Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Kucharskie lub o kuchni (56)
  • Lecznicze przyprawy
    Lecznicze przyprawy
    Autor:
    Poradnik opisuje 150 przypraw - ich substancje biologiczne czynne, właściwości lecznicze, zastosowanie i przechowywanie. Obszerny wykaz różnych mieszanek ziołowych, mało znane i zapomniane przepisy, i...
    czytelników: 6 | opinie: 0 | ocena: 5 (1 głos)
  • Przywracać zdrowie żywieniem
    Przywracać zdrowie żywieniem
    Autor:
    Organizm człowieka stanowi najwspanialszy, samoregulujący się układ, który dąży do utrzymania równowagi czyli zdrowia. Współczesny człowiek odszedł daleko od praw natury. Ulepszył pokarm przez m. in....
    czytelników: 186 | opinie: 8 | ocena: 7,14 (81 głosów)
  • Kuchnia kresowa
    Kuchnia kresowa
    Autor:
    Kuchnia kresowa. Ileż to opowieści, mitów i legend zabarwionych nutką nostalgii za rajem, a może młodością utraconą. W licznych rozprawach problem Kresów rozważa się na kilku płaszczyznach: historyczn...
    czytelników: 16 | opinie: 0 | ocena: 6,5 (2 głosy)
  • Fizjologia smaku
    Fizjologia smaku
    Autor:
    Anthelme Brillat - Savarin był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz pełnił wysokie funkcje państwowe. W 1825 roku opublikował Fizjologię smaku, która od razu została obwołana utworem n...
    czytelników: 136 | opinie: 6 | ocena: 7,3 (30 głosów)
  • Encyklopedia Gotowania. Potrawy z serami
    Encyklopedia Gotowania. Potrawy z serami
    Autor:
    Sery to produkty, które mają wszechstronne zastosowanie. Są bowiem doskonałe w zwykłej postaci, nadają się też do najrozmaitszych potraw, stanowiąc główny ich składnik lub tylko ważny dodatek. Zawsze...
    czytelników: 4 | opinie: 0 | ocena: 3 (2 głosy)
  • Leczenie głodówką i dietą surówkowo-jarską
    Leczenie głodówką i dietą surówkowo-jarską
    Autor:
    O książce: Zaleganie różnego rodzaju złogów w komórkach ludzkiego organizmu jest istotną przyczyną starzenia się. Złogi te to głównie cholesterol, sole wapnia, brązowy barwnik starczy, a także unieczy...
    czytelników: 55 | opinie: 3 | ocena: 6,29 (7 głosów)
  • Głodówka zdrowotna. Poradnik medycyny naturalnej
    Głodówka zdrowotna. Poradnik medycyny naturalnej
    Autor:
    Poradnik lekarza klinicysty w zakresie leczenia głodem
    czytelników: 23 | opinie: 1 | ocena: 6,33 (9 głosów)
  • Kuchnia lwowska
    Kuchnia lwowska
    Autor:
    Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przep...
    czytelników: 20 | opinie: 2 | ocena: 6,5 (4 głosy)
  • Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce
    Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce
    Autor:
    Esej o nowej anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu. Wojciech Nowicki pokazuje zmiany, jakim uleg...
    czytelników: 69 | opinie: 5 | ocena: 7,5 (16 głosów)
  • Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu od 1600 roku do czasów współczesnych
    Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu od 1600 roku do czasów współczesnych
    Autor:
    Seria: Seria z Wagą [W.A.B.]
    Tristram Stuart ukazuje w swojej - nomen omen - rewolucyjnej książce, jak różnorodne i głębokie są źródła tego, co nazywamy wegetarianizmem, a co określa nie tylko sposób odżywiania się czy postawę et...
    czytelników: 208 | opinie: 4 | ocena: 7,21 (33 głosy)
  • Kałasznikow Kebab. Reportaże wojenne
    Kałasznikow Kebab. Reportaże wojenne
    Autor:
    Seria: Bieguny [Wydawnictwo Naukowe PWN]
    Książka wpisująca się w najlepszą tradycję reportażu, w tonie i swobodzie snucia narracji przypominająca utwory Jacka Hugo-Badera i teksty Mariusza Szczygła. Anna Badkhen, młoda rosyjska dziennika...
    czytelników: 403 | opinie: 9 | ocena: 6,88 (77 głosów)
  • Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…
    Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…
    Autorzy:
    Fascynująca i nowatorska opowieść o kulturze kulinarnej Słowian,omawiająca wszelkie aspekty związane z kuchnią naszych przodków- naczynia, potrawy, zioła, zachowanie przy stole i inne. W książce znaj...
    czytelników: 99 | opinie: 2 | ocena: 7,06 (17 głosów)
  • Biblia ziół
    Biblia ziół
    Autor:
    Amerykański ekspert w dziedzinie witamin i żywienia zapoznaje nas z łatwymi w użyciu i dostępnymi obecnie środkami ziołowymi. Wyjaśnia również, jak mogą one zwiększyć naszą wydolność pracy, poprawić s...
    czytelników: 13 | opinie: 0 | ocena: 0 (0 głosów)
  • Jedz i biegaj
    Jedz i biegaj
    Autor:
    W Jedz i biegaj Scott Jurek szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca. Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie zaawansowania, pokazuje bow...
    czytelników: 1100 | opinie: 65 | ocena: 7,63 (523 głosy)
  • Żywność jako lekarstwo
    Żywność jako lekarstwo
    Autor:
    "Książka Żywność jako lekarstwo może być wartościowym wkładem w rozwój działań profilaktycznych. Publikacja nie jest podręcznikiem akademickim, ale w sposób bardzo przystępny przybliża Czytelnikowi...
    czytelników: 12 | opinie: 1 | ocena: 6,6 (5 głosów)
  • Dzieje Wrocławskiej Gastronomii
    Dzieje Wrocławskiej Gastronomii
    Autor:
    Dzieje wrocławskiej gastronomii to historia miasta opowiedziana od strony stołu. A trzeba przyznać, stół ten był suto zastawiony. Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważn...
    czytelników: 10 | opinie: 0 | ocena: 6 (1 głos)
  • Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku.
    Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku.
    Autorzy:
    To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które-praktycznie każdy-może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomys...
    czytelników: 26 | opinie: 1 | ocena: 8 (1 głos)
  • Alchemia pożywienia
    Alchemia pożywienia
    Autor:
    Autorka omawia lecznicze właściwości pożywienia. Dokładny przegląd poszczególnych grup pożywienia (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić...
    czytelników: 21 | opinie: 1 | ocena: 6,75 (4 głosy)
  • Literatura od kuchni
    Literatura od kuchni
    Autor:
    Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu? Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki, Wisławy Sz...
    czytelników: 242 | opinie: 13 | ocena: 6,7 (43 głosy)
  • Pascal kontra Okrasa. 52 kontra 52
    Pascal kontra Okrasa. 52 kontra 52
    Autorzy:
    Pięknie wydana, z wyjątkowo apetycznymi zdjęciami książka „Pascal kontra Okrasa” to smakowity kąsek dla wielbicieli gotowania, jedzenia i obu kucharzy. Ta wyjątkowa pozycja została wydana w nakładzie...
    czytelników: 257 | opinie: 20 | ocena: 7,29 (126 głosów)

Popularne półki
Stwórz taką samą półkę

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd