Świt

Krzysztof Bereza

Kup Świt w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świt

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świt

Kreatywność Lebbona sprawia, że czytelnik zanurza się w unikalnej atmosferze Noreeli, gdzie magia i brutalna rzeczywistość splatają się w nieprzewidywalny sposób. Jego powieść to nie tylko opowieść o zagładzie i zemście, ale również subtelne odwołanie się do prastarych przekonań i siły magii, która tkwi w sercu każdego czytelnika. Wartościowe doświadczenie dla miłośników dark fantasy, które trzyma w napięciu do ostatnich stron.

Nieprzeczytane - brak chemii.

Nieprzeczytane - brak chemii.

Ile to razy w ciągu lektury tej części żałowałam, że nie skończyłam na tomie I... Nie było tu nic, co by mnie wciągnęło - nie rozwinięto interesujących mnie wątków fledżerów, martwych maszyn, Rafe nie zmartwychwstał, chociaż miałam nadzieję, że ta wszechpotężna magia coś jednak zrobi.

Strasznie rozwlekła, dłużąca się książka.

Bohaterowie wędrują i wędrują, a przy tym więcej rozmyślają i wspominają, niż działają.

I tak Kosar nieustannie wspomina A'Meer, a Nadzieja, to co powiedziała jej matka. Trey'a Naksy przeciągają przez pokłady fledżu i ten oczywiście może dzięki temu rozmyślać bez końca, bo nic innego nie jest w stanie zrobić. Alisiha niby wraca do świata, ale potem znów zapada w sen, gdzie bez przerwy wędruje po płonącej bibliotece i tam znajduje informacje, o tym co się dzieje w prawdziwym świecie. I o ile motyw biblioteki, który pojawił się na początku pierwszego tomu był ciekawy, to tutaj nim prawie rzygałam. Alishia, która w tym tomie przejmuje rolę Rafe'a do samego końca pozostaje bezcharakterną, bezwolną istotą.
Denerwowała mnie też bardzo Lenora, która tu stała się główną bohaterką. A zamiast intrygować, też nudziła - to jej nienarodzone dziecko, które bez przerwy pytało "czy po to się żyje", ta jej brutalność... No ile można.

Jeżeli w pierwszym tomie było dużo brutalności i krwi, to ten tom wręcz nią kipi. A co za dużo, to nie zdrowo i zamiast być przerażoną, byłam znudzona W którymś momencie, pomyślałam sobie, co jeszcze ten autor może wymyślić gorszego? I tak oto, w ogóle nie zrobiło na mnie wrażenia opowieść o mękach Mistyków Shantasi podczas pierwszej Wojny Katastrofy, a powinna zrobić, bo to był ważny wątek.

Bezpłciowe Duchy Krainy, mistyczne Łono, które okazało się nie-wiadomo-czym. Po co dokładnie ta Alishia tam szła? Wszystko się rozmywało. Chyba długo nie sięgnę po kolejną fantasy, tak się zawiodłam.

Strasznie rozwlekła, dłużąca się książka.

Bohaterowie wędrują i wędrują, a przy tym...

379 użytkowników ma tytuł Świt na półkach głównych
104 użytkowników ma tytuł Świt na półkach dodatkowych