Misja Ambasadora

- fantasy, science fiction
- Trylogia Zdrajcy (tom 1)
- The Ambassador's Mission: Book One of Traitor Spy Trilogy
- 2013-01-01
- 2010-01-01
- Agnieszka Fulińska
Jako syn nieżyjącego Wielkiego Mistrza, wybawcy miasta, oraz Sonei, niegdyś dziewczyny ze slumsów, a obecnie Czarnego Maga, Lorkin musi stawić czoła dziedzictwu heroizmu i żądzy przygód. Kiedy więc Mistrz Dannyl obejmuje stanowisko Ambasadora Gildii w Sachace, Lorkin zgłasza się na jego asystenta w nadziei, że uda mu się dokonać jakichś wielkich czynów.
Kiedy nadchodzi wieść, że Lorkin znalazł się w niebezpieczeństwie, prawo zakazujące Czarnym Magom opuszczania miasta pozwala Sonei jedynie mieć nadzieję, że Dannyl pomoże jej synowi. Na dodatek Cery potrzebuje jej pomocy jak nigd dotąd: ktoś morduje Złodziei, a kiedy ofiarą pada rodzina Cery'ego, dawny przyjaciel Sonei odkrywa, że Łowca Złodziei posługuje się magią.
Albo kolejnych Złodziei zabija ktoś z Gildii, albo na ulicach Imardinu znów pojawił się dziki mag. Tym razem ma on jednak pełną kontrolę nad swoją mocą - i nie waha się uzywać jej, by zabijać.
Kup Misja Ambasadora w ulubionej księgarni
Oceny książki Misja Ambasadora
14304 użytkowników ma tytuł Misja Ambasadora na półkach głównych- Przeczytane 10 149
- Chcę przeczytać 3 918
- 2013 55

OPINIE i DYSKUSJE o książce Misja Ambasadora
Interesująca książka fantastyczna.
Interesująca książka fantastyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrylogia Zdrajcy z pozoru nie wydawała się zaczynać interesująco.. zmieniło się to po kilku pierwszych rozdziałach. Chciałabym, żeby ta seria nigdy się nie kończyła, chociaż zdecydowanie tęsknię za bohaterami z Trylogii Czarnego Maga. :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako wierny czytelnik Trudi Canavan, miałem wobec „Misji Ambasadora” spore oczekiwania – i nie zawiodłem się. Autorka po raz kolejny zabrała mnie do świata Kyralii z charakterystycznym dla siebie wyczuciem emocji, intryg i magii. To było jak powrót do starych znajomych… ale z zupełnie nową historią.
Bardzo podoba mi się, jak Canavan rozbudowuje świat – już nie tylko Gildia i Imardin, ale też zupełnie inna kultura, mentalność i podejście do magii.
„Misja Ambasadora” to nie tylko kontynuacja, ale też nowy początek. Są tu intrygi, tajemnice, szczypta romansu, a wszystko to splecione w sposób, który tylko Canavan potrafi ogarnąć tak sprawnie i z wyczuciem.
Czuję, że to dopiero rozgrzewka przed czymś większym. Po kolejny tom sięgnę bez wahania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podoba mi się, jak Canavan rozbudowuje świat – już nie tylko Gildia...
Książka dobrze się zapowiada. Słabsza niż Trylogii Czarnego Maga, ale może się rozkręci, dajemy szansę i lecimy do następnego tomu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać - po lekturze "Trylogii Czarnego Maga" nie zostałam ogromną fanką stylu Trudi Canavan. Sięgając po kolejne książki liczyłam przede wszystkim na lekką, niewymagającą rozrywkę i szybką lekturę. W "Misji ambasadora" otrzymujemy oczywiście to, o czym wspomniałam wyżej, ale też potężną dawkę nudy... Ani kulisy ustawodawstwa Gildii, ani podróż po egzotycznej Sachace, ani nawet porachunki Złodziei nie przykuły mojej uwagi; postacie są jeszcze bardziej proste i słabo opisane niż w pierwotnej trylogii, a ich przygody nijak nie wciągają. Nawet nowa siła w postaci społeczności Zdrajców nie zaciera kiepskiego wrażenia - kiedy podążamy za synem Sonei w ten niezbadany teren, zasypują nas imiona kobiet, które niczym się nie wyróżniają. To świat pełen statystów - i okej, niektórym czytelnikom może to pasować, ale ja zdecydowanie wolę bardziej wyrazistych bohaterów.
W dużym skrócie - chyba już nie pokochamy się z Trudi.
Muszę przyznać - po lekturze "Trylogii Czarnego Maga" nie zostałam ogromną fanką stylu Trudi Canavan. Sięgając po kolejne książki liczyłam przede wszystkim na lekką, niewymagającą rozrywkę i szybką lekturę. W "Misji ambasadora" otrzymujemy oczywiście to, o czym wspomniałam wyżej, ale też potężną dawkę nudy... Ani kulisy ustawodawstwa Gildii, ani podróż po egzotycznej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czytało mi się naprawdę dobrze. Każdy wątek mnie zainteresował, chociaż poszukiwań Cery'ego najmniej. Bardzo mi się podoba ogrom nawiązań do poprzednich książek, zarówno Trylogii Czarnego Maga jak i Uczennicy maga. Wydaje mi się, że w końcu w tej serii zostaną rozwiązane wszystkie tajemnice dotyczące historii Kyralii, pod które podwaliny zostały stworzone w innych książkach z tego uniwersum. O ile w Trylogii Czarnego Maga wątek badań Dannyla był dla mnie mało interesujący, to tutaj jestem naprawdę ciekawa informacji, które może on zdobyć. Dlatego też zamierzam kontynuować tę serię.
Książkę czytało mi się naprawdę dobrze. Każdy wątek mnie zainteresował, chociaż poszukiwań Cery'ego najmniej. Bardzo mi się podoba ogrom nawiązań do poprzednich książek, zarówno Trylogii Czarnego Maga jak i Uczennicy maga. Wydaje mi się, że w końcu w tej serii zostaną rozwiązane wszystkie tajemnice dotyczące historii Kyralii, pod które podwaliny zostały stworzone w innych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy już myśleliśmy, że historia Sonei definitywnie się zakończyła, pojawia się Misja ambasadora. Trudi Canavan w żadnym wypadku nie obniża lotów. Książka trzyma wysoki poziom. Trylogia Czarnego maga zyskała rzeszę fanów. Napisanie kolejnej trylogii będącej jej kontynuacją, było bardzo dobrym, choć ryzykownym posunięciem.
Tym razem głównym bohaterem jest Lorkin, syn czarnego maga Sonei i nieżyjącego wielkiego mistrza Akkarina. Jest on młodym, lekko buntowanym alchemikiem. By uwolnić się od nieustannej kontroli matki i wyleczyć złamane serce wyjeżdża do Sachaki, jako asystent ambasadora Dannyla. Po ciężkich przejściach z Soneą, która nie ma zamiaru wyrazić zgody na wyjazd syna, czeka go pełna strachu i ucieczek przygoda poza granicami Kyralii. Dannyl zmaga się z problemami z Tayendem, dlatego tak chętnie zgłasza się na stanowisko ambasadora Sachaki. Dzięki tej przeprowadzce chce uzupełnić swoje badania. Lecz w głębi duszy pragnie chwili spokoju, by wszystko sobie poukładać. Powraca także Carry, który jako jeden z lepiej ustawionych złodziei znalazł się w ogromnym niebezpieczeństwie. Ktoś morduje jego znajomych i rodzinę. Postanawia złapać Łowcę Złodziei i pomścić swoich bliskich.
Misja ambasadora podobnie jak Gildia magów jest wprowadzeniem do całej historii. Nie jest nudna, ale też nie porywa. Jak już mówiłam trzyma poziom, ale liczę na to, że kolejne tomy będą bardziej porywające. Moim zdaniem autorka za bardzo skupiła się na polityce. Wszystko kręciło się wokół praw Gildii i Imardinu. Sonea jako dobrze usytuowany mag, bardzo zaangażowała się w zmiany prawne, co było powodem dość nużących fragmentów. Jak zwykle przyjemny styl autorki niweluje braki treściowe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem głównym bohaterem jest Lorkin, syn...
Ta seria nie zachwyciła mnie tak bardzo jak wcześniejsze przygody Sonei i raczej nie wrócę do niej ponownie, niemniej jednak z każdą częścią perypetie bohaterów są ciekawsze i warto dotrwać do końca! W trylogii tej mamy przygodę i delikatny romans, praktycznie bez erotyki, dlatego książkę mogą czytać nawet bardzo młodzi czytelnicy. Miło było poznać dalsze losy bohaterów jednej z moich ulubionych serii. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzerażająco nudna książka. Już podstawowa trylogia nie była nadmiernie wkręcająca, ale przynajmniej coś się działo. Tu niestety, nadmiar dziwacznych wątków.