawa wydaje się nie mieć nic wspólnego z poprzednią, gdzieś w tle czai się niebezpieczna postać seryjnego mordercy Juliana Hirtmanna. Do tego pogłębiające mroczny nastrój okolice i zamknięte społeczności. To atuty książek Miniera. Udana kontynuacja, z minimalnie przegadanym środkiem powieści. Zrekompensowane zresztą przez zaskakujący finał.
Drugą część cyklu z komendantem Servazem czytało się porównywalnie do pierwszej. Autor umiejętnie dawkuje napięcie, wprowadza czytelnika w śledztwo powoli budując atmosferę niepokoju i oczekiwania oraz nieokreślonego zagrożenia. Ciekawi bohaterowie, pełni mrocznych tajemnic. Choć kolejna sprawa wydaje się nie mieć nic wspólnego z poprzednią, gdzieś w tle czai się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinier staje się jednym z moich ulubionych pisarzy. W drugiej części cyklu o francuskim policjancie „Commandant Martin Servaz” od samego początku genialnie buduje napięcie. Nawet gdy się domyślamy co może się wydarzyć, napięcie i tak rośnie. Klimat może śmiało konkurować ze znanym z dzieł wiodących twórców mrocznych kryminałów, thrillerów i sensacji - najbardziej kojarzy mi się z „Lontano” - chyba nalepszą powieścią Jeana-Christophe Grangé'a (tego od „Purpurowych rzek”). Fabuły nie będę zdradzał - w tym kanonie im mniej wiemy przed, tym większa frajda z lektury.
Jak w każdym dobrym dziele, nawet z gatunków lżejszych i uznawanych za rozrywkowe, tak i w „Kręgu” nie brak świetnych komentarzy w tle. Szczególnie celne są te dotyczące demokracji, władzy, wyborów i innych problemów społecznych. Co ciekawe, nie było tego w pierwszym tomie, ale jest już w tym - widać, że nawet do prozy Miniera wdziera się świadomość nadchodzącej zagłady naszej cywilizcji, głównie z powodów ekologicznych. Zauważyłem to w wielu ostatnich lekturach, nawet w niemieckiej książce o psychologii i psychiatrii dziecięcej, i dziwnie nie koresponduje ten cień z tym, co widać w mediach mainstreamu, które koncentrują się na chwilowych sensacjach, jeśli nie na totalnych głupotach.
Tę powieść poznałem w formie audiobooka w interpretacji Piotra Grabowskiego. Lektor sprawił się bardzo dobrze i tylko szkoda, że nikomu nie chciało się poprawić pewnego śmiesznego, ale bardzo rzucającego się w oczy błędu. O co chodzi na pewno zauważycie, jeśli wybierzecie tę wersję zamiast drukowanej. Tłumaczenie jak najbardziej do przyjęcia i tylko szkoda, że tłumaczce nie chciało się pogłębić wiedzy na temat różnic między nabojem i pociskiem.
Myślę, że książkę można potraktować jako samodzielne dzieło, ale zdecydowanie lepiej poznawać ten cykl od początku - poszczególne powieści tworzą wyraźny ciąg wątków, a nie luźny zbiór przygód powiązany tylko osobą protagonisty. Polecam z pełnym przekonaniem
Minier staje się jednym z moich ulubionych pisarzy. W drugiej części cyklu o francuskim policjancie „Commandant Martin Servaz” od samego początku genialnie buduje napięcie. Nawet gdy się domyślamy co może się wydarzyć, napięcie i tak rośnie. Klimat może śmiało konkurować ze znanym z dzieł wiodących twórców mrocznych kryminałów, thrillerów i sensacji - najbardziej kojarzy mi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdąc za ciosem sięgnęłam po kolejną książkę Bernarda Miniera "Krąg". Śledztwo w sprawie morderstwa nauczycielki z uniwersytetu prowadzi komisarz Martin Servaz, który został poproszony o pomoc przez swoją byłą żonę o wyjaśnienie sprawy, aby uratować jej syna od oskarżeń o morderstwo.
Śledztwo ma wiele wątków i wiele osób miałoby powód aby, jego dokonać. Przez całą książkę jesteśmy wodzeni za nos, aż tu na koniec występuje wielkie bum, bum...
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚledztwo ma wiele wątków i wiele osób miałoby powód aby, jego dokonać. Przez całą książkę...