Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Gastrophysics: The New Science of Eating
- Wydawnictwo:
- Świat Książki
- Data wydania:
- 2018-04-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-04-18
- Liczba stron:
- 456
- Czas czytania
- 7 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380319141
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób?
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy.
W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 257
- 128
- 53
- 20
- 7
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
Opinia
Mówiąc szczerze, troszkę wymęczyłam tę książkę. Nie chodzi o to że jest zła – myślę, że po prostu nie „wstrzeliłam” się jako odpowiedni odbiorca 😊
Książka „Gastrofizyka”, jest pozycją naukową, napisaną przez profesora zajmującego się dziedziną, o której traktuje książka. Pozycja opisuje co i w jaki sposób wpływa na to, że coś nam smakuje lub też nie, lub w jaki sposób w ogóle odbieramy smak. Nie skupia się przy tym na smaku samej potrawy, ale przede wszystkim na innych aspektach związanych ze spożywaniem jedzenia – naszym nastroju, tym, na czym jedzenie jest podane, jaka muzyka leci w tle, jak jedzenie rozmieszczone jest na talerzu, na otoczeniu, w którym odbywa się spożycie posiłku itd. Tekst uzupełniają czarno-białe fotografie.
„Gastrofizyka” jest skierowana przede wszystkim do osób zawodowo związanych z branżą gastronomiczną – m. in. kucharzy, kelnerów, właścicieli restauracji, osób zajmujących się reklamą związaną z jedzeniem lub managerami restauracji. Dla odbiorców takich jak ja (osób które z gotowaniem niewiele mają do czynienia) książka ta jest jednak „przyciężka” w odbiorze.
Podsumowując – pozycja ta jest bardzo wartościowa, napisana przez znawcę, mająca charakter publikacji naukowej napisanej rzetelne pod względem podawanej wiedzy. Stanowi tym większą wartość, im więcej ktoś ma do czynienia z biznesem gastronomicznym lub jest powiązany z wydawaniem dań/ kamieniem/ organizowaniem wydarzeń z poczęstunkiem dla wielu osób. Jednak dla kogoś, kto z gotowaniem niewiele ma do czynienia, większość przytoczonej wiedzy może być przytłaczająca. Chociaż należę do drugiej grupy odbiorców, i chociaż stosunkowo dużo czasu i samozaparcia kosztowało mnie przeczytanie tej pozycji, uważam, że nie był to czas stracony – ostatecznie książka wnosi wiedzę, i traktuje o dziedzinie nauki, z jaką się wcześniej nie zetknęłam.
Moim zdaniem – dla osób związanych z przyrządzaniem potraw – pozycja obowiązkowa, dla innych - może stanowić czytelnicze wyzwanie.
Mówiąc szczerze, troszkę wymęczyłam tę książkę. Nie chodzi o to że jest zła – myślę, że po prostu nie „wstrzeliłam” się jako odpowiedni odbiorca 😊
więcej Pokaż mimo toKsiążka „Gastrofizyka”, jest pozycją naukową, napisaną przez profesora zajmującego się dziedziną, o której traktuje książka. Pozycja opisuje co i w jaki sposób wpływa na to, że coś nam smakuje lub też nie, lub w jaki sposób w...