U mnie zawsze świeci słońce

- U mnie zawsze świeci słońce (tom 1)
- Chickens, Mules and Two Old Fools
- 2012-03-07
- 2012-03-07
- 9788376420264
- Andrzej Zakrzewski
Może porzucić szarą codzienność, przeprowadzić się do malowniczej wioski w słonecznej Andaluzji i tam znaleźć swój raj na ziemi? Victoria namawia męża ma przeprowadzkę z deszczowej Anglii do południowej Hiszpanii.
Odtąd kierują się tylko sercem. Kupują ruinę w maleńkiej wiosce, poznają nowych przyjaciół, biesiadują przy winie, stają się częścią tego gościnnego świata o fascynującej kulturze. Zaprzyjaźnią się z osiemdziesięciopięcioletnią, popalającą trawkę seksbombą. Zostaną hodowcami kur, a ich jajka będą "najgorętszym towarem" w rodzimej wiosce. Nie spodziewają się jednak, że to miejsce potrafi nieźle zażartować z przyjezdnych.
Daj się uwieść czarowi małego, hiszpańskiego miasteczka, gdzie życie staje się sielanką... z odrobiną chilli.
Recenzje:
Cudowna, ciepła opowieść. Rewelacyjna scena, kiedy bohaterowie siedzą na kanapie na środku ulicy i słuchają hiszpańskich melodii przez trzeszczące radio. Ależ to musiał być widok! Kocham tę książkę.
Aleck Loker, autor 18 książek, m.in. Ancient Explorers of America
Wywołuje salwy śmiechu. Szczególnie, kiedy Hiszpanki kłócą się stojąc w kolejce po świeże jajka od Anglików.
Harper Collins
Uwielbiam pełen humoru, zrelaksowany styl autorki. Świetna lektura.
Danny Gillan autor książki Will You Love Me Tomorrow
Kup U mnie zawsze świeci słońce w ulubionej księgarni
Oceny książki U mnie zawsze świeci słońce
420 użytkowników ma tytuł U mnie zawsze świeci słońce na półkach głównych- Chcę przeczytać 251
- Hiszpania 6
- Podróżnicze 5
- 2013 3
- 2012 3
- Literatura współczesna 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce U mnie zawsze świeci słońce
Świetna, zabawna, oparta na doświadczeniach autorki. Napisana nie "na siłę". Sięgnęłam po nią z uwagi na wyjazd do Andaluzji, żeby jakaś powieść mnie wciągnęła w klimat. Nie spodziewałam się, żeby mnie zachwyciła, raczej myślałam, że będzie utarty, znany i powtarzający się scenariusz: rzuca wszystko, przerowadza się, tam spotyka różne przeciwności, ale wszystko kończy się happy end. Niby ten scenariusz taki sam, a jednak nie. Czuć, że wydarzenia zdarzyły się na prawdę, nic nie jest przekolorowanego czy upiększanego na siłę. Autorka w zabawny sposób opisuje, co ją w życiu spotkało. Ja to kupuję i chociaż już wróciłam z Hiszpanii, to będę czytać kolejne części tej zabawnej autorki :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkowicie przypadkiem ta książka wpadła mi w ręce.
Jest cudowna. Nie raz i nie dwa wybuchłam śmiechem.
Ja zapewne nigdy bym się nie odważyła przeprowadzić do innego kraju, tak o, po prostu, bo mam taką zachciankę. Podziwiam.
Jedynie do czego się przyczepie to to że tak nagle minęło 5 lat. Przez cały czas miałam wrażenie że są tam dopiero rok lub dwa, wciąż coś grzebią przy domu. A tu bach, pięć lat ;)
Całkowicie przypadkiem ta książka wpadła mi w ręce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest cudowna. Nie raz i nie dwa wybuchłam śmiechem.
Niestety książka mnie niesamowicie nudziła. Nie znalazłam w niej nic co by mnie zainteresowało. Brak fabuły, nic się w niej nie dzieje. Mam wrażenie, że głównym tematem są kurczaki, które małżeństwo hoduje oraz kurnik, który dla nich budują. Co nieco tam się dowiedziałam. Np o opieszałości Hiszpanów, powolności... ale chyba nic poza tym. Stwierdziłam, ze bez sensu jest tracić na nią czas, wię cpo prostu porzuciłam ją po 150 stronach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiła, lekka i przyjemna książka, którą zabrałam ze sobą w podróż do Andaluzji w Hiszpanii. Stąd zapewne podwójna przyjemność w czytaniu :).
Książka należąca do kategorii łatwych i przyjemnych, ale należy zaznaczyć, że styl nie trąci grafomanią (miałam przyjemność czytać oryginał, nie wiem jak polskie tłumaczenie :),autorka pisze dowcipnie, a poszczególne rozdziały przeplatane są hiszpańskimi przepisami - pysznymi i łatwymi do przyrządzenia.
Polecam, szczególnie w podróż do Hiszpanii lub na mroźne, zimowe wieczory :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW komentarzach do książki opisano właściwie już wszystko - fabuła kręci się wokół pary angielskich emerytów, którzy opuszczają swój rodzinny kraj i przenoszą się do małej wioski w słonecznej Andaluzji.
Książka należąca do kategorii...
Bardzo przyjemna książka, szybko się czyta, pokazuje urocze życie w małej mieścinie w Hiszpanii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW życiu każdego człowieka przychodzi moment na zastanowienie się nad swoim życiem, niekiedy kończy się tylko na rozważaniach, a nieco odważniejsi decydują się swoje plany wcielić w życie. Do takich osób należy autorka, a zarazem bohaterka powieści "U mnie zawsze świeci słońce", która wraz z mężem postanawia zamienić deszczową Anglię na słoneczną Hiszpanię.
Victoria i Joe to małżeństwo, które postanawia zasmakować nowego życia, kultury, obyczajów, a także poznać nowe smaki kuchni śródziemnomorskiej. Vicki jest bardziej optymistką, natomiast jej mąż jest powściągliwy do tego pomysłu, dlatego drogą kompromisu wymyślają tzw. plan pięcioletni. Jeśli w tym okresie hiszpańska sielanka przypadnie im do gustu, zdecydują się na stały pobyt, jeśli nie wrócą do swoich korzeni w Anglii. Kupują dosłownie ruinę, którą małymi krokami doprowadzają do użyteczności, zawierają sąsiedzkie znajomości, a także rozkręcają "kurzy biznes". W książce można się doszukać wielu zabawnych sytuacji, chociażby wynikających z barier językowych i różnic kulturowych.
Powieść, jaką stworzyła Victoria Twead, nie jest przykładem literaturę wybitnej. Można w niej jednak doszukać się wielu plusów. Po pierwsze tematyka, która dotyczy emigracji przedstawiona w bardzo zabawny, ale jednocześnie prawdziwy sposób. Po drugie prosty język, dialogi i duża dawka humoru, sprawiają, że każdy pochmurny dzień rozbłyśnie nam toskańskim słońcem. Prowadzona narracja sprawia, że siadamy koło naszych bohaterów i słuchamy ich opowieści, przez co odczuwamy bliskość, więź, czy też sielski klimat. Kolejnym atutem są hiszpańskie przepisy, każdy kto zgłodnieje, może wypróbować przepisów w swojej kuchni.
Podsumowując książkę "U mnie zawsze świeci słońce" autorstwa Victorii Twead mogę polecić. Powieść jest lekka, zabawna, czyta się ją szybko, a co najważniejsze bohaterowie są bardzo sympatyczni, a czytelnik odczuwa z nimi więź. I co najistotniejsze książka uświadomiła mi, że każdy wiek jest dobry na dokonanie zmian, bowiem bohaterowie dobiegają wieku emerytalnego, a jednak mieli tą odwagę i postawili kropkę nad przysłowiowym "i".
Recenzja pochodzi z mojego bloga:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toVictoria i Joe...
Zabawna historia pary Anglikow, mieszkajacych na poludniu Hiszpanii. Bardzo sympatyczna lektura, z zabawnymi historiami, i przepysznymi przepisami kuchni hiszpanskiej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele już takich publikacji na rynku wydawniczym? Raczej nie... Każda przecież pokazuje inny, ciekawy zakątek świata i jego równie ciekawych mieszkańców, pokazuje kawałek czyjegoś życia - marzenia i próby ich realizacji. Ta urzekła mnie nie tylko tytułem, ale rzeczywistą pogodą ducha Autorki, która z odpowiednim dystansem podchodzi do samej siebie, stara się żyć w zgodzie z otaczającym światem, pobłażliwie pochodzi do cudzych słabostek, z przymrużeniem oka własne doświadczenia związane z życiem w jednej z hiszpańskich wiosek. Przy tej lekturze robi się cieplej na sercu nawet w pochmurne dni.
Wiele już takich publikacji na rynku wydawniczym? Raczej nie... Każda przecież pokazuje inny, ciekawy zakątek świata i jego równie ciekawych mieszkańców, pokazuje kawałek czyjegoś życia - marzenia i próby ich realizacji. Ta urzekła mnie nie tylko tytułem, ale rzeczywistą pogodą ducha Autorki, która z odpowiednim dystansem podchodzi do samej siebie, stara się żyć w zgodzie z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka inna niż te które dotychczas czytałam. Zabawnie opowiedziana historia, zawierająca proste przepisy przenoszące nas w tamte rejony bez konieczności przeprowadzki :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakże ucieszyłam się, gdy przed chwilą odkryłam, że książka należy do cyklu opowieści o życiu w Hiszpanii. Jestem zachwycona tym krajem, dlatego po przeczytaniu "Egejskiego marzenia" szukała czegoś na ten styl, ale o Hiszpanii. Udało się. Sympatyczna opowiastka w sam raz na chwilę przy kawie, na słonecznym balkonie czy tarasie. Momentami irytowało mnie ich podejście do kur, ale trzeba zaznaczyć, że to ICH podejście, więc nic mi do tego. W każdym razie dzięki tej książce można poczuć smak życia innego, w innym miejscu, w innej kulturze, w innej mentalności... Polecam dla relaksu.
Jakże ucieszyłam się, gdy przed chwilą odkryłam, że książka należy do cyklu opowieści o życiu w Hiszpanii. Jestem zachwycona tym krajem, dlatego po przeczytaniu "Egejskiego marzenia" szukała czegoś na ten styl, ale o Hiszpanii. Udało się. Sympatyczna opowiastka w sam raz na chwilę przy kawie, na słonecznym balkonie czy tarasie. Momentami irytowało mnie ich podejście do...