Pandora

Okładka książki Pandora autora Mike Carey, 9788375153521
Okładka książki Pandora
Mike Carey Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Pandora (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Martyna Tomczak

Kup Pandora w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pandora

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pandora

Uwielbiam książki postapokaliptyczne! Tutaj pierwszy raz zetknęłam się z narracją osoby zarażonej, samego zombie co jest ogromnym plusem i niemałym zaskoczeniem. Ta książka ogólnie jest dla mnie miłym zaskoczeniem, narracja każdego z bohaterów pozwala szerzej spojrzeć na perspektywę tego nowego świata i wczuć się w ich sytuację i całą historię.
Inaczej zaczęłam postrzegać też samych zombie, co jeszcze raz podkreślę pierwszy raz spotykam się z zombie, które mówi, myśli i wydaje się, że czuje. Sprawia to, że człowiek ma do niego dokładnie taki sam albo przynajmniej podobny stosunek jak Helen.
Bardzo lubię, kiedy w takich książkach jest wyjaśnione jak doszło do zarazy, co ją spowodowało i praca nad tym, żeby ocalić od niej świat.

Ogromnie żałuję, że dwie inne książki autora w podobnym tonie nie są przetłumaczone na j. polski.

Inaczej zaczęłam postrzegać...

Świetna książka. Pomysłowe i bardzo dobrze zrealizowane podejście do postapo i zombie. Dobrze skonstruowany świat i bohaterowie. Czyta się przyjemnie i wciągająco z satysfakcjonującym zakończeniem. Polecam!

Doświadczenie z Felixem Castorem nie zachęcało specjalnie - autor w miarę sprawny i to cała zaleta, same książki to pulpowe produkcyjniaki do czesania kasy z mało wybrednej gawiedzi. No ale gdzieś natknąłem się na opinie, że to wartościowa rzecz.

Jeśli niewiele wiesz o książce, początek jest trudny do ogarnięcia w aspekcie ontologicznym. Jednak dość szybko czytelnik orientuje się, że to kolejna iteracja zombie-świata. Autor pozbierał rozmaite koncepcje, troszkę od siebie dorzucił i stworzył w miarę oryginalny produkt. W miarę, bo jednak odnalazłem tu coś z "Kwiatów dla Algernona", potem z "Zombielandu" (acz pozbawionego humoru i lekkości) zmieszanego z "Drogą" McCarthy'ego. Nie jestem wielkim fanem zombie-sztuki, więc pewnie sporo zapożyczeń mi umknęło.

Zombie opanowało świat, ludzie poszli dwiema drogami. Część z nich tworzy quasi-madmaxowe plemiona wojowników, dostosowują się "objawowo". Inni, skupieni w nielicznych enklawach, skupiają się na obronie, próbują też przy pomocy naukowców odnaleźć wzór na tę katastrofę. Metody są brutalne, ale warunki też nielekkie, jednak nie wszyscy zgadzają się z takim podejściem. W tym wszystkim wykuwa się nowy władca planety - zombie-człowiek. Mimo zapożyczeń widać tu zamysł w miarę konsekwentnie poprowadzony.

Warsztatowo rzecz całkiem w porządku, narracja raczej wciągająca, dialogi naturalne. Przyczepiłbym się odrobinę do konstrukcji postaci, bywa, że bardzo słabo mieszczą się w przedstawionej rzeczywistości.

Sumując, rzecz przygodowa, z pomysłem, staraniem i jakimiś tam obserwacjami człowieka i społeczeństwa, nie urągająca smakowi ni inteligencji.
7/10

1453 użytkowników ma tytuł Pandora na półkach głównych
307 użytkowników ma tytuł Pandora na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pandora

Okładka książki Lucifer #50 Mike Carey, Chris Weston
Lucifer #50 Mike Carey, Chris Weston
Okładka książki Niepisane - księga trzecia Mike Carey, Peter Gross, Ryan Kelly, Vince Locke
Niepisane - księga trzecia Mike Carey, Peter Gross, Ryan Kelly, Vince Locke
Okładka książki Niepisane - księga druga Mike Carey, Peter Gross