Śmierć za dnia

Okładka książki Śmierć za dnia autora Kathy Reichs, 9788360504987
Okładka książki Śmierć za dnia
Kathy Reichs Wydawnictwo: Red Horse Cykl: Temperance Brennan (tom 2) Seria: Kości kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Temperance Brennan (tom 2)
Kości
Death du Jour
2008-05-12
2001-01-01
2000-01-01
Marta Kleinrok

Kup Śmierć za dnia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Śmierć za dnia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śmierć za dnia

Interesujący kryminał.

Interesujący kryminał.

Druga część serii o doktor Brennan, antropolog sądowej, postaci znanej przede wszystkim z serialu emitowanego wiele temu w telewizji Polsat pt. "Kości". Książkę z serialem jednak niewiele łączy, oprócz postaci samej pani doktor, która jednakże ma zupełnie inne cechy charakteru niż ta serialowa.
W "Śmierci za dnia" doktor Brennan bada ofiary tajemniczego pożaru, który miał na celu zatarcie śladów okrutnego morderstwa, podczas którego zabito również dwójkę niemowląt. Ślady prowadzą do tajemniczej sekty.
Muszę przyznać, że mnie wciągnęła ta historia. Bardzo dużo się działo i trzymało w napięciu. Czego chcieć więcej od tego typu książek? Dodatkowo dostarczyła mi świetnej rozrywki.
Czytałam kiedyś tę książkę w innym wydaniu i miała ponad 200 stron mniej. Tamtej wersji nie polecam, tę z Wydawnictwa Red Horse jak najbardziej.

Brennan na tropie po bardzo brutalnych morderstwach i próbie ich zatuszowania przy pomocy pożaru. Bardzo podobało mi się, jak książka trzyma w napięciu. Niektóre postaci są niedopracowane, za to inne ogromnie intrygują, do tego stopnia, że kilkukrotnie zmieniałam swoje podejrzenia co do nich. Sporą ciekawostką okazało się dla mnie wplecenie w fabułę wątków sekciarskich, włącznie z analizą przyczyn ich powstawania, rodzajów, wabików. Ogólnie ciekawy tom.

1589 użytkowników ma tytuł Śmierć za dnia na półkach głównych
330 użytkowników ma tytuł Śmierć za dnia na półkach dodatkowych

Okładka książki Faking a Murderer Lee Child, Kathy Reichs
Faking a Murderer Lee Child, Kathy Reichs
Okładka książki MatchUp Lara Adrian, Steve Berry, C.J. Box, Sandra Brown, Lee Child, Nelson DeMille, Diana Gabaldon, Andrew Gross, Charlaine Harris, Lisa Jackson, Peter James, J.A. Jance, Michael Koryta, Eric van Lustbader, Gayle Lynds, Val McDermid, David Morrell, Kathy Reichs, Christopher Rice, John Sandford, Lisa Scottoline, Karin Slaughter
Kathy Reichs
Kathy Reichs
Amerykańska antropolog kliniczna. Wykłada antropologię m.in. na Uniwersytecie Północnej Karoliny w Charlotte. Pracę antropologa klinicznego dzieli pomiędzy pracę koronera (Office of the Chief Medical Examiner) stanu Północna Karolina oraz Laboratoire de Sciencies Judiciares et de Medicine Legale prowincji Quebec. Jej autorytet uznaje Canadian National Police Services Advirsory Board, a ponadto Kathy Reichs jest jedną z siedemdziesięciu siedmu antropologów, którzy otrzymali certyfikat American Board of Forensic Anthropology. Kathy Reichs pochodzi z Chicago, gdzie ukończyła studia i otrzymała stopień magistra. Kathy Reichs jest autorką wielu książek z dziedziny antropologii i medycyny sądowej. Wśród jej dorobku naukowego wyróżnić można tematykę: hominidów, ontogenezy oraz antropologii klinicznej. Prócz pozycji naukowych Kathy Reichs jest także autorką wielu książek sensacyjnych, które w ciągu dziesięciu lat od pojawienie się pierwszej z nich, przetłumaczone zostały na 30 języków. Autorka debiutowała w 1997 książką Déjà Dead, za którą otrzymała prestiżową nagrodę Arthur Ellis Award. Bohaterka serii – Temperance Brennan, podobnie jak autorka jest antropologiem klinicznym, która pomaga policji w rozwiązywaniu zagadek morderstw. Wiele książek wzorowanych jest na prawdziwym życiu i jego realiach. Prócz barwnej fabuły, autorka opisuję w swych książkach metody działanie antropologów klinicznych oraz wpływ wielu czynników na rozwiązywanie skomplikowanych problemów. Ważnym elementem jej twórczości, jest opisywanie w każdej książce problemów świata współczesnego, który staje się tematem głównym jej książek (przemoc na tle seksualnym, gangi motocyklowe).

Cytaty z książki Śmierć za dnia