Morderca bez twarzy

Okładka książki Morderca bez twarzy autora Henning Mankell, 9788377475607
Okładka książki Morderca bez twarzy
Henning Mankell Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Komisarz Wallander (tom 1) Seria: Mroczna Seria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Komisarz Wallander (tom 1)
Mroczna Seria
Mördare utan ansikte
2011-07-01
2004-05-01
2002-01-01
Anna Marciniakówna

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Morderca bez twarzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Morderca bez twarzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Morderca bez twarzy

Szwecja, zima 1990 r. Ktoś morduje z okrucieństwem starsze małżeństwo na wsi. Pada podejrzenie, że sprawcami są cudzoziemcy. Policjant Kurt Wallander nie tylko musi zmierzyć się z problemami osobistymi po porzuceniu go przez żonę, trudnym śledztwem, ale też kolejnymi incydentami ataków na uchodźców. Wciągające, miejscami nawet bardzo.

Dziwnie fajne.
Narracja taka trochę reportażowa, choć ewidentnie mamy wgląd w bohaterów. Wallander mocno irytujący, a jednak chce się śledzić jego pracę i jego małości. Wydaje się, że metody prowadzenia śledztwa, postepowanie postaci są bardzo, bardzo realistyczne i prawdopodobne. Autor nie ocenia, autor opowiada. Dam szansę tej serii.

Dziwnie fajne.

Interesujący kryminał.

Interesujący kryminał.

8794 użytkowników ma tytuł Morderca bez twarzy na półkach głównych
1574 użytkowników ma tytuł Morderca bez twarzy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Morderca bez twarzy

Henning Mankell
Henning Mankell
Książka Henninga Mankella "Grząskie piaski" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Autobiografia, biografia, wspomnienia. Jeden z najczęściej nagradzanych pisarzy szwedzkich, a zarazem wybitny dziennikarz i człowiek teatru, zasłynął serią publikowanych od 1991 roku powieści kryminalnych, których bohaterem jest komisarz Wallander. Stały się one bestsellerami nie tylko w Szwecji, gdzie osiągnęły łączny nakład trzech milionów egzemplarzy; doczekały się przekładu na dwadzieścia pięć języków i wielu ekranizacji. Mankell jest też autorem powieści o tematyce społecznej oraz książek dla dzieci i młodzieży, dramaturgiem i reżyserem teatralnym. Mieszka w Maputo, w Mozambiku.

Cytaty z książki Morderca bez twarzy