Chcieć mniej. Minimalizm w praktyce

Okładka książki Chcieć mniej. Minimalizm w praktyce autora Katarzyna Kędzierska, 9788324036523
Okładka książki Chcieć mniej. Minimalizm w praktyce

"Gdy to, co zbędne, znika
- zarówno w wymiarze materialnym,
jak i niematerialnym
- zostaje autentyczność
oparta na ważnych dla Ciebie wartościach."

Bardzo wartościowa książka zachęcająca do minimalizmu i podpowiadająca konkretne sposoby na jego wdrażanie.

[546]
"Gdy to, co zbędne, znika
- zarówno w wymiarze materialnym,
jak i niematerialnym
- zostaje autentyczność
oparta na ważnych dla Ciebie wartościach."

„Chcieć mniej” to książka, która zachęca do zatrzymania się w świecie nadmiaru i nieustannego dążenia do „więcej”. Autor pokazuje, że pogoń za kolejnymi celami, przedmiotami i sukcesami nie zawsze prowadzi do spełnienia, a prawdziwe zadowolenie może płynąć z prostoty, umiaru i świadomych wyborów. To lektura skłaniająca do refleksji nad własnymi potrzebami i motywacjami.

Książka porusza temat minimalizmu nie tylko w kontekście rzeczy materialnych, lecz także oczekiwań, ambicji i stylu życia. Uczy, że ograniczenie nadmiaru pozwala odzyskać czas, spokój i energię, które można przeznaczyć na to, co naprawdę ważne. Przekaz jest spokojny, wyważony i oparty na praktycznych przykładach.

„Chcieć mniej” nie narzuca radykalnych zmian, lecz proponuje stopniowe budowanie bardziej świadomego podejścia do życia. To wartościowa propozycja dla osób czujących się przytłoczonych tempem codzienności, presją sukcesu i nadmiarem obowiązków.

To książka, która przypomina, że szczęście nie zawsze wynika z posiadania więcej, lecz często z umiejętności docenienia tego, co już mamy.

Esencja minimalizmu. Ta książka zmobilizowała mnie do porządków i przedstawiła podejście autorki do zakupów oraz przedmiotów. W czasach konsumpcjonizmu i zalewu rzeczami fajnie sobie przypomnieć że to nie jest najważniejsze w życiu :)
Dziękuję Kasiu!

Dziękuję Kasiu!

2530 użytkowników ma tytuł Chcieć mniej. Minimalizm w praktyce na półkach głównych
437 użytkowników ma tytuł Chcieć mniej. Minimalizm w praktyce na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chcieć mniej. Minimalizm w praktyce

Okładka książki Odkrywanie mindfulness. Szczerze o medytacji uważności Małgorzata Jakubczak, Katarzyna Kędzierska
Katarzyna Kędzierska
Katarzyna Kędzierska
autorka największego w Polsce bloga o minimalizmie Simplicite.pl i projektu Szafa Minimalistki, prawniczka, praktyk biznesu. Jej przemyślany, przyjazny przewodnik po sztuce prostego życia jest wynikiem własnych doświadczeń i poszukiwań.

Cytaty z książki Chcieć mniej. Minimalizm w praktyce