The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2008-02-28
- 2008-02-28
- angielski
Elegant, startling, and universal in its applications, The Black Swan is a concept that will change the way you look at the world. Black Swans underlie almost everything, from the rise of religions, to events in our own personal lives. A Black Swan is a highly improbable event with three principle characteristics: it is unpredictable; it carries a massive impact; and, after the fact, we concoct an explanation that makes it appear less random and more predictable than it was. The astonishing success of Google was a black swan; so was 9/11. And why do we always ignore the phenomenon of Black Swans until after they occur? As Nassim Nicholas Taleb reveals, we are hard-wired not to truly estimate risk, too vulnerable to the impulse to simplify, narrate, and categorize and not open enough to rewarding those who can imagine the ‘impossible’. In this revelatory book, Taleb explains everything we know about what we don’t know, and shows us how to face the world.
Kup The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable w ulubionej księgarni
Oceny książki The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
9793 użytkowników ma tytuł The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable na półkach głównych- Chcę przeczytać 6 555
- Przeczytane 2 776
- Popularnonaukowe 50
- 2021 30
- Psychologia 20
- 2023 20

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
Trudna, wartościowa, zmieniająca spostrzeżenie rzeczywistości i poddająca w wątpliwość wiedzę ekspertów ekonomicznych i wiarygodność/sens prognoz opartych na prawdopodobieństwie. Nadaje się ona do rozpoczęcia studiowania tych tematów w głębszym zakresie z pewnością jej przeczytanie pozwoli zdobyć wiedzę do wielu ciekawych tematów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to książka łatwa i wymaga skupienia. Rozdziały o czysto technicznych zagadnieniach, które autor zaleca pominąć osobom nieposiadającym specjalistycznej wiedzy (najczęściej jest to statystyka, prawdopodobieństwo),są faktycznie trudne do zrozumienia. Momentami tempo czytania zwalnia z powodu stosowania naukowych terminów, z którymi przeciętny czytelnik nie jest zaznajomiony.
Autor w książce dużo krytykuje (zwłaszcza bankowców, statystyków, ekspertów, prognostyków),jest empirycznym sceptykiem. Niektóre osoby wychwala (np. Mandelbrot, Hayek). Odnoszę wrażenie, że sympatyzuje ze stoicyzmem.
Myślę, że to ważna książka. Uczy, by spodziewać się niespodziewanego. Nie wszystko da się zmierzyć, trafnie oszacować. Eksperci są mądrzy po szkodzie i nie potrafią przewidywać zjawisk, które nie dają wpisywać się w opracowane modele. Wniosek z tej książki jest taki, by akceptować przypadkowość w życiu, w miarę możliwości uodpornić się na nią i nie przejmować się sprawami, na które nie mamy wpływu.
Nie jest to książka łatwa i wymaga skupienia. Rozdziały o czysto technicznych zagadnieniach, które autor zaleca pominąć osobom nieposiadającym specjalistycznej wiedzy (najczęściej jest to statystyka, prawdopodobieństwo),są faktycznie trudne do zrozumienia. Momentami tempo czytania zwalnia z powodu stosowania naukowych terminów, z którymi przeciętny czytelnik nie jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest książka, która ma Cię uspokoić. To książka, która ma Cię wybić z komfortu — i robi to bez litości.
Taleb rozprawia się z jedną z najbardziej niebezpiecznych ludzkich iluzji: przekonaniem, że rozumiemy świat lepiej, niż w rzeczywistości go rozumiemy. „Czarny łabędź” to opowieść o zdarzeniach rzadkich, nieprzewidywalnych i o ogromnych konsekwencjach — takich, które po fakcie wszyscy „przecież mogli przewidzieć”.
Autor pokazuje, że:
pewność siebie bywa śmiertelną pułapką,
modele, prognozy i eksperci działają… aż przestają,
to nie to, co prawdopodobne, kształtuje historię, lecz to, co skrajne i niespodziewane.
Największą siłą tej książki jest brutalna uczciwość. Taleb nie próbuje nikogo głaskać po głowie. Kpi z ekonomistów, analityków i akademików, którzy mylą eleganckie teorie z rzeczywistością. Jego styl bywa arogancki, momentami męczący — ale dokładnie taki musi być, bo komfort czytelnika jest tu wrogiem przekazu.
„Czarny łabędź” nie uczy, jak przewidywać przyszłość. Uczy czegoś znacznie ważniejszego:
jak nie zginąć, gdy przyszłość okaże się inna, niż zakładaliśmy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaleb rozprawia się z jedną z najbardziej niebezpiecznych ludzkich iluzji: przekonaniem, że rozumiemy świat lepiej, niż w rzeczywistości go rozumiemy. „Czarny łabędź” to opowieść o zdarzeniach rzadkich, nieprzewidywalnych i o ogromnych konsekwencjach — takich,...
Ależ się zmęczyłem przy tej lekturze. Coś wartościowego chyba tylko w esejach na końcu i generalnie w teorii sztangi. Nie wiem, może nie umiem docenić klasy autora i jego myśli, a może jest zbyt napuszony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz dałam jedną gwiazdkę.
Mam za to jedno spostrzeżenie, mianowicie takie, że ego autora nie zmieściłoby się nawet na większej liczbie stron i stąd chyba długość książki, choć sedno sprawy można by zawrzeć w 1/3 egzemplarza.
Pierwszy raz dałam jedną gwiazdkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem w stanie nic dobrego o tej pozycji powiedzieć. Nic też po niej nie zostało w mojej głowie, co bardzo mnie przeraża, bo może źle o mnie świadczyć…
Książka trudna do oceny - z jednej strony, Taleb jak zwykle rozgadany i można by to samo zawrzeć w 1/4 tekstu (o ile nawet nie mniej...),z drugiej koncepcja czarnego łabędzie jest bardzo użyteczna i po prostu trzeba ją znać (spokojnie można o niej dowiedzieć się z innego źródła:)).
Także, jeżeli ktoś lubi bajdurzenia Taleba to jest to 9-10 (ja na przykład lubię),jeżeli jednak nie - to ocena pewnie będzie bliższa 5-7.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakże, jeżeli ktoś lubi bajdurzenia Taleba to jest to 9-10 (ja na przykład lubię),jeżeli...
Fantastyczna pozycja, trzeba po niej przemyśleć swoje życie i podejmowane wybory. Czasami ciężko się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest wybitna, pokazuje rzeczywistości z innej strony,
Książka jest wybitna, pokazuje rzeczywistości z innej strony,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEgo autora wielkie jak stąd do nieba. W wielu miejscach miałem wrażenie, że autor po prostu nie doczytał wszystkiego na dany temat i buduje swoje teorie oparte na kiepskich podstawach.
Czytając miałem wrażenie, że cała ta książka to jest nieśmieszny przypis do twórczość Kahnemana.
Można poczytać, można coś wynieść z tej książki, można coś się czasami pospierać z autorem, ale zdecydowanie ta książka dowozi mniej niż zapowiada.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo również przegadana. Można byłoby. Całość skrócić do 1/3 zawartości i wciąż udałoby się wszytko przekazać.
Czytając miałem wrażenie, że cała ta książka to jest nieśmieszny przypis do...
Przejrzałem dosyć selektywnie.
Wnioski?
Dla mnie to trochę deprymujące, żeby "amerykański ekonomista, filozof i trader pochodzenia libańskiego. Magister nauk przyrodniczych i doktor zarządzania" (to z Wikipedii) był autorem książki pomagającej zrozumieć świat.
Osobiście wolę recepty i realizm robotnika rolnego ze ściany wschodniej.
I nie dlatego, że sam pochodzę z tych okolic.
Przejrzałem dosyć selektywnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWnioski?
Osobiście wolę recepty i realizm robotnika rolnego ze ściany wschodniej.
I nie dlatego, że sam pochodzę z tych okolic.