rozwiń zwiń

Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Okładka książki Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu
Charles Spence Wydawnictwo: Świat Książki poradniki
456 str. 7 godz. 36 min.
Kategoria:
poradniki
Tytuł oryginału:
Gastrophysics: The New Science of Eating
Wydawnictwo:
Świat Książki
Data wydania:
2018-04-18
Data 1. wyd. pol.:
2018-04-18
Liczba stron:
456
Czas czytania
7 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788380319141
Średnia ocen

                6,3 6,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,3 / 10
105 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
238
189

Na półkach: ,

Mówiąc szczerze, troszkę wymęczyłam tę książkę. Nie chodzi o to że jest zła – myślę, że po prostu nie „wstrzeliłam” się jako odpowiedni odbiorca 😊
Książka „Gastrofizyka”, jest pozycją naukową, napisaną przez profesora zajmującego się dziedziną, o której traktuje książka. Pozycja opisuje co i w jaki sposób wpływa na to, że coś nam smakuje lub też nie, lub w jaki sposób w ogóle odbieramy smak. Nie skupia się przy tym na smaku samej potrawy, ale przede wszystkim na innych aspektach związanych ze spożywaniem jedzenia – naszym nastroju, tym, na czym jedzenie jest podane, jaka muzyka leci w tle, jak jedzenie rozmieszczone jest na talerzu, na otoczeniu, w którym odbywa się spożycie posiłku itd. Tekst uzupełniają czarno-białe fotografie.
„Gastrofizyka” jest skierowana przede wszystkim do osób zawodowo związanych z branżą gastronomiczną – m. in. kucharzy, kelnerów, właścicieli restauracji, osób zajmujących się reklamą związaną z jedzeniem lub managerami restauracji. Dla odbiorców takich jak ja (osób które z gotowaniem niewiele mają do czynienia) książka ta jest jednak „przyciężka” w odbiorze.
Podsumowując – pozycja ta jest bardzo wartościowa, napisana przez znawcę, mająca charakter publikacji naukowej napisanej rzetelne pod względem podawanej wiedzy. Stanowi tym większą wartość, im więcej ktoś ma do czynienia z biznesem gastronomicznym lub jest powiązany z wydawaniem dań/ kamieniem/ organizowaniem wydarzeń z poczęstunkiem dla wielu osób. Jednak dla kogoś, kto z gotowaniem niewiele ma do czynienia, większość przytoczonej wiedzy może być przytłaczająca. Chociaż należę do drugiej grupy odbiorców, i chociaż stosunkowo dużo czasu i samozaparcia kosztowało mnie przeczytanie tej pozycji, uważam, że nie był to czas stracony – ostatecznie książka wnosi wiedzę, i traktuje o dziedzinie nauki, z jaką się wcześniej nie zetknęłam.
Moim zdaniem – dla osób związanych z przyrządzaniem potraw – pozycja obowiązkowa, dla innych - może stanowić czytelnicze wyzwanie.

Mówiąc szczerze, troszkę wymęczyłam tę książkę. Nie chodzi o to że jest zła – myślę, że po prostu nie „wstrzeliłam” się jako odpowiedni odbiorca 😊
Książka „Gastrofizyka”, jest pozycją naukową, napisaną przez profesora zajmującego się dziedziną, o której traktuje książka. Pozycja opisuje co i w jaki sposób wpływa na to, że coś nam smakuje lub też nie, lub w jaki sposób w...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    257
  • Przeczytane
    128
  • Posiadam
    53
  • Teraz czytam
    20
  • 2018
    7
  • Popularnonaukowe
    3
  • Ebooki
    3
  • Legimi
    3
  • Psychodietetyka
    2
  • 2021
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu


Podobne książki

Przeczytaj także