Czwarta rewolucja przemysłowa

- The Fourth Industrial Revolution
- Studio Emka
- 2018-11-27
- 2018-11-27
Klaus Schwab, światowej sławy ekonomista, założyciel i prezes Światowego Forum Ekonomicznego, uważa, że chociaż czwarta rewolucja przemysłowa pod względem skali, zakresu i złożoności jest odmienna od wszystkiego, z czym dotąd mieliśmy do czynienia, to ciągle jeszcze mamy szansę wpływać na jej przebieg.
Ta rewolucja, zdaniem Autora, w sposób zasadniczy zmieni nasz sposób życia i pracy. Charakterystyczne dla niej nowe technologie, łączące świat fizyczny, cyfrowy i biologiczny, wpłyną na wszystkie dyscypliny nauki i gospodarki, na branże przemysłowe i na rządy, rzucą wręcz wyzwanie samemu pojmowaniu człowieczeństwa.
Sztuczna inteligencja – w postaci superkomputerów, dronów i wirtualnych asystentów aż po druk 3D, sekwencjonowanie DNA, inteligentne termostaty, przenośne czujniki czy mniejsze od ziarnka piasku mikroczipy – już nas otacza. To jednak dopiero początek coraz pełniejszego wykorzystania choćby nanomateriałów czy drukarek 3D. A już myślimy o 4D i "inteligentnych fabrykach", w których systemy produkcji są koordynowane wirtualnie na skalę światową, czy o wszczepialnych mobilnych telefonach, wykonanych z biosyntetycznych materiałów.
Charakteryzując kluczowe technologie napędzające tę rewolucję, Schwab wskazuje na najważniejsze konsekwencje, także negatywne, jakie wynikać z tego mogą dla rządów, świata biznesu, społeczeństwa obywatelskiego oraz zwykłych ludzi. Przekonany, że stoimy wobec nieporównywalnego z niczym w historii doświadczenia, przedstawia śmiałe propozycje, jak za tymi zmianami nadążać i jak z nich właściwie korzystać, by zapewnić sobie i następnym pokoleniom lepszą przyszłość – taką, w której wynalazcy nie będą przekraczali granic etycznych, technologie będą raczej wspierały ludzi, zamiast ich zastępować, a postęp będzie służył społeczeństwu, a nie je niszczył. Aby to stało się możliwe, wszyscy muszą tego chcieć, przekonuje Klaus Schwab w swojej książce.
Intelektualna nośność Czwartej rewolucji przemysłowej, jej klarowny język, logiczna i przejrzysta kompozycja czynią lekturę książki satysfakcjonującą dla wszystkich adresatów – zarówno dla ekonomistów, technokratów, menedżerów przemysłu, przedstawicieli biznesu, jak i dla nieprofesjonalnych czytelników, których ambicją jest pełniejsze rozumienie współczesnego świata i świadoma w nim obecność.
Fajnie się czyta, ale autor przesądza. Przewidywania może i się sprawdzą, ale rozciągnął się w czasie, przez co nie będzie to tak gwałtowne.
Pokaż mimo toWarto zapoznać się z książką autora tak wpływowego, którego agenda ma realny wpływ na kształtowanie przyszłego obrazu świata.
Pokaż mimo toKoncert życzeń założyciela Światowego Forum Ekonomicznego, czyli Klausa Schwaba, który wieści wielką rewolucję cyfrową i totalnie przeobrażone społeczeństwo-w końcu każda rewolucja przeobrażenia wywołuje.
Książka jest zbiorem innowacyjnych pomysłów (rodem z niejednego filmu albo książki SF) mających zdominować świat przyszłości. I to w całkiem nieodległej. Pan Schwab ładnie przeanalizował szanse i zagrożenia technologii XXI wieku, nadmiernie i nieco naiwnie oczekując iluzji świata sprawiedliwego, zrównoważonego, aby rewolucja przebiegła przyjemnie i pomyślnie…
W końcu pada również pytanie o to, czy krótkoterminowo ktoś będzie sprawował kontrolę nad SI, czy długoterminowo to SI będzie sprawowała kontrolę nad nami.
Powyższy tekst zaszufladkowałem sobie, zresztą cała książka jest pełna ciekawych zagadnień z dziedziny cyfrowej transformacji, która zapewne prędzej czy później zdominuje nasze życia. Ba, już to robi !
więcej Pokaż mimo toKsiążka jest zbiorem innowacyjnych pomysłów (rodem z niejednego filmu albo książki SF) mających zdominować świat przyszłości. I to w całkiem nieodległej. Pan Schwab ładnie...
Książka wydana w 2016 roku i może gdyby przeczytać ją w tamtym czasie była by bardziej zaskakująca, odkrywcza. Dziś, dla kogoś kto choć trochę śledzi rozwój innowacji, jest to zbiór oczywistych oczywistości. Schwab stawia tezę, że jesteśmy już w trakcie czwartej rewolucji przemysłowej i po maszynie parowej, elektryczności i komputerach, to właśnie rozwój biotechnologii, nanotechnologii i sztucznej inteligencji ma być przełomowym punktem w historii ludzkości. Patrząc z jaką prędkością rozwija się SI ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Ciekawie zdefiniowana została "gospodarka na żądanie", tzn. ekonomia współdzielenia. Najłatwiej zobrazować ją na przykładzie Ubera - największego przewoźnika, nieposiadającego żadnego auta. Na koniec założyciel Światowego Forum Ekonomicznego opisuje ok. 20 innowacyjnych technologii (min. druk 3d, AI, blockchain, samochody autonomiczne) i wyznacza dla nich "moment krytyczny" - rok 2025. Patrząc na obecną sytuację technologiczną na świecie, założenia zostały mocno przeszacowane. Zabawne jest też, że Schwab praktycznie stara się nie zauważać zagrożeń jakie rodzą się wraz z rozwojem cyfryzacji i państwowego interwencjonizmu. Ani słowa o zagrożeniach dotyczących swobody wypowiedzi, wolności osobistej, inwigilacji czy represyjnego systemu podatkowego.
więcej Pokaż mimo toKsiążka powstała rzekomo w 3 miesiące. Wątpię, że Schwab napisał do niej choćby osobiście jedno słowo. Tak czy inaczej, autor (bądź jego ghost writerzy) dokonali dwóch niemal niemożliwych rzeczy:
Napisali tę publikację językiem bardziej topornym i mającym mniej polotu niż moja praca inżynierska, co do tej pory wydawało mi się niemal niemożliwych.
Ogólnie, to ciekawa ale bardzo drętwo napisana rozprawka bystrego futurysty.
No chyba że ktoś nosi foliowy kapelusik to wszystko co tam napisane to jest konspira i reptiliane rządzą światem <3
więcej Pokaż mimo toBardzo trafnie i przenikliwie przewidzieli, jak rozwijać się będzie świat. Czekam na 2025 żeby zweryfikować ostateczne przewidywania zawarte w książce.
Napisali tę publikację...
Nieważne, czy autora się lubi, czy nie, warto przeczytać, żeby znać stanowisko tak wpływowej osoby świata ekonomii. Książka już ma kilka lat i wiele z niej się już spełniło, jeszcze więcej do tego dąży w najbliższym czasie.
Pokaż mimo toJest się czego bać, a jednocześnie wyczekiwać z pragmatycznym optymizmem i przede wszystkim przygotowywać się na nieuchronne. Warto te przygotowania zacząć od tej właśnie pozycji by mieć świadomość co może wkrótce, a myślę tu niebawem, nastąpi.
Każda dotychczasowa rewolucja implikowała zmiany społeczne, gospodarcze i polityczne na niebywałą skalę. Jej efektami początkowo zawsze było strach i cierpienie wszystkich ludzi. Potem i owszem jej owoce korzystnie stymulowały rozwojem w każdym z wymienionych obszarów. No, ale jak będzie, a będzie z pewnością tym razem?
Podczas czytania niezbędną była interntowa pomoc w tłumaczeniu niektórych terminów i zjawisk, ale warto było.
więcej Pokaż mimo toKażda dotychczasowa rewolucja implikowała zmiany społeczne, gospodarcze i polityczne na niebywałą skalę. Jej efektami początkowo...
Sięgałem po ten egzemplarz mając konkretne wymagania i oczekiwania. Jak się okazało zbyt duże. Książka unosi nam chmurę marzeń degenerata Szwaba , którymi karmi zapewne wszystkich odwiedzających go władców świata. Oczywiście wszystko przedstawione jest jako szansa, zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo, pokój, stabilność, wygodą zamiast inwigilacja, podatki, brak państw narodowych, likwidacja gotówki. Można było się spodziewać...ale za mało konkretów za dużo mokrego snu.
więcej Pokaż mimo toKilka podstawowych trendów na świecie i o ich wpływie na świat. Książka sygnalizująca pewne tematy, ale tylko tyle, przynajmniej dla kogoś, kto na co dzień dosyć dużo o tym czyta.
Pokaż mimo tourojenia chorego człowieka
urojenia chorego człowieka