Rośliny zielarskie, kosmetyki i żywność funkcjonalna. Tom 3
- Kategoria:
- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Cykl:
- Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna (tom 3)
- Tytuł oryginału:
- Rosliny zielarskie, kosmetyki i żywność funkcjonalna. Tom 3
- Wydawnictwo:
- Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
- Data wydania:
- 2015-05-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-05-07
- Liczba stron:
- 550
- Czas czytania
- 9 godz. 10 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364457166
- Tagi:
- surowce naturalne suplementy diety kosmetyki surowce zielarskie analiza żywności fitochemia technologia żywności olejki eteryczne aromaterapia biotechnologia bromatologia
Monografia, pod redakcją naukową prof. dr hab. Józefy Chrzanowskiej i dra Henryka Różańskiego, składa się z 41 oryginalnych artykułów naukowych, opracowanych przez uznanych od wielu lat w kraju i za granicą naukowców, specjalistów i praktyków. W monografii, począwszy od przedmowy dra Henryka Różańskiego, omówiono wiele aktualnych oraz innowacyjnych zagadnień związanych m.in. z zastosowaniem serów owczych i kozich jako żywności funkcjonalnej, aplikacji surowców zielarskich w browarnictwie, problematyką produktów biobójczych, właściwościami antyoksydacyjnymi różnych gatunków herbat i ekstraktów z wytłoków, oceną sensoryczną zapachu skór wykończonych olejkami eterycznymi, standaryzacją ziemniaków jako źródła składników odżywczych, właściwościami resweratrolu jako składnika wina, perspektywami produkcji staropolskich kosmetyków naturalnych, wdrożenia produkcji suplementów diety z wierzbówki kiprzycy do profilaktyki łagodnego przerostu prostaty, zastosowaniem szczawiu kędzierzawego jako żywności funkcjonalnej, stosowaniem ekstrakcji w warunkach nadkrytycznych, właściwościami zdrowotnymi i znaczeniem gospodarczym rokitnika zwyczajnego, perspektywami wykorzystania soków drzewnych, otrzymywania nanocząstek lipidowych jako nośników substancji bioaktywnych, pozyskiwania stilbenów roślinnych i glikozydów nasercowych, charakterystyki żywic, oleożywic i balsamów, zanieczyszczenia kadmem i miedzią roślin leczniczych, wpływu środowiska na skład chemiczny ziół i roślin inwazyjnych, oznaczania szczawianów w roślinach leczniczych i produktach zielarskich metodami miareczkowymi, kolorymetrycznymi, luminescencyjnymi, enzymatycznymi, chromatograficznymi oraz przy użyciu biosensorów i spektroskopii NIR, szczególnie w funkcjonalnych produktach wieloziołowych, oznaczania kwasów polifenolowych w ekstraktach szałwii lekarskiej pochodzącej z kultur in vitro, zastosowaniem olejków eterycznych jako konserwantów, sposobami przezskórnego wprowadzania substancji leczniczych, obecności chemicznych zanieczyszczeń w suplementach, wpływem aromaterapii na procesy starzenia, systemami bezpieczeństwa żywności, aspektami prawnymi stosowania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia i suplementów diety. Monografia podsumowuje dorobek naukowy II międzynarodowej konferencji naukowej, która odbyła się w kampusie PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie w dniach 6-7 maja 2015 roku.